Засега: Учениците се връщат в училище в четвъртък

Не е изключено ваканцията за София да се удължи до петък
Обновена: 10 мар 2020 08:51 | 10 мар 2020 08:51, Елка Василева
110
Засега: Учениците се връщат в училище в четвъртък
Снимка: архив, БГНЕС

„Общата грипна ваканция за всички училища най-вероятно няма да бъде удължена като обща. В отделни области, в зависимост от епидемичната ситуация, може да бъде удължена. Пловдив са взели такова решение. Във Велико Търново още миналата седмица взеха това решение”. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова.

„Ден за ден се решава, както казах. Не е изключено ваканцията за София да се удължи до петък. Общата ваканция обаче отпада”, добави той.

Вълчев коментира и възможността пропуснатият материал да бъде наваксан с отмяна на пролетната ваканция.

„Мислим върху всички варианти, но този вариант е на дневен ред. Средно 10 са дните, в които децата са отсъствали. В системата има резерв в учебните програми за преструктурирани. Това ще е за сметка на упражненията, които се провеждат”, обясни министърът.

На 12 март, четвъртък очакваме учениците да се върнат в училище след грипната ваканция, ситуацията остава непроменена спрямо вчера, но е динамична и може да се промени във всеки следващ момент. Това каза междувременно пред БНР Жени Костадинова, директор  на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката (МОН).

Още по темата
Това важи за всички освен Плевен и Габрово, където са наложени по-строги ограничения заради потвърдените случаи на коронавирус, и област Пловдив, където грипната ваканция бе удължена до края на седмицата.

„По наши изчисления от учебния процес, в различните региони, са за губени между 6 и 16 учебни дни“, каза Костадинова . И посочи, че 6 учебни дни могат по-бързо да се компенсиран, но 16 е вече нещо по-сериозно.

Според нея няма да е коректно да се каже, че учебният материал може да бъде предаден безпрепятствено.

„Това налага своеобразно преструктуриране, но към момента не можем да говорим, че ще се удължава учебната година или че ще се предприемат някакви мерки… Вярваме на учителите, че могат да преценят как точно да подходят с учениците, за да постигнат очакваните резултати“, каза експертът.

„В случай, че има допълнителни обстоятелства, ще мислим. Към момента не обсъждаме пипане на пролетната ваканция или удължаване (на грипната). Но да видим как ще се развият нещата“, каза Костадинова.

Относно изпитите Жени Костадинова обясни: „Уменията, които се търсят в края на 4-ти, 7-и и 12-и клас, могат да бъдат проверени с учебно съдържание, което е усвоявано по-напред в учебната година, без да пострада придобиването на умения“. Това каза тя в отговор на въпрос за съобщението на МОН от вчера, че на изпитите ще бъде даден материал, дотам, докъдето е взет“.

„Можем да направи изпитите така, че да не ощетим учениците, които са били по-дълго във ваканция“, категорична бе Жени Костадинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Най-важо е здравето на децата. Нищо няма да пропуснат толкова с още 2-3 дни. Имат си достатъчно учебници и помагала, дори и без да ползват технологията или да учат онлайн. Който иска учи у дома. Мога да ви кажа,дори че като ученик, вкъщи на тишина по-добре се концентрирах върху уроците и по- бързо усвоявах,отколкото в училище. Министърът НЕ го разбирам защо излага здравето на децата заради тоя материал. Само това му е в главата и новите изпити.
99
1
 
3
 
! Отговори
Аман преди 4 години
Пуснаха децата в грипна ваканция, точно преди 8-ми март, че сега да ги върнат в училище, когато много безотговорни хора използваха ваканцията, за да летят със самолети и сега масово ще ни внесат корона вирус. Има случай, изолиран в болница още от 23 януари в София, но се крие.
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да помислят за дистанционно обучение. Аз съм учител по математика и, ако ми осигурят графичен таблет, без много усилия мога да публикувам поне по два урока на ден. Трима учители сме достатъчни, за да покрием нуждите на децата по математика от 5 до 12 клас. Какво толкова умуват?
97
2
 
3
 
! Отговори
олеле преди 4 години
На това му се вика де.бил.но решение и управленска немощ.На две магарета слама не могат да разделят.Не схващат разликата межбду голям и малък проблем. Не могат да отсеят зърното от плявата.Главите не ги слушат....
96
0
 
6
 
! Отговори
Защо преди 4 години
Господа,това че няма установен случай с корона вирус не означава че няма.Освен това има много хора които нарочно не се регистрират че са болни за да не са третирани като болни от корона вирус.Иначе в София не е намалял броя на случаите с грип.
95
0
 
18
 
! Отговори
Хер Вернер преди 4 години
Аз лично няма да пусна сина ми на училище. Улегофренията в управляващите е неизчерпаема. Няма значение дали децата го "карат" леко или не. Един болен и цялто семейство отива към карантина. Дане говорим, че училищата в бегето са инкубатор на болести а не на знания и умения.
94
0
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
"И посочи, че 6 учебни дни могат по-бързо да се компенсиран, но 16 е вече нещо по-сериозно." Ама наистина ли? Конгениално е това, в Италия отмениха часовете в училищата и Университетите с цял месец, тук спорят за некви дни. Посейте още, от това и ще жънете, от него. Поврага управляват ни малоyмници и престъпници.
93
1
 
2
 
! Отговори
Инж. Химик преди 4 години
До RoditelОвчите мозъци май не те разбраха за какво говориш.. това е така от поне 15 години!
92
1
 
21
 
! Отговори
хе хеее преди 4 години
Депутати 45 дни отпуск....а децата - на училище! Смешници! Оставка!
91
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и като пламне епидемията този министър ще му хвърляме съчки на кладата пред народното събрание ама по много и отвсякъде
90
0
 
17
 
! Отговори
Кети преди 4 години
Спрете с икономиката и тя е важна, но по важно е здравето на децата. Миенето на ръце няма никакъв смисъл, когато веднага след това децата пипат чиновете и столовете в училищата. Ходденето по автобусите ,няма маски а непрекъснато говорим за предпазни средства а как да ги предпазим?
89
0
 
14
 
! Отговори
Баща преди 4 години
аз да не съм *** да вярвам на наще ,че нямало корона,цял свят има -ние сме извън земни нямаме-ама той бил лекичък и минавал за 2 дена и никой неразбирал-ама защо затвярят цяла италия,защо се разхождат облечени като космонавти-тея ептен ни взеха за прости-верно останахме не много умните тука,ама чак пък толкова-детето на училище няма да отиде ,не докато ми каже некъв *** пожарникар,а когато аз реша че е безопасно-***
88
1
 
27
 
! Отговори
КЕТИ преди 4 години
Удължете грипната ваканция и не се мотайте докато не е станало късно. Дръжте си децата у дома. Който не може да контролира детето си да не ходи по молове и кафета проблема си е негов!!! Защо трябва да страдат отговорните деца заради една шепа некадърни родители, които не могат да си контролират децата?
87
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво училище бе ало. Оня с главата на пинчер полудели. Ще си пусна децата на училище за да платя още 800 лв за лекрства ли. Едвам ги излекувах от грипа а сега и куРоната да ги хване и ще я втасам. Абе тия Сеяндури имат ли нещо у тия празни кратуни. Цял свят се запали измреха хиляди хора само за месец а тия си правят майтап на голо ду. ***. Май ше фащам Винкело и ше ги почвам.
86
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са пълни безумия. Така или иначе в училищатата учат само ненужни неща. Ще се премахнат несъществените уроци от учебната програма и готово. Няма да има нужда от удължаване на учебната година. Децата няма да загубят нищо ако грипната ваканция се удължи поне още една седмица. Най-важното е не глупостите на които евентуално ще ги научат в училище, а здравето на децата.
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не разбрах тая какво иска да каже с изказването си за изпититеУменията, които се търсят в края на 4-ти, 7-и и 12-и клас, могат да бъдат проверени с учебно съдържание, което е усвоявано по-напред в учебната година, без да пострада придобиването на умения
84
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
добре де, децата и да не ходят на училище, ние родителите нали сме по автобусите, офисите, магазините и след това се прибираме при тях, или смятате, че като сме им родители, не можем да ги заразим, все тая с полвинчати мерки да ви кажа
83
0
 
26
 
! Отговори
Раденкова преди 4 години
Учениците и уителите задължително с маски ли трябва да бъдат в четвъртък? И откъде да ги вземем? Нали заповедта е за всички институции. А маските трябва да се сменят на 2 часа. Чакаме указания.
82
1
 
41
 
! Отговори
абсурди преди 4 години
Във варна РЗИ забрани посещенията на кина, спортните прояви и всякакви прояви с деца. В същото време ще натика децата по автобусите и ще ги прави на училище?Това е някакъв вид абсурд!В киното се стои 2 часа и има 100 души - в училище се стои 10 часа и има 1000 деца.
81
1
 
2
 
! Отговори
роб преди 4 години
качествен click-bait статийка, само зелка ги умее тея...