Класация на образованието: Първо място за Харвард, 551-во за СУ

Миналата година СУ "Св. Климент Охридски" е бил под номер 600
43
Класация на образованието: Първо място за Харвард, 551-во за СУ
Снимка: БГНЕС

Масачузетският технологичен институт и Харвардският университет си поделят първото място в тазгодишната класация на световните университети, изготвена от специализирания в областта на висшето образование изследователски институт "Куакуарели Симъндс".

Двете американски висши учебни заведения са определени като най-силно представящите се университети, нареждайки се начело в 12 специалности.

Класацията на "Куакуарели Симъндс" предоставя независим сравнителен анализ за представянето на 13 883 университетски програми в 1440 университета, включващи 51 академични дисциплини и 5 широки факултетски области.

В 11-ото издание на класацията Софийският университет "Св. Климент Охридски" е на 551-о място, а Медицинският университет-София се нарежда на 601-а позиция. И двата български университета са отбелязали напредък в сравнение с миналата година, когато бяха поставени съответно на 600 и 650 място, пише БТА.

Русия и Китай са отчели своите най-добри представяния досега. Рекорден брой програми от китайския сектор на висшето образование са класирани сред първите 50, а от руския сектор рекорден брой департаменти са се наредили на първите 20 места.

Висшето образование във Великобритания продължава да поддържа силни позиции - 13 от 51 списъка по специалности се оглавяват от британски университети, като Оксфордският университет е начело на пет от тези 13.

Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих заема първо място сред университетите от континентална Европа, а висшето образование в Швейцария се нарежда на трета позиция в света.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Миналата година СУ "Св. Климент Охридски" е бил под номер 600

догодина и в топ-1000 няма да влезе. Там е пълно със съвецки учЕни!
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честно казано 551-во в Света не е никак зле, особено за държавен университет.
37
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 31

БЕЛ си го учи ти. Навсякъде търсят немски, френски или английски и турски
36
2
 
7
 
! Отговори
демокрация 89 преди 1 месец
Платено и ще учат само децата на богаташите, за да станат депутатит с имунитет. За останалите има доста работа по нивите или прислужник в ЕС.
35
3
 
9
 
! Отговори
А преди 1 месец
Тези класации бяха такива преди години.Сега американските университети са развъдници на комунисти и социалисти.
34
3
 
6
 
! Отговори
Истинската причина преди 1 месец
Неолибералната клоака Харвард е на първо място по джендърясване.
33
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
До До 25:
Бря! Как се казва и кои са тези две важни фирми?
Или само си бръщолевиш?
32
9
 
7
 
! Отговори
hahah преди 1 месец
Какво 551 място. Навсякъде във всеки сайт пише,че СУ е извън топ 1000 .... Как не ви е срам такава глупост да напишете.
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проф. Анастас Герджиков е най-слабият ректор на СУ! Да си подаде оставката. А това, че беше единствен кандидат за ректор...без думи. Тази година ще се влиза Право само с матурата по БЕЛ, която е задължителна, за да завършиш средно образование. Пълна деградация.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
УНСС - УМ НЕМА СТУДЕНТ СТАВА
УНСС - УТРЕ НОСИ СЪОТВЕТНАТА СУМА
29
4
 
12
 
! Отговори
До 25 преди 1 месец
Скоро имахме среща на класа. Елитен клас бяхме- много завършиха по света . Ха познайте кой беше най - успелия?!? Съученичка , която завърши СУ и си остана тука! Сега е СИО в две фирми, международен високо ценен спец , канен навсякъде по света за консултации и интервюта .
Не че, ние завършилите в ЮК, САЩ или Германия сме зле...но определено всеки искаше нейната визитка . Горди сме с нея
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а къде е УНСС или по скоро Карл Маркс??? Там са завърили авторитети като проф.Р. Гечев, Мика Зайкова, П. Орешарски, С. Александров, 70% от Люлин и поне 100к. от сeлата в държавата. Топ университет ветовна класа. Като няма квода правя пала панамерата и минавам бавно пред универса, винаги има поне 2-3 готови мaймунки за забавления.
27
3
 
10
 
! Отговори
До 7 преди 1 месец
Ех, Гуньоо Американски,....Който е кадърен той си е кадърен и тук и зад граница. Който си е лузър ...и някой да му плати Харвард да завъши , и милиарди да му дадат да живее в Ню Йорк, пак ще си е лузър.
Ей това е нещо което е крайно време да разбере всеки средно интелигентен човек.
26
0
 
0
 
! Отговори
До 22 преди 1 месец
Е, със сигурност мога да кажа че и кракът не ти е стъпвал там..
25
2
 
3
 
! Отговори
Хммм преди 1 месец
Айде да бъдем честни - много маркетинг има тука и доста" безпристрастни " точки , които могат да се присъдят само на университети в богати държави с мегаролиси . Но и гениите и талантите могат да се изграждат навсякаде където има Учители , които да ги подкрепят и подпомогнат когато трябва . А Унитата в тези списъци се опитват да ги привлекат за да им вдигат реномето ....е да, и са чудесни да ги имаш в СВ ..
24
8
 
7
 
! Отговори
MI5 преди 1 месец
Някой да каже за едно изобретение на БАН за цялото му съществуване на световно ниво - футболистите поне стнаха 3-ти на световното в САЩ?
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Николай Хайтов е завършил лесовъдния отдел на Агрономическия факултет в Софийския университет през 1943 г.Макар че,не е зашършил Харвард..
22
14
 
17
 
! Отговори
И 551 място е много преди 1 месец
СУ е пълен с комунистически професори от Съветската школа, а каква наука могат да преподават тия вампи. ри на студентите, само те си знаят...
21
5
 
13
 
! Отговори
Койчо преди 1 месец
А Благоевградския на кое място е че гешев учи там
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставка Близнашки