ВУЗ-овете отблъскват рекордно много кандидат-студенти

Причините: Архаични знания, животът в Студентски град...
14 мар 2016 08:44,
44
ВУЗ-овете отблъскват рекордно много кандидат-студенти
Снимка: архив, Reuters

Рекорден брой български зрелостници кандидатстват в чужди университети тази година, отчитат консултантски агенции за образование в Западна Европа. Очаква се катастрофален спад на кандидатите за българските университети.

"Не можем да видим съвременна сграда от последните 10 години да е построена по учебник. Няма ги вече тия неща. А там нас това ни учат. Няма развитие. Не може цял свят да се развива напред, а ти да си в 82-ра. Искам да се развивам просто", казва пред bTV Димитър от Асеновград, който е решил да стане архитект.

Димитър е на 23 години и първоначално решил да учи в България. Записал се в Университета по архитектура в София. Но година по-късно решава да напусне родината.

Животът в Студентски град и културата там също помогнали на Димитър да реши да избяга.

"Повечето хора, които виждам там, не са за да учат и да се развиват, а заради заведенията, заради нощния живот. Просто хората ги влече. Аз съм напълно разочарован, че в Студентски град има една книжарница. Няма една библиотека", допълва той.

Представители на някои от най-престижните британски и други европейски университети са дошли на крака в София на лов за българи като Димитър.

Броят на младежите, които изобщо нямат намерение да кандидатстват в наш университет тази година, е рекорден.

Тази есен се очаква да бъде катастрофална за нашите университети откъм брой кандидатстващи. Западните университети обират почти всички ученици от елитните училища.

Ели Тончева прави контакт между български ученици и западни университети от години. Забелязва, че с годините се отваря пропаст между средните училища, които държат високо ниво, и всички останали.

"Има съществено разделение вече между децата, които знаят какво искат, целенасочено се подготвят, за да го постигнат, и децата, които са много неориентирани, които слушат чалга по цял ден висят във Facebook и си губят времето", обяснява Тончева, която е управител на консултантска агенция за образование в чужбина.

18-годишната Галина от София завършва догодина, но вече организира приемането си в чужд университет. По думите й така ще направи и повече от половината й клас.

Димитър Божанов е поканен да учи в Англия. "Засега съм в Бристол Сити, Западна Англия. До океана, какво ми трябва повече", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на хората, предпочели да изберат да следват в чужбина! Тук се дават само ДипломкИ,а после се чудиш как да си намериш работа, тъй като специалността ти е измислена, а работодателите не наемат хора с измислени специалности и хартийки (дипломи) от България!!!
40
2
 
10
 
! Отговори
- преди 8 години
Кандидатстването в чужбина стана нещо като мода! Какво от това, че ще учиш в някой посредствен университет в Англия, например ? Никаква полза и реализация , освен това, че близките ти тук ще потънат в дългове и ще живеят като скотове, ако не крадат, а работят !
39
1
 
8
 
! Отговори
да преди 8 години
то цялото му средно образование на мързеливеца му е подарено без да положи и грам усилие, а ти после го чакай да учи специалност и да става нещо от него .. от умрял писмо
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 3 години насам постъпващите в първи клас и говорещи български език е 47%. След 9 години 20% от тях ще избягат навън. КОЙ ТОГАВА ЩЕ УЧИ В ПРЕХВАЛЕНИТЕ НИ ВУЗОВЕ???
37
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работата ми е такава, че от време на време идват групи студенти ей така да видят на практика това което учат яде ли се пие ли се. Обикновено през повечето от времето след като ги запозная със съоръженията съм готов да отговарям на въпроси(технически като цяло) 99% от зададените въпроси започват с "И колко пари ви дават?" Вярно е. че всеки работи за пари но както се казва трябват първо малко знания и умения а парите после Каруцата пред магарето не става колкото и да Ви убеждават в противното.
36
1
 
6
 
! Отговори
do 37 преди 8 години
До АнонименПървата причина е НЕОТСТРАНИМА! вЛАСТ лесно се не дава!
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Причините за лошото образование са две.Първата е в огромния брой вузове,където работят "преподаватели"с ниска квалификация.Намалете броя и оставете на работа хора,които наистина са се доказали и имат принос към науката.На много места се пенсионират учени,работили десетилетия в своята област,издали книги и учебници,за да може на тяхно място да застане поредната "калинка" с купена диплома,дълги крака и силикон.Втората причина е ,че намаляват младите хора,заради ниската раждаемост и емиграцията.
34
3
 
10
 
! Отговори
do 30 преди 8 години
До BGМатериална база- да, ама знания?
33
3
 
22
 
! Отговори
Петков преди 8 години
Аз съм електро инженер на 60 г.Имам малка фирма и си работя по специалността.От поне 10 години най-големия ми проблем е липсата на млади инженери.Давам добра заплата,съгласен съм да дообучавам ненаучени в университета "специалисти", но мераклии няма.Малкото, които идват знаят и могат много по-малко,отколкото аз знаех във втори курс на техникума.Не им се учи,не им се работи, липсва всякакъв интерес за напредък в професията.От 15 човека,само двама станаха истински инженери.
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България университети и филиали - около 60 000 места за приемане на студенти.Завършващи ученици около 50 000! От тях 4-5000 изобщо не си и мислят да ходят да учат поне още толкова заминават за чужбина и от оставащите 40 000 в най-добрите случаи зависят делегираните бюджети на всеки един университет. Сега разбирате ли защо можеш да влезеш и да изкараш и с 3 ка и ще те кътат като зеницата на окото си докато завършиш... а не като преди от 100 влезнали през цедката излизат 20 тина .... ама знаещи.
31
2
 
8
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Да, рекламна статия. Няма да е лошо да ви пратят в някой от тези университети, за да се понаучите как се прави ;)
30
2
 
11
 
! Отговори
Тидидамби преди 8 години
До 29: На 23 години си бил докторант ? Брей, страшна работа, сигурно и медали от олимпиади имаш...? :D
29
7
 
10
 
! Отговори
BG преди 8 години
Ха, ха - рекорден брой в чужди университети - и що тази година, щото се предвижда рязко орязване на приема на икономика, бизнес администрация и прочее. Та, като не става в нашите - отиваме в чуждите :))) Прав е 29 - бил съм като студент в университети в чужбина, определено мога да кажа че някой от тях дават в пъти повече теория от колкото в българските !! Пък и сега с новите европейски проекти доста университети в България си подновиха материалната база не по-зле от чуждите !
28
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако са толкова престижни тези университети няма да идват тук да събират куцо, кьораво и сакато, ще привлекат деца, които вече са се доказали- медалисти от олимпиади, и толкова. Явно се разчита на дълбоките български комплекси и безизходицата в държавата. А за Димитър мога да кажа само, че на неговите години вече бях докторант, вярно, че животът е дълъг, но трябва ли да се подмотваме с години на гърба на родителите си...
27
2
 
16
 
! Отговори
Езиковата в Кърджали преди 8 години
От езиковата в Кърджали, където завърших, около 30-40% от завършилите се изнасят в чужбина. Не са само богатите, а и бедните семейства събират по някакъв начин 3-4 хиляди евро, после студентите се оправяме като работим няколко дена в седмицата.
26
1
 
17
 
! Отговори
принципи преди 8 години
Както казваше един мой стар познат социалистите, за да останат на власт си смениха идеологията, но не си смениха психологията и е прав. Психологията им е това, което разруши икономиката и после доведе до олигархичен капитализъм. Това да смяташ, че общото е наше и да раздаваш само на свои хора, които не се развиват, защото има кой да работи за тях, тоа да отстраняваш по-добрите с тоталитарни и безкрупулни методи си е психология и при всеки строй е разрушителна за обществото. Лесните пари=престъпн
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За живота в Студентски град е прав, аз имам късмета да съм от София, но много мои колеги (тези, които са дошли да учат де) се принудиха да търсят квартири и разказваха ужасни неща за общежитията. Иначе може да се поспори, "архаични" е доста пресилено, например висшата математика си е една и съща, няма значение дали ще я учиш от 40 годишен учебник или от миналогодишен, даже и преподавателят не е толква от значение, колкото какво ти има в тиквата ;)
24
1
 
15
 
! Отговори
един друг преди 8 години
Реалността в БГ "вишуто" е следната. В момента се продуцират ултра-лицемерни екземплари на килограм.Ако разговорът е относително сериозен: обясняват колко е важно "вишуто", на колко неща са се научили там, как им помага и т.н.Ако разговорът в тип "селска кръчма" - не спират да се хвалят как са преписвали, как са се молели за 3ка, как са им писали 3ки "по милост", как са ходили пияни и по чуда са хванали 3ката и т.н.БГ "вишу" - трагедия. Няма друго описание.
23
1
 
17
 
! Отговори
заблуда преди 8 години
До АнонименВ дълбока заблуда си. Качеството в бг-то едва оцелява. Парите в науката и образованието се раздават на "наши хора", дето не са свикнали много да с етрудят з атези пари. Онези, които искат само с труд - не са "наши хора", те са заплаха за нашите и за това им с епречи по всички начини. Ей, така бе 25 години и продължава. Не се заблуждавай с годините гледам как качеството си отива.
22
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рекламна статия на посредниците за учене в чужбина. Що не казват колко им струва образованието там, че почти нямат реализация после. Че влиза всеки, който кандидатства и родителите потъват в заеми с години напред? На все повече мои познати, децата се завръщат тук. Трагедията е, че няма младежи и има твърде много вузове! Качествените са два-три и там се влиза трудно, другото е плява.