Грета Тунберг към ООН: Вие откраднахте мечтите и детството ми

Шведката упрекна световните лидери
23 сеп 2019 19:30, Нели Христова
297
Грета Тунберг към ООН: Вие откраднахте мечтите и детството ми
Снимка: Reuters

В пламенна и гневна реч шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг упрекна световните лидери за тяхното бездействие срещу климатичните промени, предаде Франс прес. Грета говори в началото на срещата на върха за климата, организирана от ООН, предаде Франс прес. Активистката бе поканена да участва от генералния секретар на ООН.

"Не трябваше да съм тук, трябваше да съм на училище, от другата страна на океана", каза Грета с треперещ глас, четейки предварително подготвения текст на речта си. "Как се осмелявате? Вие откраднахте моите мечти и моето детство с вашите празни думи", допълни тя. "Но младите започват да разбират вашето предателство", подчерта Грета, която инициира вълната от петъчни протести на ученици от цял свят, настояващи за повече действия за ограничаване на емисиите, водещи до глобално затопляне.

"Аз обаче съм от онези, които имат шанс. Хората страдат, умират. Цели екосистеми рухват, ние сме в началото на масово изчезване, а всичко, за което вие говорите, е пари и небивалици за вечен икономически растеж? Как се осмелявате?, допълни момичето.

Грета, както и в предишните си речи, припомни научните факти, потвърждаващи ускоряването на глобално затопляне на планетата, а после отново отправи упреци към лидерите на срещата на върха.

"Вие ни изоставихте. Но младите започват да разбират вашето предателство. Ако вие решите да ни изоставите, аз ви казвам: ние няма да ви го простим никога. Ние няма да ви оставим да се измъкнете така", каза активистката.

"Светът се събужда и промените настъпват, независимо дали това ви харесва или не", предупреди Грета.
Докато Грета говореше в Ню Йорк, във Вашингтон пък природозащитници организираха протест, за да призоват американските политици да действат в борбата с климатичните промени. Протестиращите блокираха главни пътни артерии и кръстовища, като на едното място някои от тях се приковаха с вериги към малка яхта, донесена от тях в центъра на кръстовище, предаде Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хм,първо казаха,че никви климатични промени нямало,после казаха,че всъщност идвало застудяване,след това пък почнаха да твърдят,че не зависели от нас промените, а затоплянето било от планетата,много лъжи станаха и е явно клинченето за вредните но печеливши производства от които се печели много.Най активни във това са щатите и корпорациите в северна америка.Всеки,който му отърва,отрича вредите от производството си,за да печели по-дълго,свръхбогатите са болни хора за пари
177
5
 
8
 
! Отговори
Derstreichholz преди 4 години
Тази според мен е за училище към определен вид болнично заведение. С други думи, момиче една година по-голямо от мен се очаква да е по-зряла. А тя вместо да мисли за нещо наистина важно, създава митология. Поздрави на всички нейни близки, и най-вече на майка ѝ.
176
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги българите го проспаха този петък
175
8
 
4
 
! Отговори
Карл Густав Фройд преди 4 години
Благодаря за вниманието което ми отделихте . За да съм откровен , мога да кажа че въобще не ми пука какво сте писали . Както се казва на разбираем за вас език - През ми е за вашите размисли и страсти . Все пак от професионална гледна точка се опитах да помогна да се освободите от напрежението и комплекса за малоценност натрупан у вас през деня докато сте слугували на шефа си или докато мърлявата ви жена ви е пилила нервите . Хайде , много ви здраве и... хм, успех в живота .
174
5
 
19
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Да, сега е модерно да се дава думата на разни болни хора, но щом се стига до там да ползват дете с форма на аутизъм, то нещата не отиват на добре...
173
3
 
8
 
! Отговори
До 193 преди 4 години
Като не се интересуваш,какъв го дири тук?
172
2
 
11
 
! Отговори
Де да беше Фройд... преди 4 години
И ти драскаш като някое SJW-енце, напъващо се да си съчини реалност, която да му е удобна въпреки глупостта и невежеството. Защото да възприемаш като икона една нещастна и непълноценна кукла на конци е сигурен признак за когнитивни проблеми. Докато кряскате, корпоративните слугинчета като Брадбрук и Ямин в Англия си вземат тлъстите хонорари за вашия "екобунт", с който пробутвате преразпределението на десетки трилиони за "борба с климата". Ще се преборите за някой "екотрилионер" накрая.
171
2
 
22
 
! Отговори
ало, Фройд, преди 4 години
случайно да знаеш, че това девойче е със Синдром на Аспергер. Поинтересувай се малко какво е това заболяване и после я давай за пример.
170
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой може ли да ми отвори очите, какво конкретно в детството на това момиче не е било наред? "Отнехте ми деството" звучи много абстрактно.
169
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази, ако я пратят за месец в света, който иска, ще ревне още по-истерично и ще си иска технологиите. Ако важните решения за този свят се вземат под давлението на детски капризи, не ни чака нищо добро.
168
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Карл Густав ФройдНа тая снимка е бяла.На речта не е много бяла.Мяза на ромка.Остави това.Нека да е всякаква.По-какъв начин детството и е било съсипано от човешките технологии!Цял живот е лежала,яла,спала правила каквото и както си поиска.През зимата и е било топло благодарение на мръсните технологии.Ваксинирали са я и вече е неподатлива на купчина отвратителни и жестоки болести - отново лошата и *** химия и е помогнала.Изобщо твърденията и са тотално откачени.
167
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Карл Густав Фройд"Ръкопляскайте и вие, щото ония там ръкопляскат." Ей това са ви аргументите, изперкала затоплистка, безмозъчна напаст.
166
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяла е тая съсипано детство... пратете я в България, да поживее в някое малко населено място...
165
0
 
7
 
! Отговори
Карл Густав Фройд преди 4 години
До До 169 ФроИдА ти сигурно си някоя дърта даскалка по правопис. Браво . Намерила си всички мои правописни грешки . Радвам се че тези мои малко грешки в правописа ти помогнаха и ТИ да намериш повод да напишеш нещо под статия за която явно нищо не разбираш .
164
3
 
3
 
! Отговори
До 180 преди 4 години
Неграмотен си пич.
163
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобалното затопляне е съсипало детството й - в Швеция е станало толкова горещо, че през зимата не се издържа и се спасяват от жегата в Гренландия.
162
16
 
7
 
! Отговори
Карл Густав Фройд преди 4 години
... и впрочем ТАЗИ снимка не е от речта и в Ню Йорк а от R20 Виена Май 2019, въпреки че зомбитата биха казали че това няма никакво значение . Както това не е имало значение и за написалия тази статия .По-умните могат да потърсят и изгледат тази и реч също . А в края препоръчвам да намалите звука заради силните ръкопляскания на публиката и , хора със образование и положение в обществото ... а не като вас форумни юнаци с лекьосани от изядените пици потници .
161
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странно е в ООН, където се предполага, че трябва да се води сериозен диалог с аргументи и доказателства, се разиграва подобен спектакъл със сълзи, истерични хлипания и разкривено лице, пробутват ни дечица, които да предизвикват съчувствие и съжаление - доста евтина манипулация, недостойна за организацията. Това е скандално и ако си мислят, че по този начин са ме привлекли към каузата, се лъжат дълбоко - по-скоро ми опротивяха.
160
4
 
20
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Явно Тръмп отново беше прав като каза, че ООН е вече изчерпана като организация и се нуждае от сериозни реформи.Такъв цирк с това болно дете.... нямам думи!!!!
159
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Азсъм чист еколог-в клозета!!!