Учител: Работим така, сякаш винаги сме учили дистанционно

Учебната година ще приключи успешно, смята Дочка Кючукова
7 май 2020 21:37, Анисия Иванова
23
Учител: Работим така, сякаш винаги сме учили дистанционно
Снимка: Пиксабей

Крайно време беше да разберем, че технологиите имат своето място в образованието. Допълвайки традиционното обучение, те биха имали голяма полза за учениците. Това каза Дочка Кючукова, учител в НУ "Христо Ботев", град Любимец, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Не е лесно да се адаптираш от един учебен процес към друг. Но ние успяхме, защото използвахме технологии и преди това. В рамките на няколко дни успяхме да настроим устройствата към подходящите приложения и платформи за обучение. Всичко заработи така, сякаш винаги сме учили дистанционно”, разказа Кючукова. 

Тя сподели, че много от учениците нямат достъп до устройства. За тях се подготвят работни листи с указания от учителите, поддържа се връзка по телефон с родителите и се дават насоки.

"Не е лесно да се преподава - прекъсват камери, спира звукът.  Но от друга страна се комбинират обикновения час и консултацията и получаваме незабавна обратна връзка”, разказа още тя.

Кючукова каза, че се отнася към второкласниците си като към големи хора, а практическото приложение на нещата поддържа интереса им. 

“Доволна съм, защото нивото в момента е като в реални учебни часове”, сподели тя. 

Що се отнася до домашните, Кючукова смята, че е важно да се дават по-малко упражнения, но в едно упражнение да има много различни дейности, защото по този начин децата чувстват, че вършат по-малък обем работа.

"Работата с платформи и устройства е не повече от час и половина - два за деня. В останалото време учениците работят в тетрадките и снимат свършеното, ние го преглеждаме и даваме обратна връзка”, обясни учителката.

Според Кючукова в настоящата ситуация това е било най-доброто, което е можело да се направи за учениците и за успешното приключване на годината. 

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
15
 
3
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Детската градина и училището са местата, където трябва да се възпитават децата! Ние, родителите, сме заети с бизнес!
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алтернативни форми на строене - да не стане както при първети две от трите прасенца, освен това видяхме как падат двете кули...Алтернативни форми на лечение - ами то съществува - антиваксъри, хомеопатия, врачки, ходжи, аязмо и особено морното напоседък лечение по телефона...
18
3
 
7
 
! Отговори
Усмихнат преди 3 години
Курсове да се обучава човек дистанционно да! Но при тази система на оценяване, при тези знания за запаметяване, при тази ценностна система Този начин на обучение е неинтересен, проблемен, и добре че е временен!Я започнете да преподавате нещо ново: зелени технологии; компютърни специалности; алтернативни форми на строене, на лечение, на упражнения (йога и т.н.) - да видите как тогава ще има смисъл а няма просто да покриваме Точковата система на ония будали отвъд голямата вода..Ще узреем 10-20г.
17
0
 
21
 
! Отговори
факт преди 3 години
Учителите се изтощават, умните ученици си учат уроците и пишат домашни работи, а мързеливи и измамници преписват и нищо не научават. Дори намериха начини да пречат на учебния процес и да дразнят и обиждат.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дистанционното обучение НА ТОЗИ етап е като виртуалния с-ек-с. Същия смисъл, същия резултат. Но! Явно и едното, и другото са гласени да са бъдещата /но съвсем скорошна/ РЕАЛНОСТ. Добре, че няма да ми се налага да живея най-добрите си години в тази реалност. Жалко за децата и внуците ни, но те така качествено биват обработвани /като жабата в тенджерата с гореща вода/, че скоро дори няма да схващат колко извратена е цялата работа.
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евтино и нискокачествено образование- това получават децата ни дистанционно. Явно това е бъдещето. Не им трябват мислещи хора.
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някъде сигурно работят. А в малките населени места, където половината даскали са пенсионери?! И не защото няма кадри. Взимат пенсии и заплати - над 2000 месечен доход от бюджета. В тази криза е крайно време да има законови промени. Ако някой иска да работи , да избира - пенсия или заплата. Не е честно едни да получават пенсия и заплата от бюджета, а други да теглят кредити за оцеляване. Истинските учители се амортизират и си тръгват, останали са само кръшкачи и връзкари.
13
9
 
13
 
! Отговори
. преди 3 години
Пак сте наизлезнали дървените философи. Винаги учебният процес е бил функция от първо ангажираността на семейството, второ от учителите и трето - дисциплина. Половината от родителите не си поглеждат учениците и очакват резултати. Няма как за стане. Какво се случи покрай карантината - мобилизация както на учители, така и на ученици и родители. Децата учат повече и по-качествено, учителите влагат повече енергия. Положителните резултати вече са налице. От личен опит съвместяване на офис и класна ст
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина нито иска да учи нито да работи, справка ДГ
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ДГ не е ли срамно което тава там- Стъпили са на дебел врат и искат да ти го наврат, но няма да стане...
10
1
 
17
 
! Отговори
пери преди 3 години
До Анонимен 7Много вярно. Насила можеш да вземеш, но насила не можеш да дадеш...Най-вече акъл...
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е никакво обучение,никакво образование.
8
4
 
25
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Не не вярват даскалите, че неща ще научат учениците. Вече чи писна от това онлайн обучение, писна ми мъжът чи да преподава да 14 ч,, след това да проверява домашни, а после оперативки всеки ден от 16,30 и накрая до 23 ч да готви уроците за другия ден. Направо не се издържа, няма събота, няма неделя, няма празник, все нещо се пише и проверява Да му се чуди човек на акъла, че заслужавали си да се хаби толкова, като виждам колко деца участват в процеса. Мечтая си да тръгне на работа в училището.
7
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази госпожа по едно време се подвизаваше в листите на БСП за парламентарните избори. Беше преди време. Дано да не сее червена зараза в главите на дечицата!
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАСИЛА --ХУБОСТ , НЕ СТАВА.......НИТО НАСИЛА СЕ В ГЛАВАТА УМ НАЛИВА!КОИЙТО ИСКА ДА УЧИ ---УЧИ И СТАВА ЧОВЕК!КОЙТО НЕ ИСКА --ДА ХОДИ ДА ПАСЕ ТРЕВА....!ТОВА СА ИЗИСКВАНИЯТА ОТ ЖИВОТА!!!!!!/..естествен подбор.../
5
14
 
13
 
! Отговори
ТОВА Е РЕАЛНОСТТА преди 3 години
Каквито и да ги дрънкате---ТОВА Е БЪДЕЩЕТО!РОДИТЕЛИТЕ --ДА ВЪЗПИТАВАТ ДЕЦАТА СИ ...ОБУЧЕНИЕТО ---ДА Е ДИСТАНЦИОННО С КОНТРОЛНИ ИЗПИТИ ...При тази концентрация на населението в мегаполисите , винаги ще има вируси, бактерии, войни и.... всякакви други екстрени ситуации!ЖИВОТА ЩЕ Е ВЕЧЕ СЪВСЕМ ДРУГ ...ДОРИ И ДА НЕ ИСКАТЕ!
4
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само даскалите си вярват, че при това дистанционно обучение учениците научават нещо. Вероятно са принудени да вярват, за да им текат заплатите. В действителност това е чиста загуба на време и нерви за родителите, които са принудени на практика да се обучават заедно с децата си.. Няма как да се разбере кое дете колко знае и дали отговаря то или майка му. За мен всичко е чиста порнография
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Любимчанската диня да не разказва приказки от "1001 нощ" и да пуща шарени пилета.
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога няма да е същото, г-жо учител, както когато си хващала ръката на първокласника и си му помагала да напише първата си буква!!!С дистанционно обучение никога децата няма да се почувстват ученици нито вие учители!!!:(((((
1
5
 
23
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
Що не правите и секс дистанционно бе Дочке,не ми излизай с номера за вибратори,те снимали свършеното да се смея ли да плача ли,ПРОСТОТИЯЯЯЯЯЯ...