Президентът на Судан беше свален, а режимът му?

Западни медии: Заменя го Ауад бин Ауф – негово доверено лице
12 апр 2019 11:30, Елка Василева
4
Президентът на Судан беше свален, а режимът му?
Снимка: Reuters

Суданският президент Омар ал Башир беше свален и арестуван от собствената си армия вчера след 30-годишно управление и четиримесечни улични протести. Прочетеното от министъра на отбраната Ауад бин Ауф комюнике, с което бе провъзгласено създаването на военен съвет за преход към гражданско управление, беше в чистата традиция на старомодните пучове, с които арабските и африкански страни са добре запознати от 60-те години на миналия век. Въпросът е дали приликите с превратите от миналото ще останат само привидни, пише френският в. "Либерасион".

Влиятелното протестно движение вече отхвърли един "военен преврат, който рециклира политическите фигури и институциите, срещу които се надигна нашият велик народ" и призова за продължаване на протестите. Разочарованието на суданците вчера следобед след обявяването на комюникето на военните беше също толкова силно, колкото радостта им в началото на деня, отбелязва "Либерасион".

Още по темата

Суданският президент Омар ал Башир беше свален, но не и режимът му, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Еуфорията на протестиращите бързо утихна, след като видяха кой ще го замени: Ауад бин Ауф, доверено лице на сваления президент, обвиняван също като него във военни престъпления в западния судански регион Дарфур. Само часове по-късно в интернет се разпространяваше ново предизвикателство срещу режима - лозунгът "Падна веднъж, може да падне отново!"

75-годишният Башир имаше лоша репутация дори по стандартите на авторитарните лидери. Той беше единственият действащ държавен глава, издирван от Международния наказателен съд, който му повдигна обвинения, че е изиграл водеща роля в геноцид в Дарфур, ръководейки силите, които убиха, изнасилиха и тероризираха стотици хиляди цивилни при извършеното прочистване. Въпреки това той беше най-дълго управлявалият судански лидер след обявяването на независимостта на страната през 1956 година.

Протестите срещу Башир се дължаха предимно на провалите му във вътрешната политика. Демонстрациите срещу нарасналата цена на хляба, започнали през декември миналата година, се трансформираха в улични протести в цялата страна, в които се изля недоволството на много млади суданци.

Откритото смайване, с което беше посрещнат наследникът на Башир, показва, че протестиращите са си извлекли поуки от провалите на Арабската пролет в Египет, Либия и Йемен, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. Протестиращите обещаха да не се прибират по домовете си, настоявайки за въвеждане на гражданско управление, но армията получи инициативата. Бяха задържани десетки водещи ислямистки лидери и членове на управляващата партия на Башир, смятани за политически съперници на военните.

"На практика поддръжниците на Башир поемат властта", казва Алекс де Ваал, експерт по Судан в университета Тъфтс. "Това предотвратява гражданска война между съперничещите си судански военни олигарси, но няма да отговори на исканията за демокрация", смята той.
 


4
Още по темата: СуданОмар ал Башир
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До МНЕНИЕ

Хич не е същото, с африканската мизерия и дума да няма за сравнение!
3
2
 
4
 
! Отговори
Их там есть преди 11 месеца
ЧВК Вагнеровци изнесоха ли се на бегом?
2
6
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 11 месеца
В България е Същото - Цар Борисов и Протести , полицията и Армията го пази .
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ткаа и не се научиха, че са родени, з да са под крал. Сега какво? Либия номер 2?