Хантавирусът не може да се завърне, има ваксина

В Европа през 1347 г. от заразата почиват 25 милиона души
27 мар 2020 17:30,
19
Хантавирусът не може да се завърне, има ваксина
Снимка: БГНЕС

Наскоро работник-мигрант в югозападната китайска провинция Юннан почина от хантавирус, което предизвика тревога по света.

Още по темата

Китайски здравни експерти заявиха, че макар и вирусът да е в групата на опасните, той не се предава от човек на човек. „По отношение на каналите за предаване рисковете при хантавируса са много по-малки от тези при чумата", каза Бай Хунлян, главен лекар на инфекциозното отделение на болница в провинция Гуандун, в интервю за Глобъл таймс. Обикновено носители на хантавируса са плъховете, предаде "Радио Китай".

Първата епидемия в света от хантавирус избухва в Европа през 1347 г., когато почти 25 милиона души почиват от заразата. Тогава хората все още нямат достатъчно познания за инфекциозните заболявания. През 1894 г. епидемия обхваща Хонконг и южната провинция Гуандун, но тогава медицината е вече достатъчно развита, за да се създаде лекарство и да се контролира огнището на заразата. Въпреки това обаче през 1910 г. хантавирусът поразява Източен Китай. Той е пренесен от Русия и отнема живота на над 60 000 души.

В наши дни обаче заразата от хантавируса е предотвратима и контролируема, защото има ваксина, твърдят китайските здравни експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако го модифицират със коронавирус ще стане напечено.
12
0
 
5
 
! Отговори
оцелял от СДС-Чумата преди 4 години
И СДС-Чумата няма да се завърне, макар че няма ваксина за нея. Просто няма вече нищо за крадене и изкормване.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хаха, точно така 12! На хората им писна да им повтарят КОРОНАвирус, сега е момента за ХАНТАвирус да изгрее на сцената, хахаха Медиите давайте още екзотики, давайте!
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На това се вика продуктова диверсификация. Досега медиите предлагаха само коронавирус, сега предлагат и хантавирус.
9
0
 
11
 
! Отговори
доктора преди 4 години
И през 1347г не е първата епидемия от чума. Имало е доста по-рано, например юстиниановата чума през 5в. от н.е. (точните години не си спомням)
8
0
 
2
 
! Отговори
доктора преди 4 години
Така е на балканите има два щама Добрава-Белград и Пуумала. Те предизвикват преди всичко бъбречно увреждане. Този в югоизточна Азия протича често и като хеморагична треска, и от него повече се умира
7
0
 
9
 
! Отговори
доктора преди 4 години
за първи път е диагностициран през кореиската война и в Германия има ежегодно около 500 установени случая. Виж чумата е нещо друго. Последната чумна епидемия беше преди няколко години в мадагаскар и си беше страшничко, но в европа както винаги нищо не се писа, тъи-като засяга бедните африканци или иначе казано the shithole (цитат г-н Тръмп), отделно в Индия вече има случай на резистентна на лечение чума
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Европа и на Балканите е известен като Доброва вирус.
5
0
 
6
 
! Отговори
булгар преди 4 години
У нас в най-лошият случай може да хванеш трихинелоза или бяс от диви животни.
4
0
 
8
 
! Отговори
доктора преди 4 години
Нещо не мога да схвана- това за което се говори в статията е голямата чумна епидемия 1347-1350 г. в която найстина загиват 25млн. европейци. Хантажирусът е нещо съвсем друго, води до ОБН и да в редки случай до смърт от ОБН(остра бъбречна недостатъчност) най-често. Има ендемичен щам в южна Германия и имам много пациенти с това. Започва грипоподобно. Да не би да сте сбъркали в статията
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 1347 година плъховете са ги полазвали докато са спали нощно време.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тези са е.аси и мизерниците,колко хора умират заради тея мърлячи
1
0
 
13
 
! Отговори
Wertyuio преди 4 години
И какво - ял плъх, заразил се и умрял? В нормални държави малко трудно