Откриха голяма бомба от Втората световна война в центъра на Вроцлав

Наложи се сериозна евакуация
26 май 2023 21:09, Красимир Ангелов
3
Откриха голяма бомба от Втората световна война в центъра на Вроцлав
Снимка: БГНЕС

Голяма част от Вроцлав е евакуиран след откриването на 250-килограмова бомба от Втората световна война в центъра на града, предаде Евронюз.

При строителни работи на централния площад "Сташица" беше открита масивна бомба, която е стояла необезпокоявана от Втората световна война. Властите разпоредиха евакуация, докато сапьори обезопасят района, съобщава БГНЕС.

Въоръжените сили на Полша потвърдиха, че това е германска бомба SC-250.

Бяха организирани автобуси, които да отведат евакуираните жители в безопасен район, докато експерти по отстраняване на бомби работят на мястото. Според съобщения в полските медии движението на влаковете също е трябвало да бъде спряно, докато бомбата бъде отстранена.

Местните полски издания съобщават, че сапьорите са изправени пред трудна ситуация поради размера на бомбата и особеното ѝ положение, което изисква допълнително копаене, за да се достигне до частите ѝ, намиращи се под земята.

Те съобщават също така, че дори бомбата да е вероятно неактивна, тя носи голям товар, което означава, че все още може да причини значителни щети, ако се взриви.

По време на Втората световна война Вроцлав е германски град и е известен като Бреслау. Той е бил свидетел на тежки боеве и мащабни разрушения, като преди капитулацията на Германия е бил подложен на тежки съветски бомбардировки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сега ще докажат, че Путин е подпъхнал незабелязано бобмбата по време на строителните работи, за да влоши отношенията между Полша и Германия и да разклати стабилността на ЕС.
1
3
 
5
 
! Отговори
И какво излиза? преди 11 месеца
Че руснаците са отвоювали територия от Германия, за да я дадат на поляците..