Скандал: Световни банки перат мръсни пари на олигарси и наркокартели

Над 2500 документа показват, че банките са знаели за престъпните схеми, но не са реагирали
21 сеп 2020 20:00, Нели Христова
94
Скандал: Световни банки перат мръсни пари на олигарси и наркокартели
Снимка: БГНЕС

Най-голямата британска банка HSBC е позволила на измамници да прехвърлят милиони долари в целия свят, дори след като разбрала за престъпната схема, съобщават от BBC. Това става ясно от изтичане на близо 2000 доклада за подозрителна дейност, които са били изпращани от различни финансови институции. Всъщност, не само HSBC е замесена в скандала, а множество от най-големите банки в света, които са позволили престъпници да прехвърлят мръсни пари по цялото земно кълбо.

Документите също така показват и как руски олигарси използват банките за да избегнат санкции, които имат за цел парите им да не стигнат до Запада.

Файловете на FinCEN представляват повече от 2500 документа, повечето от които са файлове, изпратени от банките до американските власти между 2000 и 2017 г. Те изразяват съмнения в това, което клиентите им правят с парите си. Тези документи са едни от най-строго пазените тайни на международната банкова система. Банките ги използват, за да докладват за подозрително поведение, но те не са доказателство за неправомерни действия или престъпления.

Първо файловете изтичат в Buzzfeed News, а след това са споделени с група, която обединява разследващи журналисти от цял свят. Тя ги разпространи сред 108 новинарски организации в 88 държави. Стотици журналисти преглеждат плътната техническа документация, разкривайки някои от дейностите, за които банките биха предпочели обществеността да не знае.

Ето какво откриват те:

  • Британската банка HSBC е позвола на измамниците да прехвърлят над 80 млн. долара крадени пари, дори и след като е научила за престъпната схема.
  • JP Morgan позвола на компания да придвижи над 1 млрд. долара през лондонска сметка, без да знае кой я притежава. По-късно банката открива, че компанията може да е собственост на мафиот от списъка с 10-те най-издирвани хора на ФБР.
  • Доказателство, че един от най-близките сътрудници на руския президент Владимир Путин е използвал банката Barclays в Лондон, за да избегне санкции, които са били предназначени да го спрат да използва финансови услуги на Запад. Той е прехвърлил близо 60 млн. паунда между 2012 и 2016 година. Тази практика е започнала, след като братята му са били санкционирани. Част от парите са били използвани за закупуване на произведения на изкуството. Аркати Ротенберг познава президента на Русия още от детството си.
  • Съпругът на жена, която е дарила 1,7 милиона британски лири на управляващата Консервативна партия в Обединеното кралство, е бил тайно финансиран от руски олигарх с тесни връзки с президента Путин.
  • Обединеното кралство се нарича "юрисдикция с по-висок риск" и е сравнено с Кипър от подразделението за разузнаване на FinCEN. Това се дължи на броя на регистрираните във Великобритания компании, които се появяват в SAR. Над 3000 компании във Великобритания са посочени във файловете FinCEN - повече от която и да е друга държава.
  • Централната банка на Обединените арабски емирства не реагира на предупреждения за местна фирма, която помага на Иран да избегне санкциите.
  • Deutsche Bank прехвърля мръсните пари на групировки за пране на пари и организирана престъпност, терористи и наркотрафиканти.
  • Standard Chartered прехвърля пари в брой за Арабска банка повече от десетилетие, след като сметките на клиенти й в йорданската банка бяха използвани за финансиране на тероризма.

Документите на FinCEN са по-различни от други скандали като Paradise Papers и Panama Papers, които потресоха цял свят, защото не идват от два или три източника, а от десетки банки.

От международния консорциум изтъкват, че банките са боравили с подозрителни транзакции на доказани престъпници от цял свят и олигарси като украинеца Игор Коломойски и анголката Исабела Дос Сантос. Сред споменатите имена е и това на Ружа Игнатова - издирваната българката, която  предполагаемо е придобила 4 милиарда долара на инвеститори от цял свят чрез схемата за фалшива криптовалута OneCoin. 137 милиона долара, свързани с OneCoin са минали през нюйоркската банка „Мелън“.

Без да бъдат проверявани от големите банки, мръсните пари разрушават мечти и животи от Украйна до Съединените щати, от Тунис до Туркменистан, изтъкват от консорциума социалния аспект на проблема.

Те изтъкват редица потенциално подозрителни дейности, включващи компании и физически лица, а също така повдигат въпроса защо банките не са реагирали, след като са забелязали тази подозрителна дейност?

 


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
1917 година месеци преди октовмрийската революция Ленин пристига в Русия от Цюрих с брониран вагон тъпкан с валута и злато.
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ленин се оказа прав за всичко!
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Парите не миришат и не цапат,макар и заради тях е пролята много кръв.А колко са Банки,тези гангстери с бели якички е друг въпрос.Проблемът е че Светът се управлява от мошеници,без значение на политика,религия или
бизнес.А на върхът на пирамидата са световни институции,като Фед.Резерв,МВФ, Светивната Банка а защо не и ООН и СЗО,както и световни олигарси и Фондациите им.Щом парите им от търговията с наркотици,с оръжие и с живота и здравето на милиарди хора по земята минават легално през Банките.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
17ти, кой те обвинява частна банка със китайско участие и собственост за милиарди ли? типично мислене на нагъл връзкарски чалгафон от републиката на абсурдите
18
5
 
5
 
! Отговори
Огън преди 2 месеца
Черепа и Фигуранта изгореа
17
2
 
10
 
! Отговори
:-) преди 2 месеца
И тези същите лицемери ни обвиняват в корупция и пране на пари!
16
4
 
1
 
! Отговори
monica преди 2 месеца
Свидетелство за заем, получен от г-жа Мадлен Клаус
здравей имам препоръка за вас, която е на почти всички форуми. Говорим само за г-жа Мадлен Клаус, конкретен кредитор; прекрасно и много сериозно. Реших да отида при него, защото прекалено много си загубих времето и парите. Отначало не можех да повярвам, защото си мислех, че той ще бъде като другите фалшиви заемодатели, но тя ми доказа, че е изключителна, честна и сериозна. При нея получих заема си за по-малко от 72 часа след приключване на проце
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТРЪМП 2020!!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия откриха топлата вода,а пък тук уж наши банки ,вече са с нови
таксички тихомълком ) гадове
13
0
 
6
 
! Отговори
. преди 2 месеца
Чи-фут на чи-фут вода няма да подлее. Най-много да разиграят малка пиеска за простолюдието
12
1
 
22
 
! Отговори
Miau преди 2 месеца
Ужас. На западните кочини им лъснаха мизериите.
11
0
 
1
 
! Отговори
Сержант преди 2 месеца
А, не бе!
10
1
 
18
 
! Отговори
Васил преди 2 месеца
Западни ценности ??
9
2
 
7
 
! Отговори
Баи преди 2 месеца
Баце пьк тегли заеми с изгодна лихва в момента
8
9
 
2
 
! Отговори
Ммм преди 2 месеца
Мен кво ме интересува.
7
6
 
6
 
! Отговори
V преди 2 месеца
Престъпни схеми са европроектите и партийните субсидии .Що се отнася до дрогата .Една част от нея трябва да е легална за да не вземат по тежка дрога с голяма престрастяемост. България е един от най големите производители на наркотици в света.От лавандулата се прави наркотик към който много хора се престрастяват. Легализирали са го като успокоително и преспивателно ;)
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Светът е МАФИЯ.
5
0
 
11
 
! Отговори
73995 преди 2 месеца
А защо чак сега и защо точно сега?
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нима?! Западните демокрации перат пари на руските олигарси?! Сериозно?! Не думай!
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
После питаха гербавите мишки защо Спящото Кюлче държал кеша в шкафчето.
Сега разбрахте ли?