Училища плащат на преподаватели пътни разходи, стига да имат пари

Над 75% от пътуващите педагози всеки ден ходят на село
7
Училища плащат на преподаватели пътни разходи, стига да имат пари
Снимка: Булфото, архив

Учителите, които пътуват, за да преподават в населено място, по-голямо от селището, където живеят, също ще могат да получават пари за транспорт.

Условието е средствата да идват от бюджета на съответното училище.

Това гласи анекс към Колективния трудов договор за системата на народната просвета от 16 декември 2016 г., съобщиха от просветното министерство.

Законът за предучилищното и училищното образование предвижда държавата да покрива разноските за път само на педагозите, които са избрали да работят на село, въпреки че живеят в близкия град.

В съответствие със закона на 16 януари Министерството на образованието и науката прие Наредба за условията и реда за възстановяване на транспортните разходи или тези за наем на педагогическите специалисти, която определя като малки населените места с до 5000 жители.

В този обхват попадат 50 процента от детските градини и над 45 на сто от училищата в страната. В тях работят над 75 процента от пътуващите педагози.

Разходите на останалите 25 процента от учителите, които работят извън селището, в което живеят, ще бъдат възстановявани по преценка на директора, ако в училищната каса има достатъчно пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Чудомир преди 7 години
До До 5Говоря ти за училищата в големите градове.И то не за начален етап,а за основен и горен!В новия закон не залегна задължително целодневно обучение както се говореше от години и сега за преподавателски и възпитателски места чакат по 40 човека в град като Бургас.С тия делегирани бюджети скоро и в основното училище ще почнат да изритват възпитателите след като не е задължително, а само препоръчително целодневното обучение.по възможност на училището и уж по желание на родителите.
6
2
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 7 години
Как само 40 млади учители чакали за 5 места във всяко училище. Чакат за техните места по 4 милиона учители и е странно защо толкова училища имат проблеми със запълването на щата....
5
4
 
9
 
! Отговори
Чудомир преди 7 години
Има един гоооолям проблем.Сума ти заместник -директори и учители си получават и пенсия и заплата и директорите не ги освобождават.В Бургас във всяко училище има поне по пет такива.Защо не идат на село?Отговорете си сами.За техните места чакат по четиридесет млади учители.А тези пенсионери доят и пенсионния фонд и бюджета.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те сега плащат и за пътуващите от село към града учители.
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей това не мога да го разбера- да живееш в град, а да работиш на село! Освен безсмислените разходи за път ( които на малцина се възстановяват) се губи и време. Нали хората бягат от селата, защото нямало работа, а всъщност и в града не е по- лесно, само разходите са повече.
2
5
 
9
 
! Отговори
Чудомир преди 7 години
Крайно време беше.,,Социалнослаби" учители от Созопол,Поморие и Несебър са се намърдали в Бургас и от десетилетия им се осребряват картите за път.Нищо ,че някои от тях си имат апартаментчета в Бургас от които получават наемчета.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излиза, че отиващото си правителство на Бойко Борисов лишава училища от учители. Ясно е, че самите училища нямат пари, за да плащат пътните на учителите, а досега ги плащаше МОН, доколкото разбрах.