МС разреши: Приемът на бъдещи юристи може да е и с матура

Задължителните изпити били дискриминация, а и не трябвало да има събирания
28
МС разреши: Приемът на бъдещи юристи може да е и с матура
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет отмени приетата през 2017 г. и предстояща да влезе в сила от новата академична година Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“ и направи промени в сега действащата наредба, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

Необходимостта от отмяна е вследствие на решение на Комисията за защита от дискриминация, в което се посочва, че възможността за обучение в специалност „Право” само в редовна форма на обучение създава неравно третиране по признаци „увреждане” и „лично положение” спрямо лицата с увреждания и лицата, упражняващи правото си на труд. До изготвянето на нова наредба от сформирана за целта работна група в Министерството на правосъдието, ще остане в сила и ще се прилага сега действащата Наредба, като в нея се приемат промени с цел свеждане до минимум необходимостта от събиране на големи групи от хора във висшите училища.

С изменението се дава възможност за учебната 2020/2021 година висшето училище да избере как да организира приема, но не чрез задължителните писмени конкурсни изпити по български език и история на България. В настъпилата извънредна обстановка според своите възможности може да избере друг формат, или след решение на Академичния съвет да приеме кандидат-студентите и без конкурсен изпит, ако са издържали успешно държавните зрелостни изпити по български език и по история.

Предложението е продиктувано от настъпилите извънредни обстоятелства във връзка с пандемията от COVID-19 и има за цел осигуряване на възможност за прием на студенти по специалността „Право“ без полагане на присъствени приемни изпити.
 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
поредната гавра...фашизъм,с членска карта на управляващата пария също може да станете висш съдебен..обслужващ персонал,цялото това пор.о се финансира от фашисткият ЕС,превърнаха една човеколюбива идея в схема за крадене от бедни духовно "политици",ЕС се управлява от страхливи и алчни нечо.еци,финансиращи мафиоти и диктатори с данъците на европейските народи...фашизъм в 21 век...и се примирявате с това???
24
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Когато кандидатствах чиновете бяха на 2 метра отделени Сега ще ги приемат само с лична карта Оооооооооооооо Българио какво те чака Пари пари и пак само за пари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
по физиономия
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А не може ли само с ЕГН ?
21
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Нещо на ми става много ясно. Отварят молове, фитнеси, вече и дискотеките, където струпванията на малки разстояния са неминуеми, а упорито се отказва да се проведат приемни изпити в огромните зали на СУ. Училищата също остават затворени, а се договори, че и догодина може да започне така, въпреки че цялата държава си работи вече. Има някаква умишлено преднамерена подривна политика специално към образованието, но не знам защо точно се прави. Времето ще покаже.
20
0
 
12
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Накрая може само с ЕГН да ги приемат.. по първите две цифри само.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълно падение...
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако МС на ГЕРП не разреши, не може да учиш.
17
0
 
3
 
! Отговори
Ddd преди 1 месец
Аз искам да срана сстудент, като изкарам свише ще работя за десет бона начална и няма да си мръдна пръста
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До демо кратци

В България ако не си от ГЕРБ или СДС нямаш шанс за реализация. А пък за образование се чудят само как да спънат по-бедните деца с такси, изпити и рязане на държавна поръчка.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето от къде ще дойде наследника на Гешев. Някой донор на университета с нищо в главата с диплома и връзки, и после защо няма правосъдие и защо се вихри корупцията в БГ.
14
1
 
3
 
! Отговори
До демо кратци преди 1 месец
Ами който няма пари,да ходи събота и неделя да мие чинии.Нали така Крумчо
Зарков бил завършил във Франция.Миел чинии,попаднал на интервю.възхитили
се,приели го в реномирано учебно заведение,пък и мама и тате дали няколко
десетки хиляди франка(от закуски) и ето млад надъхан хищник червена порода
в НС.Абе децата на всички наши народни трибуни от БСП така завършиха на
Запад-свобода,равенство(е,някой по-равен),братство и миене на чинии(за пред
медиите,горките деца-страдалци).Някои и останаха там.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо не и с основно образование ?
12
1
 
6
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 месец
Стига ги мъчихте децата бе! Матури ще им искате за прием в университет! Щом мама е казала, че е бил/а отличник, значи е достатъчно. А и 5 г. тормоз още. За какво? Те мама и тате ако му намерят някоя служба като главен прокурор или министър председател, то детето ще завърши каквото трябва.
11
0
 
4
 
! Отговори
българка преди 1 месец
Леле ами сега! не мислех че ще стигнем до там ПО мое време... ми бе писнало от Работническо -селски активни борци и пущинаци с предимство окръг ама това си Е ЕДНО към ЕДНО РАБФАК... който не знае да пита родителите си, ГОРКО ТИ МИЛА БЪЛГАРИО:( ГОРКО ТИ БЪЛГАРИНО! ГОРКО ТИ ИНТЕЛИГЕНЦИО!
С РАБФАК... МАФИОТИТЕ И ГРАБИТЕЛИТЕ ЩЕ ВЛАСТВАТ ВЕЧНО:( И ВСИЧКО ЧИТАВО ЩЕ ИЗБЯГА . НАКЪДЕ МУ ВИДЯТ ОЧИТЕ ДАЛЕЧЕ ДАЛЕЧЕ...В ДРУГА...ГАЛАКТИКА....
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е само за инвалиди дискриминация но и за за вече завършили висшисти след като един висшист е вече с доста повече знания от един среднист, но не може да учи право на държавна издръшка.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Системата "парите следват студента" е ужасяващо порочна, ни вече години никой не я променя. Вузовете станаха печатници на дипломи, за гимназиите не ми се отваря дума.
8
0
 
4
 
! Отговори
демо кратци преди 1 месец
Държавата като ограничава броя на студентите и така само децата на богатите стават политици или юристи. Пазарът пък не предлага реализация.за всички и отново децата на богатите само остават. Резултатът от политиката на МС е много студенти не могат да учат каквото искат а каквото държавата им каже. Резултатът от пазара е милиарди левове за обучение прахосани от държавата и после са безработни.
7
0
 
4
 
! Отговори
Praw si moi boy преди 1 месец
До Анонимен номер 4
Много си прав и повечето като завършат после гладни и без знания и хоп терминал 2 или на слънчака да сервират и от сервират :))))))))))))))))))))
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия ректор принизи СУ до нивото на някои "свободен университет" помещаващ се в някои апартамент из провинцията.