Спешно в Брюксел: Лидерите от ЕС се събират заради Brexit

Британският премиер поиска отлагане до 30 юни
10 апр 2019 19:11, Анисия Иванова
26
Спешно в Брюксел: Лидерите от ЕС се събират заради Brexit
Снимка: Reuters

Лидерите на страните от ЕС се събират тази вечер в Брюксел, за да позволят на Великобритания за втори път да отложи излизането си от съюза.

Много е възможно довечера да решим да предотвратим Брекзит без сделка, каза холандският премиер Марк Рюте, предаде Ройтерс. Ще обсъждаме няколко важни въпроса - с колко да се отложи Брекзита и при какви условия. Има различни мнения по тази тема. Трябва да сме сигурни, че ЕС ще може да функционира, че всички страни членки лоялно ще си сътрудничат, добави Рюте.

Белгийският премиер Шарл Мишел обаче заяви, че не е сигурно, че ще има отлагане и че не е ясно какво означава това. Датският премиер Ларс Локе Расмусен подчерта, че е необходимо да се действа така, че да се стигне до организиран Брекзит.

Чешкият премиер Андрей Бабиш подкрепи предложението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск да се позволи на Лондон по-дълго отлагане от поисканото - до една година, при условие, че Обединеното кралство не затруднява вземането на решение в ЕС, докато продължава да бъде негов член. Британският премиер Тереза Мей поиска отлагане на Брекзита до 30 юни.

Говорителката на френското правителство Сивет Ндиайе предупреди преди началото на днешната среща, че все още има риск от Брекзит без сделка.

Този въпрос е бил обсъждан на седмичното заседание на френското правителство, преди президентът Еманюел Макрон да замине за Брюксел. Преди началото на срещата на ЕС Макрон ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел. Вариантът за Брекзит без сделка несъмнено е на-нежеланият, но има риск и Франция е готова за този сценария, каза говорителката. Париж е готов да позволи на Лондон удължаване на Брекзита, но не и автоматично. Франция иска "ясна и вдъхваща доверие перспектива", посочи тя, но отказа да уточни с колко може според Париж да се отложи излизането на Лондон от ЕС. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бийте им шyта най-после. Малко повече решителност е нужна. Блитанските пyдели да плуват към господарите си от САЩ.
19
4
 
8
 
! Отговори
дедо поп преди 5 години
ВВС пише че при пристигането си в Брюксел Мей съжалявала че ЮК още не е напуснал ЕС, Ми за да не съжалява повече айде в петък на гемийката и пляс пляс *** да отплават на ***...***..та си
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Страхотно! Умрях от смях. Само дето в действителност не е смешно. Тия докога ще се назландисват? Чакат на някого да му писне? Надявам се да не стане така, и това най - после да е краят. Големите приказки за свобода и независимост отидоха в канала. Такова нещо , що се отнася до икономика, днес вече не съществува. Щом си ял и пил трябва да плащаш.Тия най - после да си го набият в главата и да престанат да протакат. Приятелите са приятели, но сиренето е с пари. Това е положението
17
3
 
8
 
! Отговори
Цезар преди 5 години
На 12 да напускат ,че много се излагат вече и им щелая да вървят на майната си :)
16
2
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
извиване на ръце но на кой от кого?ясно е че ще им се даде отстрочка до първата поискана дата от британците само и само да няма твърд брекзит който нито ЕС нито британците искат,най разумно е предложението на туск но британците не ги устройва да продължават да са плащач и през следващия период на ЕП без да имат глас.а и дълъг период ще предизвика още по несигурна икономическа среда във великобритания,така че края на юни и са вън
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13Мислиш ли, че Бойко има топки да направи такова нещо. Иначе наистина може да им каже, че в момента сме заети с пакета "Макрон", който засяга 17 % от брутния продукт на България и няма да се занимаваме с Брекзит и ще му наложим вето. Веднага ще се окаже, че на запад са пълни с щедри обещания за добри решения за българския транспортен бизнес. Ама това мек.отело, Борисов, няма да направи такова нещо.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трябва да има Брекзит без сделка на 12 Апр, иначе това е предателство от страна на Англия към нейните жители, които гласуваха на референдума и от страна на ЕС към неговите жители, ако позволят на Великобритания да продължи да е част от съюза при активиран член 50 и вече едно удължаване на процеса. Трудно решение, но това е волята на английския народ и не бива да им се пречи да излязат от ЕС, щом толкова искат. Могат единствено на себе си да се сърдят, че не подкрепиха сделката.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако нашите искат, да се преборят с пакета Макрон, сега е моментът, да изтъргуват нашето съгласие за Брекзит с оттеглянето на пакета, защото при наше вето ще има Брекзит без сделка в петък вечерта.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше някога един виц за британците, дето си тръгвали по английски дискретно, без да се сбогуват и за българите, дето се сбогували без да си тръгват. Ама изглежда времената са се променили.
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Френската министърка по европейските въпроси обяснява защо кръстила котарака си "Брекзит". Казва, че сутрин я будел с мяукане, защото искал да излезе. Когато ставала и му отваряла вратата, се заковавал на прага в нерешителност и не излизал. А когато го побутнела навън се обръщал и я гледал свирепо.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението за отлагането са го взели вече Меркел и Макрон, другите само ще вдигнат ръка, че са съгласни и накрая ще се именува общо решение на лидерите на ЕС.
9
6
 
16
 
! Отговори
Йово преди 5 години
Както казах преди месеци не ЕС ще диктува правилата а Великобритания. Британската империя показа че винаги ще бъде диктува политиката на Европа в своя полза. Ако имаше Българекзит дали ЕС щяха да са толкова мили с България както сега в британците. СЪМНЯВАМ СЕ!
8
3
 
14
 
! Отговори
... преди 5 години
Айде да свършва тоя цирк вече.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Британците хем искат да излязат хем не искат, хем ги боли хем ги сърби, хем са гладни хем сити ай сиктир бе.
6
5
 
8
 
! Отговори
Дедо поп преди 5 години
Току що четох че кукумицина Мей се е изхвърлила,че искат час по скоро да напуснат ЕС. Е тогава чий го търсиш в Брюксел дърта вещице
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко още ли нарича Туск "Доналд Тръмп" а Юнкер "Жан Клон Юнкер?
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англичаните да не се излагат,а да останат в ЕС,те географски,че и културно, винаги са били част от Европа!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да видим какво ще решат после в Лондон, защото Мей тича да се бори за нещо, а в техния парламент си знаят тяхното. Дори и да го удължат с една година, не виждам какво ще се промени, ако продължават вътрешно-политическите им проблеми.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Циркът продължава, акт пореден, но не и последен. Вова харесва това, Сзи Цпин и той. Доналдчо ще налага мита, а ишиаса не спира да се обажда. положението върви от зле към по-зле
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоест да позволят на британците да продължават да си разиграват коня и да ги правят на смешни пред целия свят - днес ще излезем, утре ще излезем, след 5 месеца, след 2 години, когато си искаме и т.н. живеем в абсурдни времена, драги зрители! до последно не се знае ще напуснат ли без сделка или не. няма такава драма. Шекспир ряпа да яде.