Онлайн: Хакерите експлоатират срама, страха и суетата ни

Как ни изнудват в мрежата?
Обновена: 24 юни 2019 10:20 | 24 юни 2019 10:20,
12
Онлайн: Хакерите експлоатират срама, страха и суетата ни
Снимка: Reuters

Поредна вълна от фишинг-атаки през електронната поща изнудва потребителите и експлоатира страха от разкриване на най-интимните им моменти. Подобни случаи вече има регистрирани и в България, съобщава bTV.

Това, което прави заплахата сериозна, е обстоятелството, че в имейла има пароли, които потребителят действително е ползвал.

Само през последната година базата данни на потребители, които хакерите си разменят и търгуват, е нараснала с 4 пъти. Между 7 и 9 милиарда потебителски имена и пароли са събрани от пробиви в големи онлайн платформи.

Още по темата

Вече съществуват и големи специални търсачки, в които можете да проверите дали паролите ви вече са изтекли при хакерите - sec.hpi.de или haveibeenpwned.com.

В повечето случаи потребителите у нас получават имейл с някоя от действителните си пароли и съобщение, в което се обяснява, че компютърът им има вирус, активирал уебкамерата, докато гледат сайтове за възрастни.

Хакерите искат откуп от няколкостотин до няколко хиляди долара, изплатени в криптовалута или заплашват, че видеото ще бъде разпратено до контактите ви в социалните мрежи.

"Колкото и да е странно явно има твърде голяма публика заради многото пробиви, защото има не един и два случая, в които съм убеждавал хора да не плащат откуп, защото е празна атака, но близки до мен хора са били атакувани по този начин", обяснява Станислав Атанасов, експерт по киберсигурност и защита на лични данни.

За да бъде достоверно съобщението, се ползва истинска парола на потребителя до когото е имейла. Тя е налична в базата с данни, изтекли в "тъмния" интернет, след като множество интеренет сайтове и платформи бяха пробити.

"Този тип кибератаки са много опасни, защото експлоатират човешките слабости и пороци - страх, срам и суета - в случая и мързел. Пароли, които не се сменяли с години. Има прости правила - сменяйте я като четка за зъби - поне на 3 месеца и не я казвайте на никой друг. Днес се искат пари, утре някой ще атакува правителствени служители и ще поиска държавни тайни", коментира и Ваня Палейкова, експерт по киберсигурност и защита на личните данни.

Специалистите съветват паролата ни да се състои и от цифри, и от букви, и символи - дълга поне 12 знака. Да е отделна за всяка платформа, която може да генерирате със софтуер и да не вярвате на заплахи по пощата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че нека я активират камерата... Аз социални мрежи не ползвам и няма на кого да разпратят видеата... Освен това предпочитам виртуалната реалност пред истински хора, които отвън са "истински", а отвътре са душевно "кухи"... Все едно са правени от 1 завод - еднакви на мислене, визия, пороци (лицемерие; кариеризъм, граничещ с бруталността)...
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"че компютърът им има вирус, активирал уебкамерата, докато гледат сайтове за възрастни."OXOOOOO .... :)
5
0
 
15
 
! Отговори
upss преди 4 години
Замени "хакери" с "политиците" и всичко идва на мястото си.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да кажа че рекламите за презервативи и всякакви медикаменти също експлоатират страховете ни. А фишинга е нещо елементарно стига човек да има 20 грама мозък в главата и да се сети че ако получава получава писмо от неизвестен човек и в него има файл озаглавен "invoice.jgf" би било разумно да изтрие мейла.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да не станат паролите като оня виц за розовите рози.
2
0
 
12
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
В цялата статия смислени са само последните няколко думи, а именно, да не вярвате на такива простотии! Ако някой сериозно и персонално се заяде с вас, то ще си покаже.
1
0
 
16
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Като начало спрете да си слагате рожденни дати и телефонни номера за пароли