Комунизмът – в матурите за седмокласниците

Предвидени са екскурзии, посещения на музеи и архиви
293
Комунизмът – в матурите за седмокласниците
Снимка: Wikipedia

Комунизмът ще бъде включен във въпросите от матурата на седмокласниците. Това ще стане с новите учебни програми, разработвани от просветното министерство за малчуганите, които през 2018/2019 година ще бъдат в седми клас.

Според плановете комунизмът ще влезе в учебниците по история и цивилизация в програмата за 7 клас, част от темите ще бъдат засегнати и в 9, а в 10 клас пък всички часове по предмета ще са посветени изцяло на българската история.

Още по темата

Това предвиждат работни варианти на учебниците, които предстои да бъдат обсъдени в началото на 2017, 2018 и 2019 г., защото смяната на учебниците ще става поетапно.

По новата учебна програма десетокласниците ще учат за пръв път през учебната 2019/2020 година.

Отделно са предвидени екскурзии с учебна цел, посещение на музеи и архиви, разработване на проекти, провеждане на анкети в семейството и сред близките за събитията и процесите от близкото минало.

Това отговаря просветният министър Меглена Кунева на въпрос на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който беше основен инициатор на подписката с настояване - в училище да се учат и тоталитарните режими.

Според Кунева чувствителността в обществото по въпроса е много голяма и това трябва да се отчете.

В същото време тя е категорична, че колкото и да му се иска на Андреев, няма как комунизмът да влезе в учебните програми още през следващата година, защото вече учебниците са готови.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори Боко I Спасител, Строител, а след ЧНГ - Обединител е творение на комунизма.Затова е толкова свестен! А след 2021 г. ще бъде нова мантра - Осеменител за запазването на българския род.
194
0
 
5
 
! Отговори
нека преди 7 години
Историята трябва да се знае, за да не се повтаря.
193
0
 
8
 
! Отговори
69 преди 7 години
турското робство нема се учи, ама комунизма да се учи....
192
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами, така ще се завъртят нещата, че ще направят реклама на ,,комунизма''! Както стана и с ,,фашизма''. Фашизма това, капитализма онова и накрая взеха да ги хвалят.Едно време нас ни лъжеха колко всичко било ужасно преди 9 - ти септември, а сега младите по същия начин за преди 10 ноември. А то бе толкова спокойно и нямаше страх за бъдещето на България. А сега?! Атентати, преврати, два *** вече са опасност за нац. сигурност.
191
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно са били малки наградите щом още има koмуняги...
190
5
 
7
 
! Отговори
BG преди 7 години
Обаче, как ми е драго да гледам коментари на *** които възхваляват комунизма и Русия по форумите, а след това си пускат Скайпа да се чуят с децата и внуците си от ... Англия :))) Имах една учителка по математика - що тормоз съм отнесъл от нея заради това че не носех червена връзка. Срещам я миналата седмица: г-жо накъде ? (при обръщението г-жо, цялата позеленя). Ами, дъщерята ми пратила пари от Англия та отивам да си ги взема :))))
189
1
 
6
 
! Отговори
втората награда преди 7 години
На 3-ти Май 1944 горският стражар Иван Божков отрязва главата на Вела Пеева, която доставя за опознаване на командира на жандармеристите. След опознаването поставя главата на всеобщ показ. За тези действия той получава премия 100 000 лева. Втората си награда той получава от партизаните. Застрелват го в края на август 1944.
188
1
 
5
 
! Отговори
50 000 лева преди 7 години
През 1942-1944 г. са раздадени 93 милиона за убити партизани. Включително и за отрязани партизански глави. За един убит или една отрязана глава, фашистките палачи са получавали по 50 000 лв. Толкова е струвала хубава двуетажна къща с двор в центъра на София.
187
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До броя на жертвитеЧе емигриралите жертви ли сме бря чюгун ?
186
2
 
4
 
! Отговори
броя на жертвите преди 7 години
Пресметнете броя на жертвите на режима на агент Буда - емигриралите, умрелите, останалите без работа, беззъбите, полуделите, оскотелите, подслушаните, убитите и самоубилите се, и ще се убедите, че те са повече на брой, отколкото жертвите на комунизма!
185
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един як лозунг:Колективният фактор е не само обект, но и субект на управлението !
184
0
 
7
 
! Отговори
до Боко преди 7 години
Търсят се платени американски съветници за спечелване на президентски избори.-------------------------------------------------------------------------------------------------------- Защо внуците на Живков,Путин,Лавров и на всите комунисти са във вражеска Америка?
183
2
 
3
 
! Отговори
демократ преди 7 години
Вижте кои са капиталистите създадени от прехода и ще разберете че горбачовата перестройка е била планирана за да направи ком. върхужка богаташи . Те създадоха мафията като използваха старите структори на ДС-КГБ и разграбиха държавата(за каквото се сетите). Подмяната не трябваше да е мирна и демократична.....
182
4
 
7
 
! Отговори
787 преди 7 години
Престъпленията на комунизма трябва да се учат в училище, както и престъпленията на фашизма.В лагерите на смъртта по времето на комунистическия режим, са избити повече хора, отколкото по времето на фашизмаНека заведат учениците в Белене и Скравена да видят масовите гробове на жертвите на комунизма
181
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко да не реабилитира комунизма? Все пак сегашните управляващи са се издигнали покрай БКП.
180
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Темата Възродителен Процес също е подходяща , тъкмо учениците да научат нещо ново
179
1
 
6
 
! Отговори
dp преди 7 години
Бе всичко хубаво само дето в БГ никога не е имало комунисти, имаше - има - руски слуги.Слагат си имена според ситуацията - комунисти, масони, политическа класа, кой знаеколко още може да измисли човек.Но са все същите руски слуги/техните наследници, поставени на власт от съветската армия при окупацията 1944-а.Ако им кажат и марсианци ще се нарекат, правят каквото им се нареди.
178
3
 
3
 
! Отговори
дърт преди 7 години
До честитоСтигнала ама друг път! Къде е промишленоста, къде е селското стопанство, къде е енергетиката?
177
1
 
4
 
! Отговори
дърт преди 7 години
До АнонименНе бъркай комунисти с партийци. Разликата е от земята до небето и си помисли дали сега не ни управляват новите партийци, но се водят много партии под името "демократи", но на практика са от един дол дренки.
176
2
 
8
 
! Отговори
честито! преди 7 години
Честито! През 2015 година, българската икономика е стигнала нивото на българската икономика от 1989 година! Кого ще съдят за това? Комунизма или капитализма?