Само ваксинация може да спре епидемия от смъртоносния коклюш

24 000 деца са с пропуснати задължителни дози
Обновена: 21 апр 2024 12:15 | 21 апр 2024 11:03, Петър Бойчев
112
Само ваксинация може да спре епидемия от смъртоносния коклюш
СНИМКА НОВА

Има ли опасност от епидемия на коклюш, след като в края на тази седмица две бебета починаха при доказана диагноза магарешка кашлица? На този въпрос отговаря пред Нова тв директорът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков. 

"Коклюшът е ваксинационно преодолимо заболяване - така може да се спре.  Това трябва да е водещият акцент. За голямо съжаление, при нас има диагностицирани две деца с коклюш. Едното постъпи в болницата на 8 април, лекарите се ориентираха бързо и в момента, в който теста излезе положителен, детето беше пренасочено към Инфекциозна болница. Второто дете постъпи при нас в много тежко състояние", заяви  д-р Благомир Здравков.

Лекарят допълни, че за съжаление, поради тежкото състояние, в което е постъпило детето и усложненията, то е починало. "То пристигна с белези на сепсис и полиорганна недостатъчност", обясни той.

Според д-р Благомир Здравков кашлицата при бебета, които още не са навършили два месеца, е доста тревожен и алармиращ симптом. "При по-големите деца коклюшът протича с много тежки симптоми на кашлица. До такава степен, че понякога децата получават кръвоизливи в очите от напъване", допълни лекарят.

24 000 са децата с пропусната доза ваксина против коклюш. "Заболяването може да има и здраво заразоносителство. Тоест един ваксиниран човек да има тази бактерия, но да няма симптоми и да предаде заболяването на друг", каза лекаря.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
4
 
! Отговори
Fool преди 1 месец
До ТОТО - хигиената и по-доброто качество на живот помагат, но не могат да заместят нито ваксините нито антибиотиците. Има достатъчно изследвания и доказателства за това. Спора с хора които в лявата си имат мозък равен на този на консерва с копърка е излишен. Всеки може да прочете практиките прилагани преди 100г в медицината и да разбере колко сме напред сега. За 4 поколения имам 4 пъти повече население на земята доказано заради напредването на медицината, ти докажи твоята теза ако можеш.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се ваксинирайте , а умммирайте..Колотото по-малко малоуммни, толкова по-добре за човечеството!!! Даже ,а з бих забранил да се ваксинират полу-идидиотите. Те са по-опсани от иддиоттите ,защото идиооотаа не може нищо да прави, даже не може сам да се храни, а по-ллуиддиооттаа може да пише всякакви неща. Затова никаква ваксина за тях.
39
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Антиваксърите доволни ли сте от това коено постигнахте?
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възраждане не мисли така. Те са Руски учени,които са срещу ваксинацията!! Българския народ бележи такава инвулуция ,че никъде не се е забалязяа подобно нещо? Народа осккотява жестоко..Голямо падение. А най-голямото падение е сред малка част от лекарите,които издават фалшиви бележки за ваксиниация на деца срещу заплащане!!! България е злее!!!
37
7
 
2
 
! Отговори
Додж фен преди 1 месец
И какво ме имтересува малките дризни да му мислят тва голем не лови
36
5
 
4
 
! Отговори
Атниваксър преди 1 месец
Аз се информирам само от тик ток
35
5
 
10
 
! Отговори
ТОТО преди 1 месец
РЕКЛАМИРАНЕТО НА ВАКСИ Е СКЛОНЯВАНЕ КЪМ САМОУБИЙСТВО ! ПРЕДУПРЕДЕНИ СТЕ!
34
2
 
9
 
! Отговори
ТОТО преди 1 месец
До FoolНаистина си фулл ! хигиена и по добро качество на живот е причината а не отровните ваксини.
33
2
 
11
 
! Отговори
ТОТО преди 1 месец
ОПА , ПАК СА ОТПУСНАЛИ ПАРИЦИ ЗА ПРОПАГАНДА ! ХОРА ПАЗЕТЕ СИ ДЕЦАТА !
32
7
 
9
 
! Отговори
Fool преди 1 месец
Всъщност нещата са много по-прости от това което изглеждат. 1950 започва прилагането на 2 медицински чудеса - ваксини и антибиотици. В следствие на това населението става от 2 милиарда тогава над 8 днес. НО ваксините и антибиотиците не могат да спрат бактериите и вирусите да мутират. В следствие на оцеляването на много негоден генетичен материал по-лесно имаме заболели. Не на последно място стоят и хората които не се ваксинират, те ще са първите страдащи от коклюш и морбили.
31
5
 
12
 
! Отговори
Въпроси преди 1 месец
Действително има две гледни точки. Има интересно видео с адвокат Нина Ламбова "Какво ни готви СЗО". Там се описват нови законодателни рамки на СЗО, лекарствена политика ЕП, и два здравни регламента на ЕС4. Тревожно си е. Не зная каква е позицията на България, и защо забраняват български учени да разработват ваксини?
30
2
 
10
 
! Отговори
доктор Ох преди 1 месец
В САЩ има над 50 програми за овладяване на раждаемостта. Всички препарати, всички разпоредби, които дават те, цялата им дейност като едно от главните им пера след ограбването на дадена държава е, овладяване на местния прираст на населението. Храни, ваксини, лекарства, препарати за бита, горива на самолетите - всичко така е обработено, че да ни трови по начини, по които да нямаме оправия с разбитата ни от тях икономика.
29
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече няма кой да вярва на фарма-мафията. Дано Възраждане да вземе и да последва и възмездие на всички престъпници с измислената пЛандемия
28
4
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Когато се родите на определено място, тялото и,гражда имунитет ,но само където сте родени и живеете първите 40 дни. Но след това като се преместите на друго място, имунитета ви търси да се адаптира за други непознати вируси и ако няма ваксини не разпознава новите вируси .
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще си имунизирам децата чак,когато бъдат вкарани я затвора и унищожени всички виновници за аферата-Ковид! СЗО , травестита Фон Дер Лайън, Борисов и всички от НОЩ.
26
3
 
17
 
! Отговори
доктор Ох преди 1 месец
Правете разлика между ваксините по соца и сегашните. Тези по соца се правеха, за да предпазват хората и по тях работеха нашите най-добри лекари. При влизането в ЕС, ни наложиха правила, така че ние вече да не можем сами да си ги произвеждаме. Това, което получаваме, идва от лаборатории на свързани мултимилиардери. Във ваксините нарочно се слагат по-тежки за организма вещества, с цел да опитат да отключат различни заболявания. За това е този бум при децата ни.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Какво става - сегашните ваксини не са като преди десетилетие и назад. Също като храната.
24
3
 
2
 
! Отговори
Ре:До, До какво став преди 1 месец
Благодаря ви, за полезната информация! Темата е интересна, не е лошо да направят предаване по обществените медии. Да се видят и двете гледни точки, не знаех че има разлика между ваксини по време на соца, и одобрени от ЕС 2007.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наеш как ще те ваксинирам аз тебе... Ще те шием като шевна машина!!
22
3
 
15
 
! Отговори
Get The f...k out!!! преди 1 месец
Да ви... майките на всичките шамани и вашата "ваксинация"! Думата ВАКСИНА стана нарицателно заради такива като вас. Май на та ви! Още за какво трябва да се "ваксинирам"? Смарт часовеник ще ми дадете ли или 20 лева за супера?