Ученици от частни училища остават без безплатна почивка

Всяко дете получава по 500 лв. за ваканцията
26
Ученици от частни училища остават без безплатна почивка
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Децата в частни училища и родителите няма да могат да се възползват от безплатните почивки, съобщиха от МОН.

По тази програма 30 хил. ученици и учители ще летуват на пълна държавна издръжка. За целта ще бъдат отделени 15 млн. лв. от държавния бюджет.

Туристическият пакет за всеки участник е с фиксирана стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна, застраховка, културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни. 

Участие в програмата могат да заявят всички 2258 държавни и общински училища.

Учениците, които ще се включат в шестдневните безплатни пътувания, ще се избират по критерии, утвърдени от педагогическите съвети.

МОН формулира няколко вида примерни критерии - продължителност на обучението от дистанция, представяне в учебния процес, социален и здравен статус.

Педагогическият съвет може да избира от тях, както и да определи други критерии, съобразени с особеностите на съответното училище.

От МОН уточняват, че всяко училище има своя специфика, а да се избегне дискриминация. Допълва се, че учителите във всяко училище познават най-добре конкретните потребности на своите ученици.

Още по темата

Педагогическите съвети имат отговорността да преценят за кои ученици е най-подходяща програмата и кои деца имат най-голяма необходимост от подкрепа. В различните случаи това могат да са ученици от семейства с нисък социален статус, преболедували COVID-19 или загубили близък в пандемията. Други могат да включат отличници или пък деца с нужда от допълнителна подкрепа и т.н.

От възможността да летуват на пълна държавна издръжка могат да се възползват всички ученици от I до XI клас, включително деца със специални образователни потребности.

За да се включат в програмата, училищата трябва да изпратят в МОН минимален набор от документи, описани в програмата, включително три оферти от туроператори, както и мотивирано решение на педагогическия съвет за избор на една от тях.

В програмата е записано, че ръководители на групи могат да бъдат учители, а по изключение и други педагогически специалисти.

Заявки се приемат на два етапа. Първият етап приключва на 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит.

Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до 1 септември 2021 г. или до изчерпване на лимита на програмата. Срокът за изпълнение на програмата е до 14 септември 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако си мислите, че при другите е безплатно жестоко се лъжете. Такъв рекет от даскалята настава...
19
2
 
3
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Парадокс - за тези, които плащат най много данъци никога няма :) Айде със здраве да си ползвате "безплатните" почивки. И да знаете че са платени от родителите на децата частните училища ;)
18
1
 
2
 
! Отговори
глей кво става преди 2 години
Щеше да е безплатно, ако българските милиардери бяха платили за това/муха ги ухапала за 15 млн/, а не от държавния бюджет. Очакват се огромни скандали за критериите, по които ще се избират учениците. Да бяха направили томбола поне ....
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама че щуротии.... Това ли е най-наболелия проблем в държавата? Да спасяваме на шурето хотела, останал без туристи?
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига бе!Родителите им имат пари за частно училище,но не могат да си заведат децата на почивка,така ли?
15
2
 
12
 
! Отговори
А бе преди 2 години
Тя и преди време масларката прати пенсионерите на море през зимата, ама здрави хора излязоха ей, лесно се не дават.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12. Спокойно, и без това никой няма да отиде.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би защото техните родители не плащат данъци за услуги, които не ползват ?
12
2
 
0
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
До койчо. Глупав си. Толкова ти е голяма омразата, че чак прелива. Типичен ***.
11
12
 
8
 
! Отговори
Чи кък тъй преди 2 години
от частните училища ще се смесвате а простолюдието. Аааа, щом е за далавера - може. Малко ви е, че държавата ги субсидира наред с държавните, та още искате. Не правете грешката да събирате едните с другите. Едните с подтиснато самочувствие, другите със свръхвисоко и още първия ден ще има разбити носове.
10
2
 
21
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Ама какво сте написали, че 30 000 ученици ще почиват. Не разбрахте ли, че програмата я чака пълен провал, защото повечето училища няма да изпратят никой, понеже не искат да изберат едни и да дискриминират другите. За тях всички заслужават и затова никой. Пълна недомислица, без ясни критерии, в края на сезона, с уморени учители. Грозен пиар на служебното правителство на гърба на децата.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До баба маро Ще си направят часни лагери за тях.
8
8
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
естествено че няма да отидат деца от частните училища щом имат пари да сиплащат курорта с мама и тати ама това че от тези училища излизат деца с наградиот олимпиади няма значение това че от тези училища всички отиват да следваттова също няма значение трябва да сме бедни невъзпитани и прости за да секласираме
7
5
 
1
 
! Отговори
лагер преди 2 години
напротив, лагерите са отворени за всички.
6
3
 
8
 
! Отговори
аз преди 2 години
Теси от частните училища не са деца на България. Също както и тези чиито родители се водят "богати" и за това няма децки. Тези почивки са за децата на електората и за учителите. оне им вземете по една ромска кукла "Мария", пари явно има!
5
1
 
10
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Ей сега гледайте, колко роднини ще се уредят...
4
1
 
13
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Вие да не мислите че ни пука? ПОне като карате децата да стимулират мутрохотелиерите им предвидетее поне половината от тия 500лв за лекарства против разтройство и повръщане, защото знаем с какви боклyци ще ги хранят и в какво ще се къпят.А ние семействата с деца от частни училища ще почиваме където си пожелаем. Айде със здраве.
3
3
 
13
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
На нас от частното училище ваканцията на море в Бали ще я плати тати.Той не си знае парите защото е *** на партията герб
2
1
 
14
 
! Отговори
Даскал Ботю преди 2 години
Мисля да уредя родата за почивка и безплатно моренце.
1
3
 
13
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 2 години
Нормално !