Лятото е подходящо време за създаване на нови интереси у учениците

Това е шанс за внедряване на иновации в образователната система
Обновена: 2 авг 2018 16:30 | 2 авг 2018 16:23, Екип на Bloomberg
2
Лятото е подходящо време за създаване на нови интереси у учениците
Снимка: Pixabay

Мотивацията на учениците е проблем не само в България, но и в целия свят. Това частично се дължи и на дългия период на лятната ваканция. Именно той обаче се оказва ползотворен за създаването на нови интереси у учениците, за развитието на техните умения, както и за насърчаването им за поемане на социална отговорност. Това каза Сава Ташев, учител и координатор в Лятната академия на "Заедно в час", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Ташев посочи, че има множество налични варианти да се случи всичко това. Като един от тях той отбеляза безплатната програма „Заедно в час“.

"Учителите в програмата също ще обучават и предстои през септември да влязат в класните стаи. Програмата предлага обучение по всички общообразователни процеси, като то е по-неформално и иновативно".

Учителят добави, че има и други летни академии, работещи на същия принцип, организирани от неправителствени организации и училища.

„Възможностите за летни занимания за учениците са много. Например доброволчество. То им показва въздействие на ниво общност, начините за облагородяването ѝ. На учениците се делегира отговорност, дава им шанс за по-бързо и израстване. Има варианти за летни лагери, предлагащи неформално обучение. Те целят по-скоро откриване на нагласи и повишаване на мотивацията. Спортът също е част от възможностите“.

Според госта е трудно да се посочи дали тези инициативи дават шанс за развитие на бизнеса и отварят нова пазарна нисша, тъй като голяма част от тях са безплатни.

Ташев посочи, че тези програми дават шанс и за внедряване на иновации в образователната система.

„Ученето чрез игри, много практически задачи и работа на групи се приема много добре от учениците. Учителят променя своето място. Информацията не се преподава от него, децата я изследват и достигат до заключения. Тези практики могат да бъдат приложени и в образователната система в страната“.

Като част от проблемите на системата гостът посочи прекалено многото изисквания и книжна работа на учителите. Той каза още, че бюрокрацията е силна пречка на световно ниво. Той определи проблемите като "комплексни", и посочи, че намирането на учители е част от тях.

„Намирането на учители е трудно, предимно то се усеща в по-малките населени места в страната. Най-вече затрудненията са за преподаватели по български език и математика“.

Ташев коментира и увеличението на учителските заплати като отбеляза, че то е необходимост, но не може да бъде основен мотиватор за преподавателите. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само ако знаете колко струват тези ЛЕТНИ ЗАНИМАНИЯ.......