След проверките на ВАП: Премахват строежи във вила "Аглика"

Главният архитект на София разпореди премахването
26 авг 2020 11:35, Александър Попов
15
След проверките на ВАП: Премахват строежи във вила "Аглика"
Кадър: YouTube

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на началника на Дирекция за национален строителен контрол проверки за законност на строеж вила "Аглика" в Природен парк "Витоша".

След изготвяне на доклада от проверката и след съобразяване на законовата компетентност по отношение на установените нарушения на конкретната категория строежи, ВАП сезира кмета на СО за контрол относно спазване  на всички изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и приложимите подзаконови нормативни актове.

В резултат на извършените проверки на място и по документи от страна на Дирекция „Общински строителен контрол“ - Направление „Архитектура и градоустройство“ - Столична община, са издадени три констативни акта за незаконни строежи, както следва - "Двуетажна офисна сграда, с гараж, складове и два навеса", "Едноетажна сграда с прилежаща тераса и частичен полуподземен гараж - оранжерия" и "Едноетажен склад".

Сградите са построени без одобрени инвестиционни проекти и без разрешение за строеж, както в несъответствие с предвижданията на Плана за управление на Природен парк „Витоша“ и специализирания подробен устройствен план, така и в нарушение на предвижданията на Плана за управление на Природен парк „Витоша“ без отстъпено право на строеж по реда на Закона за горите.

Въз основа на тези констатации от главния архитект на СО са издадени три заповеди за премахване на незаконните строежи на основание чл.225а от ЗУТ, адресирани до търговското дружество, което е възложител на строежите, а понастоящем - техен стопанин и ползвател.

Определен е 14-дневен срок за доброволното изпълнение на заповедите от влизането им в сила. Преди извършването на строително-монтажните работи по премахването на строежите, същото търговско дружество, е длъжно на основание чл.156б, ал. 1 от ЗУТ да внесе  в район „Витоша“ план за управление за строителните отпадъци и план за безопасност и здраве с цел спазване на нормативните изисквания за съответната дейност  и нормите за безопасност.

При неспазването на този срок, се преминава към принудително премахване на незаконните строежи по реда на чл.225, ал.3 от ЗУТ.

В изпълнение на акта на ВАП, продължават проверките от ДНСК и Столична община относно незаконни строежи в частни резиденции и други имоти в Природен парк "Витоша" от страната на хижа "Алеко".

Докладите от проверките, с всички констатации и предприети действия в случай на констатирани нарушения, следва да бъдат представени на ВАП в най-кратък срок.


15
Още от София
Сигнали в Helpbook: Мръсотията в трамвай 22, запушени шахти, изоставени коли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хе,цирк ...до сега къде бяхте ? То преди време и в барбекюто му праскайте пържоли )
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Радвам се, когато властта си върши работата.
Могат да се бавят 30 г и да пипат неща построени преди законите от тяхното време и така на практика имитират дейност, но поне я има!
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Сградите са построени без одобрени инвестиционни проекти и без разрешение за строеж..."

Тия неща от кога са? Законът за устройство на територията е от 2001г.
Тази сграда е строена преди 1989г. Едва ли са я строили без никакви разрешителни, тогава не беше както сега в Росенец и не само там.

Усещам как пак ще ни съдят и пак НИЕ ще плащаме за бухалките на Борисов, Гешев и сие.
12
0
 
9
 
! Отговори
катун преди 4 седмици
И на Божков луксозните незаконни катуни ги чака съдбата на незаконните ромски катуни.
Следващия е Доган сарай, Прокоп сарай .........
11
0
 
9
 
! Отговори
аа преди 4 седмици
а кога ще премахнат и постройките на Доган и сие?
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До сега спаха ли? А такива има хиляди и хиляди надсякъде
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 6

Да не съм лош пророк , ама Божков-черепа да не отнесе хурката първи. А ко ша праим тогава а.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По добре късно отколкото никога. Вместо да расъждаваме защо сега , а не еди кога си по добре да се питаме като е незаконно какво да се прави. Значи всички се радват когато на бай Хасан му бутат незаконната колиба , а на поръчковия убиец не трябва да се пипа. Другари не разбрахте ли, че САЩ и Западна Европа са ги отписали тези олигарси на БКП-БСП, а Кремъл нищо не може да направи.
7
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 4 седмици
Добре де толкова ли е трудно. Има си ред и всичко може да е законно, за какво им е да правят незаконен строеж?!
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да не съм лош пророк, но черепа е злопаметен. Като нищо някой от престаралите се чиновници които до вчера нищо не забелязваха, а сега прогледнаха ще отнесе хурката.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
на някой Нещо не са му доПлатили.....
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 1
Точно за това протестират младежите. Че законите се прилагат произволно.
3
3
 
15
 
! Отговори
Усмихнатата мафия преди 4 седмици
Кака Данче задмина Софиянски по айдуклък и усмивки.
2
3
 
15
 
! Отговори
Общинска мафия преди 4 седмици
Срамота направено,, законно,, сега да ги бутат,нали все някой е дал разрешение някой се е подписал за този строеж.Това не е кокошарник.Май най голямата мафия не са мафиотите а мишките в общината които за един подкуп разписват всичко.
1
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тези постройки да не са от вчера. Досега никой не беше забелязал. Законът се прилага само когато собственикът изпадне в немилост пред властта. Тогава тя му изпраща бухалки, т.е. прокурори.