За 1 г.: Имотите в страната ни поскъпнали със 7,5%

Страната ни е на 14-о място в света по ръст на цените
32
За 1 г.: Имотите в страната ни поскъпнали със 7,5%
Снимка: pixabay

България е на 14-то място в света по ръст на цените на жилищата според класация на консултантска компания на пазара на имоти за третото тримесечие на 2018 г. Имотите в страната ни са поскъпнали със 7,5% на годишна база и с 2,8% спрямо предходното тримесечие. През второто тримесечие на 2018 г. страната ни беше на 12-то място в класацията с ръст на цените от 8,2% за година.

Средната цена на жилищните имоти в 57-те страни и територии, включени в индекса, е нараснала с 4,9% за година. Ниските лихви и силният прираст на населението са стимулирали повишаването на цените на имотите, но по-високото предлагане на нови апартаменти и затягането на правилата за отпускане на кредити в някои страни забавят темпа на поскъпването.

Още по темата

Най-силен ръст на цените на жилищата е отчетен в Централна и Източна Европа, която е представена с три страни в топ десет на класацията. Словения, Литва и Унгария отбелязват двуцифрен ръст на цените на имотите. Цените в региона са отбелязали средно покачване от 7,6%, докато в Западна Европа повишението достига 4,3% на годишна база. Сред факторите за увеличаването на цените на жилищата в региона на ЦИЕ са повишаването на заплатите и подобряването на достъпа до ипотечно кредитиране. Това са основните фактори за повишаването на цените на имотите и в България.

Хонконг заема първото място в класацията с ръст на цените на жилищата от 15,7% на годишна база, както и с 2,3% спрямо предходното тримесечие. Прогнозите обаче са ръстът на цените на жилищата в града-държава да се забави през 2019 г. заради търговските спорове, засилването на китайската валута и предложения данък върху незаетите жилища за предприемачите.

Малта отстъпва от първото място и остава втора след Хонконг, като цените на жилищата в островната страна също са отбелязали годишен ръст от 15,7%, но спрямо предходното тримесечие повишението е само с 1%, пише в. "Труд".

Словения запазва третото си място в индекса с ръст на цените от 13,4% на годишна база и 4,2% спрямо предходното тримесечие. Челната десетка се допълва от Литва (+11,5% за година), Унгария (+10,5%), Турция (+10,5%), Мексико (+9,9%), Холандия (+9,3%), Китай (+8,9%) и Сингапур (+8,8%). Преди България са също Латвия, Ирландия и Колумбия.

На другия полюс е Саудитска Арабия, която заема последно място в индекса със спад на цените на жилищата от 3,7% на годишна база. Сред десетте най-слаби жилищни пазари в света са още Финландия, Швеция, Израел, Украйна, Австралия, Бразилия, Италия, Мароко и Полша.

Само в осем страни е отчетено годишно понижение на цените на жилищата, а в Италия те запазват равнището си. Швеция попада в тази група за първи път от шест години.

Мексико се представя най-силно в Латинска Америка с ръст на цените от 9% на годишна база. Нова Зеландия, която въведе забрана за закупуване на съществуващи жилища от чужденци през юли, отчита забавяне на покачването на цените на жилищата от 6,6% на 4,9%.

САЩ отчитат най-бавния си годишен ръст на цените на жилищата от последното тримесечие на 2016 г. насам. Повишаването на лихвите по ипотеките е довело до намаляване на достъпността на жилищата. Продажбите на съществуващи жилища в страната са се свили с 9,3% на годишна база, докато спадът при новозапочнатите жилища достига 8,7%.

Очаква се цените на жилищните имоти в страната да нараснат с около 2-3% през 2019 г.

Още новини за недвижими имоти четете в Imoti.net


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
31
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Добре де.Кой от показателите стимулира растежа.Увеличаването на доходите:).Смешно е такова твърдение за Бг.Увеличаване на прираста .Стига бе.
Остава балона
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувай, купувай народе : днес има утре няма . По 5 на човек .Само бутайте къщите като на ония във Войводино и после ще има да даваме под намем ..... и ще ядем и пие ,докато се пръснем
Теглете заеми и кипувайте бързо.РРР-РРР
1
0
 
45
 
! Отговори
42 преди 1 година
Познайте кой поръча статията...