2019-а: Рекордна активност и нови обекти в моловете

За полугодието отворили врати 60 хил. кв. м нови магазини
16
2019-а: Рекордна активност и нови обекти в моловете
Снимка: архив, Ройтерс

Рекордна наемна активност в търговските центрове отчитат експерти през първата половина на 2019 г.

За периода в моловете в София и в страната са отворили над 60 000 кв. м нови магазини, което надхвърля обемите на пазара за всяка от последните пет години. Това показва статистиката на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton.

Силната наемна активност за периода се дължи основно на отварянето на търговския център Delta Planet (37 000 кв. м) във Варна през март, както и на разширението на The Mall в София с 12 000 кв. м на мястото на освободените от Carrefour площи.

Продължава преструктурирането на освободените от веригата помещения в Paradise Center. През първото шестмесечие на годината нови обекти отвориха и в открития миналата есен търговски център Plovdiv Plaza.

Анализът на компанията показва, че с навлизането на пазара в по-зряла фаза София и големите градове вече са наситени с площи в търговски центрове. Нови проекти излизат все по-рядко и наемният пазар е движен най-вече от размествания и обновяване на миксовете от наематели във вече работещите.

Сегашната вълна от нови откривания е благоприятна и за наемателите, тъй като дава възможност на бързо разрастващи се брандове да увеличават присъствието си на пазара.

Силната активност на наемателите и ограничените възможности за разрастване са причини за продължаващия ръст на наемните цени.

През второто тримесечие на 2019 г. средният наем на първокласна площ във водещите търговски центрове в София достигна 36 евро/кв. м, а на водещите търговски улици - 54 евро/кв. м. Тенденцията е към плавно покачване на цените през следващите тримесечия, смятат от компанията.

Активният наемен пазар е довел и до спад на дела на незаетите площи в София от 9% на 7% през полугодието.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще станат чудесни убежища за мутрите и пенсионерите, ще могат и на покрива и в избата да се крият от децата на Треперещата.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Консуматорско робско общество, едни клечки за зъби не могат данаправят но има по 20 мола в град.абсолютен смях
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
после защо кафето в мола е 4лв, на този квадрат където си седнал 40 евра дават на месец трябва да избиват... и всичко отива в чуждите гуши защото МОЛ-овете са на чужди фирми.
7
0
 
0
 
! Отговори
И аз до преди 4 години
Един човек 2Две от розовите и по едно от синьото и жълтото. Това три пъти на ден.
6
0
 
3
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Ингересни изследвания.Показват само новозаетите търговски площи но не отчитат отлива от старите.МОЛ ВАРНА направо си умрЕ а отлива на клиенти към ГРАНД МОЛ е осезаем.В края на краищата търговските площи се определят от покупателната способност на населението а не от гол ентусиазъм.
5
2
 
0
 
! Отговори
Един човек 2 преди 4 години
Създадена е съвременна българска оригинална и извънземна магия, която сама ще се активира под формата на проклятие и ще повлие на конкретни хора, които съзнателно създават проблеми в света на християнството.Магията е кодирана и само този който я е направил, само той ще може да я развали за по малко от 1 час.България не е това което всъщност трябва да бъде, някои хора не живеят живота който всъщност трябва, поради чужди интереси.Дълго е за обяснение.Бъдете живи и здрави
4
3
 
8
 
! Отговори
дерибей скарабей преди 4 години
по моловете само програмистчета дето се чудят как да си харчат парите.програмистчетата са много лuгавu ,имат много пари и много свободно време.не знам защо тая държава се грижи само за програмистите.
3
1
 
1
 
! Отговори
Уф скрита реклама преди 4 години
Хора, купувайте! Идеите ще ги запазя за себе си ..
2
4
 
2
 
! Отговори
Един човек преди 4 години
Поздравления за активноста !Само че има нещо което трябва да се оправи.Американско-турската структура, която е направена преди много време за България, гледа как да замажи положението, за да може България да си остане завинаги без своя лична структура .България е ничия, а не нечия земя.САЩ и Турция искат България за вечни времена да е тяхна. Преките наследници на онези които са правили от българите - еничъри, които да унищожават свои роднини и т.н., ще ги застигне някакво проклятие.
1
7
 
4
 
! Отговори
княз Бамбуков преди 4 години
По моловете освен ромеи със ланци и тълпа друго няма. Какъв е проблема ? Както казваше моят приятел Пол "The Alien" - Това е дженга.