Целият фискален резерв стигал само за 140 дни

Загубите за икономиката на ден са по 50 милиона лева
49
Целият фискален резерв стигал само за 140 дни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До момента загубата заради строгите мерки за ограничаването на разпространението на коронавируса е 50 милиона лева на ден, което означава, че целият фискален резерв стига за 140 дена, пресметна икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

Според него обаче има загуби, които не се виждат.

Още по темата
"На ден т.нар. правителствени услуги, които са задължение на гражданите, са 151 хиляди. Между тях има неща, които са свързани с бизнеса – всякакви строителни разрешителни, свързани с ток, вода и прочее. Всичките тези неща в момента не работят, поради простата причина, че хората, които трябва да предоставят тези услуги, не работят. Трябва да се вземат мерки държавната и общинската администрация, териториалните администрации на централните органи, да работят. Само в строителството в момента подлежат на завършване 1500 сгради. Целият бизнес под риск е 4 милиарда и 800 милиона само в строителството", каза той пред БНР.

Станчев смята, че във всички мерки оттук нататък всяка една политика трябва да бъда равна към всички, защото всички са засегнати от кризата.

Според него основният проблем на всяко разпределение в икономиката е дали отива при онези, които се нуждаят или към онези, които са по-организирани.

"Иначе се получава, че всеки дърпа чергата към себе си и се помага не на тези, които са най-много в нужда, а на тези, които са най-добре организирани, най-високо могат да говорят, имат право на първа брачна нощ с правителството", каза той.

Икономистът не вижда да са обхванати най-рисковите групи.

"Това в момента го няма. Очевидно е, че някои хора от ромски махали са по-бедни от боянските махали, но което получават ромските махали, е полицейско присъствие. Ясно е кои са рисковите групи", коментира Станчев.

"Онова, което трябва да се направи, е да се даде дългосрочна перспектива и мерките - тези, които вече са започнали, да се разпределят във времето. В момента аз не виждам приоритизиране и разполагане във времето на мерки, не виждам много голяма прозрачност", заяви той.

Според него трябва да се работи спокойно, бързо и умно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
36 - това е само половината история на въпросния икономист, чиито мъдрости са изложени в материала по-горе.За да се разбере как и защо той се е оказал един от най-мъдрите сред мъдреците,, нещата трябва да се разнищят от самото начало - кой е баща му, дЕдо му, тъстът му и т.н., и т.н. Не само опашката на крушката, но и коренът й е от огромно значение. В БАН току така не се влиза, особено пък през соца. Щом като преди 1990 г. си е осигурил силен старт там, няма какво да се чудим кой е и от кои е.
40
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
Нали всеки ден ,влади финансиста тръбеше,ведно с началника си,че фикса ни е бил най-добрия в ЕС,и сега хоп щял да стигне за дена,Народното Събрание не функционира,слънцето не трябва ли ,и той да не работи ,а той обикаля по села и паланки,от вируса да ни "спасява",за бедните пенсионери отпусна полева,а останалите,които се самоусигуряват,като фризьори,бръснари ,счетоводители,одитори,адвокати и т.н.,какво ще правят др.борисов,имате ли си на идея,или само вашия призив,ще изпълняват,за осигуровки .
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС са ни приятели само като им трябваше---а като отпускаха милионите евракис безвъзмездно какви бяха , друга история е че ги разпределиха между "правилните" хора . къщите за гости , стадата коне които бяха оставени да умрат от глад , да не говорим за далаверите с пустеещи земи , напишете в гугъл пчеларство субсидии и на първо място излизат новините от типа на - източват субсидиите за пчелари с празни кошери .
38
0
 
5
 
! Отговори
Илиев преди 4 години
Днес прочетох в един проправителствен сайт ПИК,че милион и половина читатели,го "посещавали" всеки Божи ден.Статистиката която чета аз от авторитетен източник ми "говори",че милион четиристотин, деветдесет и девет хиляди читатели,редовно,ежедневно преглеждат написаното в сайта "DNES-BG"! Благодарим на собствениците и редакторите,че ни дават "терен", за да изпуснем "гадините" от кутията на пандора.
37
3
 
2
 
! Отговори
. преди 4 години
До Анонимен 34Ти на Германията не ѝ се радвай, на Англията също. Ще видиш как ще изокат и двете на умрело съвсем скоро...
36
0
 
8
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
А нещо за крайно необходимите ни Ф-16 не каза ли този изкуфеляк?Аман от досадни спецове ,като тиквунестия Станчев.
35
1
 
12
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
Този Красенчо е толкова икономист, колкото и Владко Счетоводителя е финансист.50 милиона на ден е загубата само в туризма.От къде се въдят такива "институти" че и пари сигурно харчат.Герберастите дори си измислиха едни "зимни и летни университети" ,където лектор беше Цвъки.А неграмотните герберасти взеха "дипломи" ,защото повечето са и необразовани.-Скрий се бе ,навлек!
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще пада якото крадене, не къщи в Барселона, ми не знам с какво ще се сдобият избрани хора...
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко... ниеееее :)
32
0
 
7
 
! Отговори
До № 28 преди 4 години
До .Евалла, пич!Всички или са оклюмали носове, или са се озлобили, но теб те избива на поезия.Само така! Няма да се дадем на някакъв си там вирус.Какво не сме претърпели и пак сме оцелели!
31
0
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 4 години
Как така "Поредният икономист ... 2 минутки слава"?Този икономист беше изтъкнат комсомолски активист в БАН преди 1990 г.После стана върл седесар.След това му се даде възможност да основе собствен институт и то за пазарна икономика!Също като онези синчета, които преди 1990 учиха външна търговия (МИО) в Москва, а след промените, който от тях не успя да се набута във външнотърговско дружество, стана експерт по европейска икономика в БАН или в УНСС.Има си крушката опашка, скъпи съфорумецо.
30
3
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
ЕС са ни приятели само като им трябваше
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в Германия всичко работи само груповите мероприятия са забранени .
28
1
 
9
 
! Отговори
TerribleThunderLizza преди 4 години
Е за тоя резерв от 140 дни ли ни се хвалеше Бойко с месеци? Че той по дълго се хвали :))
27
2
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 11: Не се надявай. Амон Ра каза бизнеса да започне да си разпродава нещата :)Няма да пипне админстрацията ...... кой ще гласува за него ? Но инъче има много добри идеи. Съкращение 20-30%. Заплата 60% от това което вземат. И без това преди ритаха духалката под бюрото по цял ден а сега дори и това не правят от тях :)
26
3
 
9
 
! Отговори
До 29 SHEFA преди 4 години
ТОЙ така им е наредил да казват за да откраднат и тия 1,5 милиарда евро отпуснати от ЕС за борба с коронавируса . Ако вече не са и откраднати
25
0
 
4
 
! Отговори
. преди 4 години
<div style="position: absolute; left: -99999px;">Припев: (х2)Дай си сърцето на който искаш ти,виното със отрова на мене остави!Нощите са дълги, но аз не тъжа,зная ще се върнеш един ден пак сама!За мен си ти история далечна,която ще е вечна в моето сърце.А в нощ и в ден душата ми копнееда се върнеш ти отново пак при мен.Припев: (х2)Дай си сърцето на който искаш ти,виното със отрова на мене остави!Нощите са дълги, но аз не тъжа,зная ще се върнеш един ден пак сама!Не искам аз друга
24
2
 
18
 
! Отговори
До кога преди 4 години
До До СегаЧастният бизнес и индустрия храни с данъците си държавните служители и чиновниците,не може там да има съкращения,фалити намаления на заплати а в държавния апарат и администрация да няма!!!
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз сега не знам що за безхаберие е ако...не бях зел да.звъня до колегите никои нямаше да ме потърси явно не знам като излезеш отпуска сложно лие да врътнеш един телефон бе или като не черпя няма смисъл ами.не мисля и да черпя за едни създалата.се ситуация е една За други друга ще.звънна на някои нагоре и стане това което нее ставало едва си намериш работа и доиде некои та се натисне а тая няма да стане живеем в демокрация а не в лудница
22
1
 
19
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До Анонимен 15Времената са тежки,не може само частният бизнес да страда а чиновниците да си живеят без лишения.