Ученици от частни училища остават без безплатна почивка

Всяко дете получава по 500 лв. за ваканцията
26
Ученици от частни училища остават без безплатна почивка
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Децата в частни училища и родителите няма да могат да се възползват от безплатните почивки, съобщиха от МОН.

По тази програма 30 хил. ученици и учители ще летуват на пълна държавна издръжка. За целта ще бъдат отделени 15 млн. лв. от държавния бюджет.

Туристическият пакет за всеки участник е с фиксирана стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна, застраховка, културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни. 

Участие в програмата могат да заявят всички 2258 държавни и общински училища.

Учениците, които ще се включат в шестдневните безплатни пътувания, ще се избират по критерии, утвърдени от педагогическите съвети.

МОН формулира няколко вида примерни критерии - продължителност на обучението от дистанция, представяне в учебния процес, социален и здравен статус.

Педагогическият съвет може да избира от тях, както и да определи други критерии, съобразени с особеностите на съответното училище.

От МОН уточняват, че всяко училище има своя специфика, а да се избегне дискриминация. Допълва се, че учителите във всяко училище познават най-добре конкретните потребности на своите ученици.

Още по темата

Педагогическите съвети имат отговорността да преценят за кои ученици е най-подходяща програмата и кои деца имат най-голяма необходимост от подкрепа. В различните случаи това могат да са ученици от семейства с нисък социален статус, преболедували COVID-19 или загубили близък в пандемията. Други могат да включат отличници или пък деца с нужда от допълнителна подкрепа и т.н.

От възможността да летуват на пълна държавна издръжка могат да се възползват всички ученици от I до XI клас, включително деца със специални образователни потребности.

За да се включат в програмата, училищата трябва да изпратят в МОН минимален набор от документи, описани в програмата, включително три оферти от туроператори, както и мотивирано решение на педагогическия съвет за избор на една от тях.

В програмата е записано, че ръководители на групи могат да бъдат учители, а по изключение и други педагогически специалисти.

Заявки се приемат на два етапа. Първият етап приключва на 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит.

Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до 1 септември 2021 г. или до изчерпване на лимита на програмата. Срокът за изпълнение на програмата е до 14 септември 2021 г.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако си мислите, че при другите е безплатно жестоко се лъжете. Такъв рекет от даскалята настава...
25
2
 
3
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
Парадокс - за тези, които плащат най много данъци никога няма :) Айде със здраве да си ползвате "безплатните" почивки. И да знаете че са платени от родителите на децата частните училища ;)
24
1
 
2
 
! Отговори
глей кво става преди 1 месец
Щеше да е безплатно, ако българските милиардери бяха платили за това/муха ги ухапала за 15 млн/, а не от държавния бюджет. Очакват се огромни скандали за критериите, по които ще се избират учениците. Да бяха направили томбола поне ....
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз всяка година ходя на море,но моето дете няма да го пусна безплатно.Смятам,че изкараме достатъчно,за да отидем на море. А има и много рискове,като отиде без родител на море. А за повечето наши приятели е истина ,че тяхните деца не са виждали Черно Море,те са по минимум два пъти в Гърция и поне един път на друго море на пример Занзибар
22
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ги мислете децата от частните училища.Децата от тези училища не са виждали Черно Море. Те знаят за Бали,Доминикана,Занзибар,Егейско Море Турция и.т.н. Тяхните деца никога няма да отидат на Черно Море.Даже и да им платите по 2000 лв. няма да си пуснат децата на нашето море
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама че щуротии.... Това ли е най-наболелия проблем в държавата? Да спасяваме на шурето хотела, останал без туристи?
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние сме в държавно училище и децата на хората със по-големи възможности,въпреки ковида вече им бяха два пъти на море.Те не ходят на нашето море и децата им даже не са виждали Черно Море.Така е и с Универзитети,повечето учат в чужбина.Нещо не им пука за нашето море,за нашето образование ,даже и в чужбина се лекуват.
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те от частните училища,децата почиват минимум 3 пъти извън България.Двцата които учат там никога не са ходили на почивка на нашето море и няма да отидат.Те ходат най-често на Бали веднъж в годината,след това Дубаи и минимум в Гърция. Даже и пари да им дават те не ходят на нашето море.Всеки в България с по-голяма заплата не ходи на нашето море
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига бе!Родителите им имат пари за частно училище,но не могат да си заведат децата на почивка,така ли?
17
7
 
8
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
Поредната идиотия на Фигурантските слуги.Как ще определите Иванчо ли да отиде на море или Марийка ?
16
2
 
12
 
! Отговори
А бе преди 1 месец
Тя и преди време масларката прати пенсионерите на море през зимата, ама здрави хора излязоха ей, лесно се не дават.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 12. Спокойно, и без това никой няма да отиде.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може би защото техните родители не плащат данъци за услуги, които не ползват ?
13
2
 
0
 
! Отговори
Гербер преди 1 месец
До койчо. Глупав си. Толкова ти е голяма омразата, че чак прелива. Типичен ганьо.
12
12
 
8
 
! Отговори
Чи кък тъй преди 1 месец
от частните училища ще се смесвате а простолюдието. Аааа, щом е за далавера - може. Малко ви е, че държавата ги субсидира наред с държавните, та още искате. Не правете грешката да събирате едните с другите. Едните с подтиснато самочувствие, другите със свръхвисоко и още първия ден ще има разбити носове.
11
2
 
21
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Ама какво сте написали, че 30 000 ученици ще почиват. Не разбрахте ли, че програмата я чака пълен провал, защото повечето училища няма да изпратят никой, понеже не искат да изберат едни и да дискриминират другите. За тях всички заслужават и затова никой. Пълна недомислица, без ясни критерии, в края на сезона, с уморени учители. Грозен пиар на служебното правителство на гърба на децата.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До баба маро Ще си направят часни лагери за тях.
9
8
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
естествено че няма да отидат деца от частните училища щом имат пари да сиплащат курорта с мама и тати ама това че от тези училища излизат деца с наградиот олимпиади няма значение това че от тези училища всички отиват да следваттова също няма значение трябва да сме бедни невъзпитани и прости за да секласираме
8
5
 
1
 
! Отговори
лагер преди 1 месец
напротив, лагерите са отворени за всички.
7
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
500 лева е много и то без да са ги изработили. И плащат по 5000 лева такса но реват за 500 лева.