2019-а: Рекордна активност и нови обекти в моловете

За полугодието отворили врати 60 хил. кв. м нови магазини
16
2019-а: Рекордна активност и нови обекти в моловете
Снимка: архив, Ройтерс

Рекордна наемна активност в търговските центрове отчитат експерти през първата половина на 2019 г.

За периода в моловете в София и в страната са отворили над 60 000 кв. м нови магазини, което надхвърля обемите на пазара за всяка от последните пет години. Това показва статистиката на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton.

Силната наемна активност за периода се дължи основно на отварянето на търговския център Delta Planet (37 000 кв. м) във Варна през март, както и на разширението на The Mall в София с 12 000 кв. м на мястото на освободените от Carrefour площи.

Продължава преструктурирането на освободените от веригата помещения в Paradise Center. През първото шестмесечие на годината нови обекти отвориха и в открития миналата есен търговски център Plovdiv Plaza.

Анализът на компанията показва, че с навлизането на пазара в по-зряла фаза София и големите градове вече са наситени с площи в търговски центрове. Нови проекти излизат все по-рядко и наемният пазар е движен най-вече от размествания и обновяване на миксовете от наематели във вече работещите.

Сегашната вълна от нови откривания е благоприятна и за наемателите, тъй като дава възможност на бързо разрастващи се брандове да увеличават присъствието си на пазара.

Силната активност на наемателите и ограничените възможности за разрастване са причини за продължаващия ръст на наемните цени.

През второто тримесечие на 2019 г. средният наем на първокласна площ във водещите търговски центрове в София достигна 36 евро/кв. м, а на водещите търговски улици - 54 евро/кв. м. Тенденцията е към плавно покачване на цените през следващите тримесечия, смятат от компанията.

Активният наемен пазар е довел и до спад на дела на незаетите площи в София от 9% на 7% през полугодието.


 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
РЕКЛАМА ЛИ ПРАВИМЕ?-ДАВАЙТЕ ХОРА - ТАМ Е ХЛАДНО НЕ ХОДЕТЕ ПО ЖЕГАТА.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще станат чудесни убежища за мутрите и пенсионерите, ще могат и на покрива и в избата да се крият от децата на Треперещата.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Консуматорско робско общество, едни клечки за зъби не могат данаправят но има по 20 мола в град.
абсолютен смях
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
после защо кафето в мола е 4лв, на този квадрат където си седнал 40 евра дават на месец трябва да избиват... и всичко отива в чуждите гуши защото МОЛ-овете са на чужди фирми.
8
0
 
0
 
! Отговори
И аз до преди 10 месеца
Един човек 2

Две от розовите и по едно от синьото и жълтото.
Това три пъти на ден.
7
0
 
3
 
! Отговори
шматка преди 10 месеца
Ингересни изследвания.Показват само новозаетите търговски площи но не отчитат отлива от старите.МОЛ ВАРНА направо си умрЕ а отлива на клиенти към ГРАНД МОЛ е осезаем.В края на краищата търговските площи се определят от покупателната способност на населението а не от гол ентусиазъм.
6
2
 
0
 
! Отговори
Един човек 2 преди 10 месеца
Създадена е съвременна българска оригинална и извънземна магия, която сама ще се активира под формата на проклятие и ще повлие на конкретни хора, които съзнателно създават проблеми в света на християнството.
Магията е кодирана и само този който я е направил, само той ще може да я развали за по малко от 1 час.
България не е това което всъщност трябва да бъде, някои хора не живеят живота който всъщност трябва, поради чужди интереси.
Дълго е за обяснение.
Бъдете живи и здрави
5
3
 
8
 
! Отговори
дерибей скарабей преди 10 месеца
по моловете само програмистчета дето се чудят как да си харчат парите.
програмистчетата са много лuгавu ,имат много пари и много свободно време.
не знам защо тая държава се грижи само за програмистите.
4
1
 
1
 
! Отговори
Уф скрита реклама преди 10 месеца
Хора, купувайте! Идеите ще ги запазя за себе си ..
3
4
 
2
 
! Отговори
Един човек преди 10 месеца
Поздравления за активноста !
Само че има нещо което трябва да се оправи.
Американско-турската структура, която е направена преди много време за България, гледа как да замажи положението, за да може България да си остане завинаги без своя лична структура .
България е ничия, а не нечия земя.
САЩ и Турция искат България за вечни времена да е тяхна.
Преките наследници на онези които са правили от българите - еничъри, които да унищожават свои роднини и т.н., ще ги застигне някакво проклятие.
2
7
 
4
 
! Отговори
княз Бамбуков преди 10 месеца
По моловете освен ромеи със ланци и тълпа друго няма. Какъв е проблема ? Както казваше моят приятел Пол "The Alien" - Това е дженга.
1
5
 
7
 
! Отговори
Гашо преди 10 месеца
Сметана щом плащат 40 евра на квадрат наем в мола, колко е наценката на стоката. Пазарувам само в Одрин и Чорлу дрехи и обувки. Ризите на Поло там са по 30 лв.....в Парадайс същите са по 180 лв. смях. Не пазарувайте от моловете, има интернет, няколко пъти по евтино е. Тия молове ще станат обори скоро