Поп звезда си навлече критики в Турция, обиждала Адам и Ева

Президентът Реджеп Ердоган заплаши, че ще къса езици
27 яну 2022 16:28, Елка Василева
44
Поп звезда си навлече критики в Турция, обиждала Адам и Ева
Снимка: Facebook

Известната турска поп изпълнителка и автор на текстове на песни Сезен Аксу предизвика яростни критики от страна на религиозните консервативни кръгове в Турция и групи, близки до правителството на Партията на справедливостта и развитието.

До ожесточените нападки срещу 67-годишната Аксу, която е пионер на модерната турска поп музика и е сред най-обичаните турски изпълнителки, се стигна, след като певицата качи в канала си в YouTube видеоклип на своя песен от 2017 г., озаглавена "Да живееш е прекрасно", отправяйки с нея новогодишен поздрав към всички.

Пет години след появата на песента гневът на представителите на религиозните консервативни среди изведнъж бе провокиран от стихове в нея, в които Адам и Ева се наричат "невежи": "Изправени сме пред поличби. Вървим към апокалипсис. Поздравете онези невежи Ева и Адам". Тези стихове бяха възприети като обида към Адам и Ева, разглеждани като свещени фигури в исляма. Според Корана Адам е първият пророк в исляма.

Срещу Аксу бе подета кампания за линчуване в социалните мрежи под хаштаг #SezenAksuHaddiniBil /Сезен Аксу, знай си мястото - бел.прев./, като певицата бе обвинена в светотатство. Успоредно с това под хаштаг #SezenAksuyalnizdegil /Сезен Аксу не е сама - бел.прев./ потребители в социалните мрежи заявиха солидарност с певицата и изразиха подкрепа за нейната свобода на словото.

Група граждани, сред които и адвокат, подадоха наказателна жалба в прокуратура в Анкара срещу Аксу за "обида и подбуждане на обида към религиозните ценности или тяхното унизяване" - престъпление, за което според член от турския наказателен кодекс се предвижда наказание от шест месеца до една година затвор. Този член от наказателния кодекс бе използван често през последните десет години в Турция за завеждане на дела срещу творци, сред които известния пианист Фазъл Сай.

Привърженици на близкото до ПСР Национално движение за оцеляване организираха на 17 януари вечерта протест пред дома на Аксу в Истанбул. Дирекцията по религиозните въпроси в Турция пък публикува изявление, в което, без да се споменава името на певицата, се отправя предупреждение да се проявява "изключително внимание", когато се говори за емблематични личности в исляма.

Лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган, също осъди Аксу, без да я назовава, като я нарече "безотговорна и лишена от разум" певица, а песента й определи като "чудовищна".

Най-сурова закана срещу Аксу отправи президентът Реджеп Тайип Ердоган, без директно да споменава името й. Ердоган заплаши да откъсне езиците на тези, които обиждат Адам и Ева. "Никой не може да злослови срещу нашия пророк Адам. Наш дълг е да откъснем тези злословещи езици, когато е необходимо. Никой не може да злослови срещу нашата майка Ева. Наш дълг е да ги поставим на място", заяви миналата седмица Ердоган пред вярващи в джамията Бююк Чамлъджа в Истанбул след петъчната молитва.

Същевременно хора на изкуството, интелектуалци и опозиционни лидери изразиха солидарност с Аксу, като обвиниха правителството, че иска да заглуши гласа на творците. Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ написа в Тwitter, визирайки Аксу: "Творец е, ще говори. Творците са вътрешният глас на тази страна. Никой не може да заглуши тези гласове, за да промени дневния ред".

Лидерът на опозиционната партия ДЕВА Али Бабаджан, бивш съратник на Ердоган, заяви, че взимането на Аксу на прицел е "недопустимо". "Турция може да се издига само върху основаната на свобода на мисълта и словото", подчерта той в коментар в Тwitter.

Заместник-председателят на парламентарната група на НРП Йозгюр Йозел реагира остро на заплахата, отправена от Ердоган по адрес на Аксу.
"Няма да останем безмълвни пред поставянето от вас на Сезен Аксу на прицел. Няма да позволим да превърнете Турция в страна от третия свят, чиито творци, интелектуалци, млади хора са потискани", написа Йозел в Тwitter.

Актрисата Мюжде Ар заяви подкрепата си за Аксу в предаване по телевизия Халк ТВ и припомни, че член 64 от конституцията повелява държавата да пази и защитава изкуството и творците. Тя обвини правителството на ПСР, че в продължение на години упражнява натиск върху творците, прилага цензура върху произведения на изкуството. Ар подчерта също, че джамиите не са места за заплашване на хората. "Джамиите са на всички нас, те в никакъв случай не са места за откъсване на езици, монополизирани от политиците", коментира актрисата.

В кампанията в подкрепа на Аксу се включиха и нобеловият лауреат Орхан Памук, пианистът Фазъл Сай, актрисата Берен Саат, писателят, режисьор и музикант Зюлфю Ливанели. Освен това общо 217 турски интелектуалци, творци и журналисти се подписаха под декларация в защита на поп певицата, адресирана основно към турския президент.

"Реакция на възмущение предизвикаха у нас думите на президента и председател на Партията на справедливостта и развитието Реджеп Тайип Ердоган, които са насочени срещу Сезен Аксу и срещу творческата й свобода. Ние решително се обявяваме против атаките срещу Сезен Аксу, която композира и изпя хиляди песни, които представляват културното наследство на тези земи. Ние не искаме да живеем в страна, в която интелектуалците - певци, актьори, писатели живеят под заплаха за "откъсване на езика". Заявяваме, че всички сме заедно със Сезен Аксу и че тя няма да бъде оставена сама", се посочва в декларацията, която е публикувана във в. "Дувар".

Междувременно турският Съвет за радио и телевизия предупреди музикалните канали да не пускат песента на Аксу, както и "песни, които не зачитат националните и духовни ценности".

Аксу отговори на вълната от критики и на заплахата на Ердоган, като публикува в събота в профила си във Facebook написана от нея нова песен, озаглавена "Ловецът", в която споделя:
Не можеш да ме натъжиш
Вече съм много тъжна
Болка навсякъде, където погледна
Болка навсякъде, където погледна
Аз съм плячка, ти ловецът
Стреляй. . .
Не можеш да ме убиеш
Аз имам моя глас, моя саз /музикален инструмент - бел.прев./, моите думи
Когато казвам аз, аз съм всеки.
"Както знаете, въпросът не съм аз, въпросът е страната", написа певицата и благодари на всички, които са изразили подкрепата си за нея.. "Аз пиша от 47 години и ще продължа да пиша", увери Аксу.
/БТА/
 


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така само й направиха реклама. Мюсюлманите са откраднали притчата за Адам иЕва от Библията, както и много други притчи. Това е станало в 6 век.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази певица я знаем, от една песен на Лили Иванова, която тя пее, но на турски.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така само й направиха реклама. Мюсюлманите са откраднали притчата за Адам и *** от Библията, както и много други притчи. Това е станало в 6 век.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 7 IMAT IMAT RAZBIRASE. NE KATO BALGARSKITE 4ALGARKI
22
2
 
3
 
! Отговори
ОСМАН преди 3 месеца
ТЕ В ТУРЦИЯ СЪЩО НЕ СА ЧУВАЛИ ЗА СЛАВИ ТРИФОНОВ.ХА ХАХА.ДОБРЕ ЧЕ ОТКРАДНА ЕДНА ПЕСЕН НА МУСТАФА САНДАЛ .ЧЕ ДА ИМА ПОНЕ ЕДНА ХУБАВА ПЕСЕН.Г.А.НЪОООООО.
21
1
 
5
 
! Отговори
Козъгъзъ преди 3 месеца
Алах акбар, каква свобода на словото!!! САМО 33 процента изтрити коментари!!! Когато дойдем на власт това ще се промени! Шериат, газават, джихад.!.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шейсет и седем годишна?! Доста добре се е запазила.
19
11
 
12
 
! Отговори
Талибан Ер-джолан преди 3 месеца
Всички сте чували за мен и знаете - на турчин вяра да нямаш, турчин вяра няма!
18
7
 
11
 
! Отговори
Мефистофел преди 3 месеца
Дори и да увисне, какъв е смисъла има още милиони обрезани ниско интелигентни имбесили като него носители на проказата на исляма?! Така наречената страна на пуйките е гюбрето върху което избухват най-гнясни хуманоидни тумурни образувания, които трябва да бъдат изрязвани от лицето на Земята още в зародиш!
17
16
 
8
 
! Отговори
али преди 3 месеца
Аз следя турските новини...Веднага след като свързаха изявление на Ердоган, той направи изказване, официално. Че неговите думи не се онасят конкретно за нялкой най вече към Сезен Аксу и че я уважава, и тя има голям принос към страната.....Така, че тези които не харесват Ердоган, няма какво да предложат освен интриги и лъжливи новини.... много тъжно....
16
4
 
9
 
! Отговори
Ами то преди 3 месеца
Това е като да обиждаш дядо си и баба си !
15
5
 
12
 
! Отговори
И срещу Исса преди 3 месеца
Не моге да се злослови, но учението му е обявено за гяурщина. Да им откъснат езиците тогава на злословниците. А Адам и *** наистина са били невежи, преди да си похапнат от дървото на познанието. Това е невинното състояние на човечеството. Невежи са Ердоган и всички, които нападат певицата. Казала е една свещена истина.
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е има право, техния народ са произлезли от подвидове, а не от хора като нас! Завижда просто.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пу-тин-ка-та е във възторг от Ер-до ! Ер-до е пръв защитник на традиционните ценности :)
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да кажем, че не ни харесва, изказването на изпълнителят. Ок. И какъв би следвало да е отговорът ни? а) - Критика с разумни аргументи. б) Критика, с малко повече емоция, защото това е нападка срещу вярванията на народът ни или в) - Заплаха за обезобразянва, рязане на части и други хубави работи от средновековието ... Хмммм
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 9 - То па, като съществува сега, много хубаво ...
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Президентът Реджеп Ердоган заплаши, че ще къса езици" - Колко мил и драг човек...
9
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е най-великата певица в Турция с най-велики песни !
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Адам и е ва са измислени герои. Как щеше да съществува света ако бяха останали в рая. Щяха двамата да си живеят вечно и нямаше да се раждат деца. Това означава че света който сега познаваме нямаше да съществува.
7
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези и певица имали.Бухаааааааа