Защитени интернет мрежи - скоро във всяко училище

Сред проектите на МОН е платформа с безплатни уроци
Обновена: 16 мар 2019 18:30 | 16 мар 2019 18:30, Веселина Йорданова
13
Защитени интернет мрежи - скоро във всяко училище
Снимка: архив, Ройтерс

До средата на тази година се очаква всички училища в страната да са изградили със средства на Министерството на образованието и науката wi-fi мрежи със защитена интернет среда. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща в Банско с учители, директори, преподаватели от професионални гимназии и детски градини, с общински съветници, кметове и народни представители, цитиран от пресцентъра на МОН.

Министърът е подчертал, че защитените интернет мрежи са само част от цялостната среда за електронното обучение. Към нея трябва да се добавят също и електронни образователни ресурси.

Един от новите проекти на МОН предвижда създаването на отворен облак. Това ще бъде платформа с безплатни образователни ресурси. Министърът е акцентирал върху възможността тя да съдържа електронни уроци, разработвани от самите учители.

Преподавателите ще преминават първо през обучение за използването и създаването на подобни ресурси, е обявил Красимир Вълчев. И е добавил, че учителите трябва да бъдат мотивирани да създават и споделят нови уроци. По проекта са предвидени и средства за възнаграждения на учителите, които ще са автори на електронните уроци.

Вълчев е обърнал внимание, че при използването на информационните технологии е особено важно усвояването на дигиталните умения от страна на учениците не просто като потребители на електронни устройства, а за насърчаването им да се превръщат в дигитални създатели. След въвеждането на предмета "Компютърно моделиране" в трети клас предстои и финансирането на дейности по интереси още от първи клас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 4 години
И ето тук е момента големите ИТ компании най-накрая да помогнат на училищата, било то под формата на безплатен секюрити софт, безплатна поддържка на сигурна мрежа, дори и чрез предоставяне на безплатен интеренет. Не става само с ламтене...
6
0
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
В Северна Корея има такива мрежи .
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И колко милиона пак ще изгълта фирмата на някой ваш човек за тая глупост? Защитен интернет.. щото вече всеки телефон няма "незащитен"? Направете там ресурс за обучение и толкова. Да си дърпат уроците децата. И не, че сега не е ПЪЛНО с всякакви ресурси за обучение, ама тука някой едни парички да вземе. И тая думичка вече я знаят и 10 годишните - прокси... За това ли плащам данъци?
4
0
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
И как се създава мрежова мрежа, Весе?
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има съревнование на чувства и разум.И недоумявам доколко десетгодишно дете може да възприеме дигиталния свят .
2
0
 
5
 
! Отговори
Bat Bulgar преди 4 години
Бъдещето принадлежи на - ДухътПС: Имате филтър на думата ,,дух" интересно???? Вие майтап ли си правите?
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
още като се роди бебенцето и да хваща лаптопа, кво ще чака до първи клас.