Празнична атмосфера в КНДР: Предпочитаният подарък – амфети

В една от най-бедните страни в света пазарът на дрога процъфтява
Обновена: 13 фев 2019 21:49 | 13 фев 2019 21:46,
57
Празнична атмосфера в КНДР: Предпочитаният подарък – амфети
Снимка: Reuters, архив

Празниците не са същите без подаръци. В Северна Корея обаче по принцип е трудно човек да се сдобие дори със стоки от първа необходимост, камо ли луксозни подаръци за Нова година. Или пък не?

Оказва се, че за много севернокорейци Лунната нова година е време освен за събиране със семейството и за размяна на необичайни подаръци. Някои са практични - пари, чай, храна, дрехи... или метамфетамини.

Някои от жителите на Северна Корея си разменят от синтетичната дрога като подарък за рождени дни или други празници, става ясно от информация на "New York Times".

"Пингду", както е познат сред местните, или корейската версия на "ледената дрога", е популярен подарък, когато стане дума за рождени дни или събития като новата година. Дрогата е нелегална в Корейската Народно-демократична Република, но според много експерти е публична тайна, че метамфетамините са предпочитан подарък, пише Vice.

"Амфетите до скоро бяха познати в Северна Корея като много силна енергийна дрога", обяснява Андрей Ланков, експерт по темата КНДР в университет в Сеул. Андрей посочва, че историите за това как хора си разменят дрогата са често разказвани от избягалите от Северна Корея.

Той обяснява още, че употребяващите амфети го правят често и е рутинно, като паленето на цигара. Мнозина пък се справяли така с глада или липсващата здравна грижа в бедната държава.

За първи път информация, че метамфетамините са популярен подарък в Северна Корея се появи миналата седмица в Радио Свободна Азия, финансиран от САЩ новинарски канал. Анонимен източник от КНДР разказа, че повечето от купувачите на дрогата са млади хора, някои от тях още ученици.

"Обикновено си купуват кристал мет, който да шмъркат заедно по време на празниците", обяснява източникът.

"Искат да забравят суровата си реалност и да прекарат добре. Стигмата около използването на наркотици отслабна и сега хората чувстват, че сякаш нещо липсва, ако нямат амфети или опиум като подарък", обяснява още източникът пред Радио Свободна Азия.

Разказът му няма как да бъде потвърден, подчертава Vice, но информацията съответства с данните, събрани от много експерти.

Джъстин Хейстингс, политически изследовател в Университета в Сидни твърди, че кристал мет е "на практика легален" в Северна Корея, защото "властите приемат подкупи, за да гледат настрани и защото държавата непряко извлича ползи от хранителната верига от подкупи, която стига до върха".

Грег Скарлатуи, изпълнителен директор на Комитета по човешките права в Северна Корея, подчертава, че използването и разпространението на амфети не е от основните притеснения за режима на Ким Чен Ун. Всъщност, навиците за използване на дрога могат да служат на правителството като инструмент за подчинение на народа.

"Докато потреблението на наркотици не представялява опасност за режима, а вместо това притъпява волята и умовете на севернокорейците, правителството с радост позволява това да продължи", обяснява Грег. Въпреки рисковете от психически и физически вреди.

Разбира се, правителството в Пхенян категорично отхвърля възможността гражданите на Северна Корея да използват или дори произвеждат метамфетамини. През 2013 г. държавната информационна агенция съобщи, че "нелегалното използване, трафик и продукция на наркотици, които принизяват човешките същества до мозъчни инвалиди не съществува в КНДР".

Но през 2003 г. Институтът Наутилус публикува доклад, в който се разкрива, че "севернокорейският режим е въвлечен в продукцията на нелегална дрога и трафик на наркотици от 70-те години". Докладът посочва още, че усилията на правителството са се засилили през 90-те, когато икономическата ситуация в страната се е влошила и производството на хероин е било допълнено от производството на метамфетамини.

През 2013 г. доклад на американският държавен департамент посочва, че правителството на Северна Корея се е изтеглило от бизнеса с наркотици. Много от технолозите обаче пренасочили уменията си към местния пазар, отговаряйки на модерните желания на гражданите.

Някои стигат до там да твърдят, че гражданите на Северна Корея използват кристал мет да третират настинки, да се ободрят или пък да стоят будни по-дълго време, за да работят нощем. Не е без значение и факта, че метамфетамините подтискат апетита, нещо особено нужно в страна, в която храната понякога е лукс.

"Ако отидете в нечий дом е учтив начин да посрещнете гостите си, предлагайки им да си шмръкнат", обяснява Ли Саера. "Това е като да пиеш кафе, когато ти се спи, но амфетите са много по-добри".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
АЗ76 преди 5 години
До Алфа два плюсабиблиотека "Галактика". ;)
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някакви източници за тая статия, или една баба казала?
41
1
 
8
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Т.е. като отърва на комунистите да се мине с избрани кадри от столицата - както е в Пхенян - може, като не им отърва - както е центъра на София - не може!
40
1
 
4
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 42Ами на тая логика защо ми рекламирате Северна Корея като ми показвеате кадри от Пхенян и няма стрийт вю да разгледам?
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Олег. Мислиш ли че България се състои само от София и Витошка ти ходил ли си в провинцията по селцата и градовете. Ако не си горещо ти препоръчвам една малка разходка и ще разбереш много неприятни неща. Но тъй като едвали ще си направиш този труд аз ще те открехна за състоянието на хората извън Витошка. Тези хора нямат работа, мизеруват, немогат да си купят дърва, студуват, децата им не ходят на училище щото нямат учебници дрехи и обувки. Как ти се струва добре си живееме на Витошка. А.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази новина накара моят рожден ден да изглежда много ***...
37
2
 
2
 
! Отговори
Олег преди 5 години
ЯЯЯ меми работи стрийт вю-то в Пхенян??!?! Ама защо така?! Ама аз исках да разгледам успехите на Ким, да огледам и малките градове и селата!!! Не може ли сам да огледам страната?
36
4
 
0
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Около Позитано 20 се вижда също как хората си ходят по ВИтошка и си купуват лакомства, пият кафета в кафенетата и се разхождат спокойно! Значи от БСП лъжат , че ГЕРБ са съсипали България?
35
6
 
0
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Красива Сев. Корея!Колко прекрасни хора!!! За какво им е тая хуманитарна помощ?! И тука в центъра на София никъде не се виждат гладни хора, само големи сгради! В бизнес Парка също се вижда голям просперитет! Защо тогава от БСП казвате, че ще спасявате България от ГЕРБ? Идете и вижте !
34
2
 
1
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Като са пълни Севернокорейските магазини за какъв спорт искат хуманитарна помощ от Путин? Нали тука торловете казваха колко космическа сила е СК? Нали бяхме *** пред Севернокорейските постижения?
33
2
 
2
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 41...и БСП все така плаща за 50 мнения....
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвсем лекичко и без напрежение може да си пуснете клипчета,заснети обективно най-често от независими туристи,в които може да видите реалната обстановка не само в С.Корея,но и в модерната напоследък Венецуела.Магазините са си пълни,хората усмихнати и спокойни!
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе това ако не е фалшива новина за друго не се сещам а й щом са замесени краварите работата е ясна. Какви дроги ви гонят бе там пиле неможе да прехвръкне през границата камо ли дрога. Тази дрога със самолети и дроновели им я доставят. Същите новини ги слушах по свободна европа и BBC лондон през 60-те 70-те и 80-те години въпреки че нашите ги смущаваха. Та по тези радиостанции разбирах че сме гладували нямали сме работа умира ли сме по стотици на ден дрогирали сме се и какво ли не.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекалявате
29
4
 
5
 
! Отговори
аха преди 5 години
За жалост в БГ и УС разбираме за какво лъже авторът. Едва ли в КНДР знаят какво е това
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно и на американците живота не е лесен,защото наркотиците са номер 1 при тях и в делник,не само за празник....
27
1
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
имат си ракетки имат си и дрога какво му трябва друго на човекаискам севрно корейски паспорт планирам да се преместя там това била тайната на кимчо че е много насмъркан когато смело размахва пръст срещу доналдчо
26
1
 
17
 
! Отговори
Алфа два плюса преди 5 години
В един роман антиутопия, не по малко проницателен от 1984, например, на хората им се полага дневна доза весели хапченца, за да са постоянно щастливи и да не мислят много-много за неща, за които не им е работа. Имам предвид "Прекрасният нов свят" на Олдъс Хъксли. Подобни книги трябва да се четат и между редовете.
25
4
 
11
 
! Отговори
!?! преди 5 години
За публикацията беше платено на: Боряна Павлова
24
0
 
7
 
! Отговори
Данчо преди 5 години
До Дрогиран комунистКалето беше най-якото нещо!