САЩ възстановяват смъртното наказание на федерално равнище

Новината е посрещната с остри критики
Обновена: 26 юли 2019 08:02 | 26 юли 2019 07:50, Анисия Иванова
37
САЩ възстановяват смъртното наказание на федерално равнище
Снимка: БТА

Администрацията на президента Доналд Тръмп, който е голям поддръжник на смъртното наказание, обяви, че след 16-годишно прекъсване възобновява екзекуциите на федерално равнище - новина, посрещната с остри критики от опозиционните демократи, предаде Франс прес.

Министерството на правосъдието е одобрило нов протокол за изпълняване на присъди със смъртоносна инжекция и е планирало, по искане на министър Уилям Бар, пет екзекуции, които ще бъдат извършени във федерален затвор в град Тера Хоут, щата Индиана, пред декември тази години и януари 2020 г.

Тогава ще бъдат изпълнени присъдите на петима мъже, осъдени от федерални съдебни заседатели за това, че са "убили, а в някои случаи - изтезавали и изнасилили, най-уязвимите членове на обществото: деца или възрастни хора", и са изчерпали всички правни възможности за обжалване, посочи в комюнике министерството.

"Министерството на правосъдието отстоява върховенството на закона и наш дълг към жертвите и техните семейства е да изпълним присъдата, наложена от съдебната ни система", заяви в комюнике Уилям Бар, цитиран от Ройтерс.

"Смъртното наказание е неморално и не работи", реагира сенатор Камала Харис, претендентка за номинацията на Демократическата партия за президентските избори догодина. "Твърде много невинни хора са били осъдени на смърт.

Нужен ни е мораториум на национално равнище върху смъртното наказание, а не връщането му", написа тя в Туитър.
В света им достатъчно насилие, не е нужно правителството да добавя още, заяви друг претендент за номинацията на демократите, Бърни Сандърс.

Президентът Тръмп редовно настоява за по-често прилагане на смъртна присъда - за трафика на наркотици, масови убийства, за убийство на полица, за ислямисти, пише БТА.

Смъртното наказание е законно в САЩ, но има значителни различия между щатите. В много от тях то е незаконно, а в други е обявен мораториум. Смъртната присъда е в сила в 25 от 50-те щата, но в много от тях на практика то не се прилага, поради трудностите по осигуряване на смъртоносните субстанции и въпросите доколко законни са тези продукти. При все това само през 2018 г. в цялата страна бяха екзекутирани 25 осъдени на смърт, 13 от тях - в щата Тексас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Другарят Тръмпов взе, както винаги, правилното решение! Пояснение: С връщането на смъртното наказание, Доналд Тръмп направи първата голяма крачка към изпълнението на основното си предизборно обещание "Да направим САЩ отново велики!"
16
1
 
22
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Ако изнасилят и убият нечие дете... се питам винаги - през какъв ли ад е минало.Дали майки, бащи, братя и сестри - ще проявят разбиране, че изверra който го е направил - само е искал да потуши животинския си закон?Достоевски - чобанино врачански - си го увий в станиол, и си го носи у вас!
15
2
 
8
 
! Отговори
ДС преди 4 години
До ПустинякСамо да ти кажа че Швейцария са последната държава е Европа, която позволява на жените да гласуват, затова не ми ги хвали тия.
14
3
 
19
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
Досега Тръмп взима изключително точни и правилни решения! естествено-това н есе харесва на всякакви пропаднали "организации",защитаващи какво ли не! Смъртното наказание е вид наказания! И всякакви там либерално-хуманни организациики,заедно л гейчета и други изчадия не им харесва твърдата ръка ! Но така трябва! И Тръмп показва на света ,че МОЖЕ И ТРЯБВА! Да не би в Русия нещо да са станали хуманни-пак пращат за нищо в лагерите! А смъртното наказание трябва да се възстанови и у нас!
13
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неговите политики са на път да вкарат държавата му в безизходнаситуация. Санкциите -- подкопаватдолара, ползващите суифт се отказвати минават на инстекс. На 20-тисептември 600 000 ще атакуватсекретната военна база Зона-51.Организират се по фейсбук.
12
4
 
22
 
! Отговори
Флин преди 4 години
Ако беше мой президент щех да го цунем по перчема.Смъртната присъда на федерален принцип за гореизброените сатанински изчадия е нещо много хубаво,но Сената няма да го ратифицира със сигурност.
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В нормалните държави (като Япония и Китай) има смъртно наказание, в шитхол държавите от Третия Свят (като Мексико и Бразилия) има беззаконие и мизерия.
10
5
 
15
 
! Отговори
Циник до 9 преди 4 години
Колега, тук в Германия - афганистанец - изнасили, и уби по особено мъчителен начин (душил я половин час) студентка... дъщеря на известен лекар...Той реагира адекватно - като направи фондация за "въвеждане на бежанците в европейската култура"Има ги всякакви... ей го врачанския чобанин..Едно си знае - едно си бае
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Demokratie"
8
25
 
5
 
! Отговори
по принцип преди 4 години
В цивилизованите държави няма смъртни присъди!
7
7
 
7
 
! Отговори
ДДТ преди 4 години
При всичките изпълнени смъртни присъди в САЩ от 1982 г. насам по-късно се установява,че 32 от осъдените са били невинни. Има начин някой престъпник да прокълне мига,в който се е родил и без смъртно наказание.
6
1
 
25
 
! Отговори
много интересно преди 4 години
До Анонимен 1А ако на теб ти изнасилят малкото дете,ти за какво ще мислиш бе,сифон!?За баклава и програми за интеграция ли,едеот!?
5
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За президент са си избрали неподходящ човек.Изборни емоции, емоции и после ще му сърбатпопарата.
4
17
 
6
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
И още нещо важно за истеричните поддръжници на оранжевия! Това му действие може да влезе в учебниците по политология, като очевАден прозриращ пример за популизъм. Тромпета може да има интелигентност с IQ 73, но със сигурност има в екипа си и умни хора, които много добре знаят, че на практика федерална смъртна присъда би била неприложима и би струвала в пъти повече от доживотна. И сега щатските смъртни присъди много повече. Но го правят само за да задоволят низките блянове на избирателите си
3
0
 
26
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Хубаво е, че ние сме цивилизовани... Та Северинчо Надеждов Красимиров да продължава да обогатява напредналото ни общество.. И Жоро плъха да ни предлага вълнуващи преживявания - като обрани жилища.. и другото хубаво е, че малолетните ни роми в чужбина - могат необезпокоявани да "сеят" културата ни в "групови сеанси"Смъртни присъди - за същества изнасилили и убили деца... Колко нецивилизованоНие европейците сме богати - ще ги храним доживот, и ще им плащаме терапии
2
0
 
32
 
! Отговори
Един преди 4 години
"Смъртното наказание е неморално и не работи" - Не е вярно. Единственият начин едно наказание да има превантивен характер, е ако е по-сурово от престъплението, за което е наложено. Иначе просто си играем на шикaлки и се оказваме в ситуацията разни утaйки да се разхождат с по 30 присъди.
1
33
 
1
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
Оранжевият да внимава, че държавна измяна също се наказва със смъртна присъда, а той вече в поне два случая извършва такава! Досието му набъбва.