Бум на ало измами в последните месеци, основните жертви - възрастните хора

Сценариите са добре познати - мними полицаи, лекари, адвокати...
12
Бум на ало измами в последните месеци, основните жертви - възрастните хора
Снимка: Pixabay

През последните месеци се наблюдава засилен трафик на измамни обаждания като основен техен получател отново са възрастни хора, отчита МВР. Зачестяват случаите в градовете Варна, София, Пловдив, Бургас и околните населени места, където криминалистите работят приоритетно, независимо, че аналогични престъпления се наблюдават на територията на цялата страна.

По данни на сектор „Измами“ в Главна дирекция „Национална полиция“ през януари са предотвратени 39 опита за телефонни измами в страната, а за 2022 г. те са общо 216.

Основните измамни сценарии са добре познати - мними полицаи, лекари, адвокати, роднини звънят на жертвите и възползвайки се от тяхната емоционална нагласа, съобщават разработената схема за съдействие на полицията, помощ на изпаднал в беда или пострадал роднина, последвани от искане на пари и условие за тяхното предоставяне. Има и случаи, при които сценарият е за неплатени сметки за ток.

От МВР напомнят, че искането на пари по телефона е основен индикатор за измама. От там съветват веднага да се затвори телефонът, да не се действа импулсивно, да се опитаме да се свържем с нашите близки, както и да подадем сигнал на тел. 112.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: телефонизмами
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Петърчо преди 2 месеца
Всички криминалисти в Урановите мини...и без това са безполезни и не вършат никаква работа
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Амчи то е лесно да обясните на хората по всички медии, че никой не може да те кара по телефона да даваш пари за помощ на полицията, лекар или адвокат или каквото и да било друго. Тая работа се върши единствно и само в конкретните учреждения. Чудно защо не се върши тая работа ? Сигурно телефонните измами ще спрат че затова.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
махнаха гешев дето каза че ги изкоренил и те се върнаха
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Реалността е,друга. Най-много са измамените под 30 годишна възраст, но те си мълчат и не се оплакват в полицията, че са измамени, срам ги е. Повечето измамени на възраст 30-60 години също си мълчат от срам.
5
0
 
8
 
! Отговори
Патил-препатил преди 2 месеца
То на близки можеш да се обадиш...,но на 112....майчице мила....Въртят ,сучат,изчакват,докато лошото се случва....Може и да те препратят някъде,къъдето само ще изубиш още ценно време. Българска ни работа...
4
1
 
12
 
! Отговори
Роза преди 2 месеца
Ами няма да свършат ало измамите,защото никога няма да свършат старците,които са лековерни и неадекватни!Виновни са техните близки,че оставят много пари при тях!Наказанията по българския НК също са неоправдано малки и това окуражава престъпниците!Големите босове в този мръсен бизнес имат влиятелни покровители там,горе!Това е мрачната истина!
3
7
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
Това са съвременните последователи на Робин Худ. Грабят богатите, които са забогатяли по някакъв лесен начин. Мъдрия български народ е измислил поговорка за такива жертви. Хитрата сврака с двата крака.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Полицията или спи и получава заплата за съня си или е съучастник. Логика.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И с ало измамите не успяха да се справят органите на реда какво "изненада".