Защо е важно да се консумира сирене редовно?

В него се съдържат витамини от група В
28
Защо е важно да се консумира сирене редовно?
Снимка: Istock

Сиренето и млечните продукти често са сочени като не особено здравословни и непрепоръчителни за различни видове диети заради богатото им наличие на наситени мазнини. Те са с високо съдържание на калории, което е допълнителен проблем, що се отнася до отслабване или поддържане на здравословно тегло. Често не си даваме сметка колко излишни калории поглъщаме само с консумацията на млечни продукти.

От друга страна обаче, сиренето, кашкавалът и всички останали млечни продукти имат своите ползи за здравето и пълното им изключване от менюто може да доведе до някои дефицити, дори здравословни проблеми. Много е важно да не се превишава консумираното количество сирене и млечни продукти, за да се избегнат излишните калории и потенциалните рискове за здравето и теглото.

Ако сиренето и млечните продукти се консумират в разумни граници, те имат невероятни ползи за здравето.

Защо е важно да се консумира сирене редовно?

Намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Противно на очакванията, французите, които консумират огромни количества млечни продукти на ежедневна база, имат много по-нисък сърдечносъдов риск. Те са и с по-ниски стойности на холестерола, което е благоприятен фактор за намаляване опасността от сърдечносъдови заболявания. Това показват данни, публикувани в British Journal of Nutrition, цитирани от healthdigest.com.

Сиренето дължи тези си свойства спрямо сърдечносъдовата система на изобилието от витамини от група В, калий и калций в състава си. Те допринасят за подобряване на състоянието на сърдечносъдовата система и костите.

По-нисък риск от диабет

Сиренето е с нисък гликемичен индекс. Това означава, че консумацията му не предизвиква скок в нивата на кръвната захар. Следователно то заедно с всички останали млечни продукти е добро решение за превенцията на диабет и контрола на кръвната захар.

Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition от 2016 година, отново цитирано от healthdigest.com показва, че наситените мазнини в сиренето и млечните продукти допринасят за поддържането на стабилни нива на кръвна захар и забавят усвояването на въглехидратите. Това дава възможност на организма да ги обработи, без това да повиши риска от диабет и затлъстяване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки да яде когато и каквото иска без да прекалява. Организмът сам знае кога и от какво има нужда. Отделен е въпроса за пълноценно храносмилане, ензими, обмяна, усвояване на веществата. Може да ядеш по 1 кг сирене и грам калций и витамини да не усвоиш. Франсетата го консумират с много вино с вода, а не с лимонадка, ядат и много салати и риба, малко от тях пушат цигари.
20
2
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Защото виното върви по-добре със сирене.
19
6
 
3
 
! Отговори
Ако преди 1 година
Беше 7 лв оката щеше ли да пишеш тия хитрости. Кой спекулант ти плати. Откакто не консумиам млечни продукти се чувствам отлично. Дедо ти.
18
0
 
8
 
! Отговори
да бе преди 1 година
то важно но при тия цени ,,,,:)
17
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сирене, мляко, масло, кашкавал, яйца, месо, особено говеждо, са основата на здрав човек. Консумирайте и Не се страхувайте. Няма вредна храна има вредни добавки и ГМО продукти.
16
3
 
12
 
! Отговори
:)))) преди 1 година
На злите хора всичко им вреди.
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Божествени сирена и брашна още и още има в България.
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нормални количества е с незаменими киселини и калций!
13
15
 
8
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Сиренето с всичката сол и мазнини помагало за превенция на сърдечно съдови заболявания?Тая статия да не е платена от Верея?По-голяма глупост не бях чувал.Яжте редовно сирене и кашкавал пък да видим колко ще сте здрави.
12
9
 
4
 
! Отговори
Dr John Mcdougall преди 1 година
Щеше ми се сиренето да е полезно, за да продължавам да си го похапвам, както преди ама нейсе. Фактите си са факти, отне ми време да ги приема, но ВСИЧКИ ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ СА (ПРЕДИМНО) ВРЕДНИ! Вижте в гугъл Джон Макдугъл и лекциите му ... Това е истината ... съжалявам и на мен не ми харесва :)
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вреди над 60 плюс.Много, като яйцата за Вучков.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Става въпрос за истинско сирене.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вуна най-отбира от млечни продукти и сирена.
8
6
 
7
 
! Отговори
До Siren преди 1 година
Ама много си прав, само хората продължават с консумация на мляко. Причината е, че другите бозайници не умеят да обработват и произвеждат млечни продукти. При животните раждането и кърменето е периодично според инстинкта им, а не като при хората по желание. В частност за мен, в къщи консумираме кило сирене на седмица, всяка сутрин за закуска, за шоп салад мезе и разни кулинарии на жена ми, турски банички, долангач, сиренарки и т.н. 14 г. ми внук се мусеше на рибена чорба, но опита и сега ***.)))
7
14
 
11
 
! Отговори
Siren преди 1 година
Сиренето запушва стомаха и не на последно място - изобщо не е полезно за човека. Ние сме единственият бозайник, който след отбиване продължава да приема млечни продукти, които водят до безкрайни здравословни проблеми. Темата е доста обширна, проведени са хиляди изследвания през годините, всеки сам може да си направи проучване.
6
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Домашното сирене от млякото на кравата е полезно но от палмовото масло и от сухото мляко не го поглеждайте камо ли да го ядете.
5
14
 
9
 
! Отговори
Кръгов Икономист - преди 1 година
от ЕС - като не го миете един месец и пестите Съветски Газ - образува сиренце и имате какво да ядете - като изядете сиренцето се наяждате, а е отново - чист - готово и цъкъла се повтаря! видяхте ли, че то е просто! ЕвроСъюз Зелена Сделка - Кръгова Икономика, Затворен Цикъл!!
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30 лв сиренето, не мерси
3
4
 
11
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Абе един "учен" каза , че дъртите мъже не трябвало да ядат сирене, щото хващали рак . Айде сега кажи, журналистката, кое е истината? Не трий въпроса!
2
7
 
10
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Защото кошкавалът стана много по скъп....!