Децата в Бейрут травмирани от ужасяващия взрив

Психолози се опитват да работят с тях
14 авг 2020 21:30, Нели Христова
4
Децата в Бейрут травмирани от ужасяващия взрив
Снимка: BBC

"Бях на стълбите и паднах по тях", разказва 4-годишната Яра, която има късмета да оцелее след взрива на пристанището в Бейрут.

"Започнах да крещя, че искам дъщеря си, хората ми казваха, че тя е мъртва под отломките. Пет минути по-късно ми казаха, че тя има само наранявания по лицето и я откараха в болница. Дъщеря ми е в шок, но ще разкаже всичко, ако я питате", казва майката на Яра пред BBC.

Още по темата
Много деца в Бейрут са травмирани след взрива на 4 август. За да го спаси от опасността, бащата на Ноур го крие под масата. "След врзива сина ми и дъщеря ми настояват да стоя с тях. Питат ме дали това може да се случи отново и настояват да напуснем Ливан", споделя майката на момчето.

Според UNICEF близо 80 хил. деца са били засегнати от взрива. А от организацията Save Children предупреждават, че може да се появят симптоми като тревожност и кошмари у тях. За това психиатри работят с най-малките. Те ги събират на групи и ги карат да рисуват, за да изразят стаените емоции. "Това, което преживяват сега, не е нормално. То нанася травма върху всички ни. За щастие децата са гъвкави и имат способността да се възстановяват, но за да успеят имат и нужда от помощ", казва психоложката Маха Газале.

Експлозията в Бейрут бе като "15 години война събрани в 15 секунди", казват от ООН. Разрушението е трудно за осмисляне и е навсякъде. Дори и на километри от взрива сградите са засегнати.

Близо 300 хил. души остават без дом. Много от семействата се нуждаят от стоки за лична хигиена докато основните услуги бъдат възстановени. Три големи болници не функционират, а по-малко от половината здравни заведения могат да предоставят пълни услуги.

"Взривът ни отне всичко", казва Марк, който управлява магазин близо до пристанището. "Металът се скъса като хартия. Беше лудост. Двама души загинаха пред магазина ни."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
bulgar преди 3 години
хак им е да се сибудат от дилбок син и да видат какво е капитализим-френска,американска,англиъска колониална система....
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На български се пише травматизирани, а не травмирани! Неуки журналисти, спциализирани по ана лна граматика и словоред!
1
0
 
2
 
! Отговори
Аман от преди 3 години
*** с фуражки и пагони(а също и с костюми и вратовръзки), и студенокръвници като 1 !