Франкфурт на Одер: Градът без чужденци, но после дойдоха бежанците

Новодошлите се приемат със смесени чувства от местните
Обновена: 20 юли 2019 21:21 | 20 юли 2019 21:20, Боряна Павлова
77
Франкфурт на Одер: Градът без чужденци, но после дойдоха бежанците
Снимка: Washignton post

Недоскоро идеята, че сирийка с хиджаб, която говори немски с чужд акцент, би могла да работи в една от най-чувствителните за германците институции, а именно - да преподава на деца, би била немислима във Франкфурт на Одер.

В продължение на десетилетия единствените чужденци в града са поляците, които живеят на отсрещния бряг на калната река Одер. За разлика от добре познатия Франкфурт, финансовата столица на Германия, по-малкият му брат на река Одер е с основно германско население. Повод за гордост сред много от тях.

Всичко това се променя през 2015 г., когато Ангела Меркел заяви паметното "Ние ще се справим" и отвори границите на страната за хиляди мигранти.

Още по темата

Новодошлите трябва да се заселят някъде и рано или късно идват и във Франкфурт на Одер и местните трябва да свикнат с промяната, която поляризира Европа.

За някои местни, включително лидерите на града, мигрантите идват като спасителна клечка след десетилетия обезлюдяване. Градът е загубил близо една трета от населението си след като ГДР спира да съществува след 1990 г. Останалото население бързо застарява и смъртните случаи са повече от ражданията.

"Без мигрантите няма да можем да ревитализираме Франкфурт", обяснява пред Вашингтон пост 35-годишният кмет левичар Рене Вилке. Според него 1400-те новодошли са успели да ревитализират града.

За други обаче новодошлите са последната капка в чашата на и без друго задъхващия се град.

"Ще стигнем до момент, в който закона и реда ще са премахнати", казва 52-годишният полицай Вилко Мьолер, който е начело на местната фракция на "Алтернатива за Германия". "Всички ние се молим за решение на бежанската криза", казва той.

За повечето местни обаче настроенията към новодошлите са в сивата зона. Всички взаимоотношения с новодошлите са вид тест - дали Франкфурт на Одер иска да бъде мултикултурен или предпочита времената, когато всички са били от една и съща раса, религиозна и етническа принадлежност.

Не беше мечтата ми

За Маджид Безад, 29-годишен афганистанец, който е работил като преводач за германската армия в родината си преди да избяга, да дойде в този малък град не е била мечтата му.

"Ако ме бяха питали къде искам да отида, щях да кажа Берлин или Хамбург. Германецът, който ми даде виза за Франфкурт ми каза: "Поне може да си купиш евтини цигари там", обяснява афганистанецът.

В този Франкфурт, стара комунистическа крепост, дори и за 60 000-те хиляди души местно население, е мистерия защо някой би избрал техния град.

Малко бежанци са го избрали. Въпреки че Германия е била крайната им цел, те се озовават тук в резултат на декрет, според който новодошлите трябва да бъдат разпределени на места в страната с малко имигранти.

Първата зима на Маджид била доста трудна. Градът наистина бил безопасен, доста сериозна разлика спрямо ситуацията в Афганистан, но за него било трудно да се ориентира с градския транспорт и не много германци искали да се сприятелят с него.

"Ausländer" - "Чужденец!", викали по него. Това не били същите германци, с които той е работил в Афганистан.

"Германия е най-добрата страна в Европа - икономиката, образованието, всичко", казва той.

"Никога не съм мислел, че в Германия ще има расисти - хора, които не харесват бежанци", казва той.

Толкова много проблеми

Хайди Пех никога не е била една от тези, които биха хвърляли бутилки по хората. Но тя не е най-големият подръжник на бежанците. 62-годишната жена е родена и израснала във Франкфурт и според нея градът, който е познавала и обичала, е променен до неузнаваемост.

Танцовите зали, където е танцувала валс, фокс трот и танго, вече са затворили. Няма ги баровете, които е познавала. На тяхно място има заведение за бургери и азиатски ресторант, който тя не може да си позволи.

Социалната кохезия от социализма била заменена с разнообразието на капитализма.

"Градът се промени, но не за по-добро", казва тя.

После дошли бежанците.

Хайди не е била една от германците, които чакаха бежанците на жп гарите с одеяла и знаци "Добре дошли!". Тя се е страхувала, че те ще заемат работни места и социални жилища от местните. И страховете й се сбъднали, когато нейният хазяин забавил много належащ ремонт на апартамента й, защото вместо това трябвало да се подготви сграда за новодошлите.

"Заради бежанците трябваше да живея в жилище за временно настаняване за година и половина. Градът си имаше толкова много проблеми. Бежанците дойдоха и добавиха още", обяснява тя.

Когато тя си имала проблеми със закона заради забавено плащане на дълг, съдията й дал избор: Или затвор, или обществено полезен труд.

Така тя се озовала на Брюкенплац, общински център. В първия си ден тя работила в градините на общинския център и в коридорите. По стените имало хиляди отпечатъци от ръце, във всякакви размери и цветове. Пространството било изпълнено с чуждестранни акценти и езици и тя била неспокойна.

"Влязох и там имаше група сирийци, събрани около една маса. Помислих си "О, в какво ли се забърквам", спомня си тя. За нейна изненада, тези бежанци били учтиви.

Все пак тя е намерила приятел сред новодошлите - Шарлот Цанго от Камерун. Двете не говорят един език, но намерили начин да общуват с ръце. След като задължителния обществено полезен труд на Хайди приключил, тя продължила да идва в общинския център.

Това далеч не значи, че подкрепя имиграцията. "Извън Брюкенплац виждам много лоши типове бежанци. Тук са добри", казва Хайди. 


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре дошли, но са много малко. Поне още 10 хиляди за този град.
61
0
 
0
 
! Отговори
Голем преди 1 година
Да са им честити!
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големи глупости еййй. НПО центъра пак е пресолил манджата с долнопробна соц. пропаганда!!!
59
1
 
2
 
! Отговори
Kris преди 1 година
Do bilgaria nad vsicko ,a be glupender y mi kaji s kakvo moje da se pohvali bg ce da e nad vsicko prost ganyovec ,v voeni sili 0 ,ikonomika 0 ,kultura por vsyakakva kritika.Da izbroyavam li oshte ***.
58
0
 
4
 
! Отговори
АМИ ТУК преди 1 година
КОМУНИСТИТЕ ПРЕДИ И СЛЕД 10 НОЕМВРИКАКТО И ПОЯВИЛИТЕ СЕ ОТ НИЩОТО АНТИ-КОМУНИСТИ СЛЕД 1989 гРАЗМНОЖИХА ЧРЕЗ ДЕТСКИ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ ЕДНО ПЛЕМЕ, ЖИВЕЕЩО В КОМПАКТНИ МААЛИКОЕТО НИТО УЧИ, НИТО РАБОТИ, НИТО ПЛАЩА КАКВОТО И ДА Е И НЕ СЕ КЪПИМЪЖЕТЕ РАБОТЯТ "ТРАЙНО-БЕЗРАБОТНИ", А ЖЕНИТЕ "САМОТНИ МАЙКИ"НАС БЕЖАНЦИ НЕ НИ ТРЯБВАТ НИЕ СИ ГИ РАЗВЪДИХМЕ ВЪТРЕШНОМИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ВСЯКА ГОДИНА ОТИВАТ ЗА ТЯХЗАРАДИ ТЯХ ПЕНСИИТЕ СА 150 ЕВРО МЕСЕЧНО
57
0
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 1 година
Меркел пусна имитранти по заповед на ционистите на които това е част от плана за разруха на Европа.парите са прибрани пак при тях.
56
0
 
1
 
! Отговори
пак аз преди 1 година
*** да се разбира ПРЕПАРАТ ЗА ИЗМИВАНЕ НА РЪЦЕ, забравих че се цензурира saпун
55
0
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 година
сър еврокомисарка се е заела с цензурата на мненията, като да сме при режима на ким!!! :-)))
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става, когато ги докарват насила , казват им тръгвайте за Европа или смърт и хората изоставят родната си земя за да дойдат в държави с коренно различни традиции.И аз помня какъв шок беше да дойда в Испания и вецето на гарата да е чисто, със *** , хартия и добре осветено.
53
0
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 година
за германия се грижат от еврейското дойче педовеле.. ние се грижим за бедните балкани, прегазени от ордите на меркелските скакалци...но признайте си, преди да триете: кога ще е готово берлинското летище? малко прди зелените да забранят полетите ли??? :-)))
52
2
 
1
 
! Отговори
zoro преди 1 година
Всичко се връща...Навремето ги горяха в крематории,не арийците,и бяха поставили на колене Европа-сега ще делят залъка с жертвите си..Испания,Италия,Германия,Чили..Колелото се върти..Земята е общ дом на хората,политици бъркат кашата.Мир и любов ще победят.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз и един път не ходя на църква ***, но когато резляците станат повече като процент, и тези които не ходят на църква трябва да ходят на джамия, защото те искат шериат. Но ти явно вече си свикнал да им миришеш краката в джамията и няма да ти пречи. Ето заради такива, които за една баклава се навеждат, Европа ще изчезне. Маймуните ще изсекат всичко, както правят в Африка и Близкия Изток, тогава рязаното ти внуче ще прави минети на гарата за 1 буркан вода.
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази Меркел е за дране жива! Унищожиха си държавната тия! Що за Анти Европейска " политика" водят тия?!
49
1
 
5
 
! Отговори
-|- преди 1 година
... 35-годишният кмет левичар Рене Вилке ...Пак сте писали като първолаци. Дали човекът е левичар (лявата му ръка е доминираща, а не дясната му) или не, е различно от това дали е симпатизира на партия (die Linke) от немската левица или не.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В този град имаше завод за интегрални схеми. Сега имате банани и тоалетна хартия, нали?Плюскаш и бършеш! Лайф!
47
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вноса на ислямисти не е мултикултурализъм. Тяхната религия има една цел да прочисти света от другите религии. Политиката, да ги докараш при себе си и да ги храниш докато се размножават и постепенно заменят твоята религия,а след определен момент направо почват да грабят, изнасилват и убиват християни (пример България), е някаква масова шизоврения с невиждан мащаб. Изглежда само Италия и Унгария ще останат, явно другите народи са самоубийци.
46
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога нр си бул мислил че в германия можело да има расисти АХАХАХАХАХАХАХА. Че те германците са го измислили това нещо бе мушмурок.
45
17
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 година
Аллах е велик .И скоро ще тази стараи фригидна следвоенна Гемания ще се промени .Приемете всички исляма - Аллах ви иска Ердоган ви обича и кани всички на евтино море
44
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навсякъде, където е имало соц, е зле. Даже и в Източна Германия. Това си го припомнете отново, когато тръгнете да гласувате за БСП-то! Това, че сме били 9 млн, а след 1989 избягаха 1-2 млн за няколко месеца след отварянето на границите, трябва да ви говори много. Избягаха и то предимно кадърните, защото с години бяха събирали соц разочарование.
43
9
 
25
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО преди 1 година
**** на западняци какво мислят за нас българите - аз съм си в България и ми е през оная работа за мнението на еврох'омосексуалистите от Европа !!!теглихме ''случайно'' куршума на един от тия псевдоемигранти и отдавна имат едно на ум !!!!няма да се ''справим'' с емигрантите ли..!!другия път куршума може да се окаже,че не е ''рикуширал'' ...в мост случайно :))))))))))))мигранти да се радват,че полицаите ни само ги бият по границата