Ученици направиха система за доставяне на пратки с дрон

Проектът е насочен към обикновения потребител
14 окт 2020 15:18, Анисия Иванова
16
Ученици направиха система за доставяне на пратки с дрон
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Системата за доставки чрез дронове няма аналог у нас и затова идеята за такава дойде по време на шестото издание на ученическото състезание HACK TUES, споделиха авторите на автоматизирана система за доставка на пратки с дронове DRUN Ангел Пенчев и Богдан Миронов, ученици от 12 клас в Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова по Bloomberg TV Bulgaria.

„DRUN представлява автоматизирана система за доставка чрез дронове, свързана със сървър, който ги насочва накъде да летят, за да достигнат до зададената дестинация“, обясни Ангел Пенчев.

Неговият партньор в проекта допълни, че тази система е прототип и тепърва предстои да бъде доразвита.

"Самото състезание е три дни, в които трябваше да разработим проекта, след това имаме един ден за създаване на презентация, като ни предстои да я представим този уикенд“, каза Богдан Маринов.

Тази година състезанието е под надслов „Умен град“, а участниците в него представят иновативни разработки за улесняване на ежедневието.

"Замислихме се какво ще се вписва в темата за умен град и създадохме „DRUN“, допълни Богдан Маринов.

Светът е в пандемия в момента и доставките трябва да се случват безконтактно, каза още Ангел Пенчев.

Чрез тази система доставките ще се извършват много по-сигурно и бързо, обясниха създателите.

"Подобна система вече е разработена в компании по света. В нашия случай приложението ще се използва за предаване на пратки от човек до човек“, каза Пенчев.

Богдан Маринов допълни, че проектът не е насочен към използване в бизнес сектора, а по-скоро от обикновения потребител.

"Ние работим по дрон, който може да бъде закупен от всеки, но той няма да се справи, ако трябва да пренася товар в лоши метеорологични условия като дъжд или силен вятър“, допълни още Маринов.

Двамата казаха, че по време на състезанието са получили помощ от основните спонсори на състезанието, които са ги насочвали към правилните системи и техники по време на изпълнението на проекта.

Целия разговор - във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Да ама.. преди 3 години
Да ама този проект има голямо бъдеще в малки села с много възрастни хора. Ако в едно село със 100 къщи има такива 10 дрона, то при доставка от 15 мин на адрес на всеки дрон ще му е за около 150 мин, тоест 2 часа и 30 мин. Залагаме зареждане от 2 часа на батериите и се получава примерно сутрин 1 ч, и 15 мин за 5 адреса и следобед по 1ч15 мин за още 5 адреса. Тоест малка фирма с 1 оператор може да обслужва с 10 дрона и 30 комплекта батерии село от 100 къщи без проблем... селата имат бъдеще :)
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3През носа ще ти излезе! Помниш ли преди 15-20 години, за ония, дето беше намерил ЧУВАЛИ с пари. ЧОвека мислил да ги прибира, ама като разбрал на кой са парите, директно в полцицията, и само заради това оцеля.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не е така! В скандинавските страни доставят с дроново материали за изледване между болиците от повече от година, а първите разрабоки за това, което повечето хора приемат, като дрон (самоуправляващ се летящ куадкоптер) преди 10 години, са имали точно тази идея. Работата е, че никой няма да позволи на стотици хиляди самоуправляващи се машини, да са като жужащ облак над града.Иначе браво - Идеята не е лоша първоначално, а и са се старали. Не мисля, че залужават "плюенето"
9
0
 
0
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Повече успех ще имат ако си отидат по родните села и си гледат стадото овце на дяда си, овчари *** селинджъри
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да внимават с GPS координатите на доставките за да не се получи доставка на друг адресНема страшно, стига дрона да не доставя ченге от ГДБОБ!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уау, а пък били толкова задръстени децата, че не знаят как да учат онлайн!
6
0
 
1
 
! Отговори
Много практично преди 3 години
за наркодилъри
5
0
 
3
 
! Отговори
Андон Събев преди 3 години
Дроновете падат, падат от небето...
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изтупаха от прахта 10 годишна идея, която е изоставена заради нерентабилност, законови пречки и липса на технологичен напредък.Давам им един пакет 5кг - безалкохолно 2 литра, 1кг ориз и малко други продукти. Айде преместете го 3км. Ще преместите дедовия... особено в силно населено място, с лек ветрец, дето не се и отчита като ветрец. А утре като 500 човека пуснат подобни дронове и някой ще почне да ги сваля за кефа с въздушна... хахах.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2лупНека може да ти доставят някое чекмедже по погрешка.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога с дромове?
1
0
 
7
 
! Отговори
2луп преди 3 години
Да внимават с GPS координатите на доставките за да не се получи доставка на друг адрес