Денков: Децата, които проявяват признаци, ще се тестват

Целта на МОН е да задържи максимално децата в училище
25 авг 2021 14:08, Ния Христова
83
Денков: Децата, които проявяват признаци, ще се тестват
Снимка: БГНЕС
"Това, което можем да направим в нашето министерство, е да задържим максимално децата в училище, мерките са насочени в тази посока. Имахме пълно единодушие вчера, че сме намерили правилния баланс. Родителите искат от една страна да запазим здравето и живота на учители и ученици, от друга страна 100% присъствено обучение, което е невъзможно. Нашата роля е не да се водим от емоции, а да намерим точния баланс". 
 
Това каза пред БНТ служебният министър на образованието проф. Николай Денков.
 
При първи признаци при децата като хрема, вдигане на температура, тогава ще се прави тестване. РЗИ удостоверяват след това дали детето се разболяло и трябва ли да излезе в карантина.
 
"Опитите за налагане на тестване на децата срещнаха изключителна съпротива на родителите. По-скоро ще се направи така, че тестовете да бъдат осигурени за децата, които проявяват признаци. И второ, да ги има тестовете за училища, които са осигурили тестване за всички деца, тоест те имат съгласие от всички родители, учители, тестовете ще са безплатни. Важно е да е ясно, че няма никакъв смисъл да се тестват 5 или 10% от децата в едно училище, това трябва да се прави регулярно - или всички ще се тестват, или няма смисъл", коментира Денков.
Още по темата
 
Децата в предучилищните групи и детските градини ще са без маски по време на учебния процес в зелена зона. Ако минем в жълта, червена зона, всички ще са с маски. Припомням, че разпространението е при говор, кихане, кашляне. Маски не се изискват в двора на училището. Разбира се, трябва да има дистанция от 1,5 м, доколкото е възможно при децата.
 
"По-големите ученици по-добре могат да се справят с материала и да си организират времето, затова и те по-често излизат в дистанционно обучение", коментира още Денков. При тъмночервена зона всичко се затваря, в зелена зона всичко се отваря.
 
"Наша грижа е освен максималното присъствие на децата трябва да бъде и животът и здравето на децата и учителите", каза още Денков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 39 Ами не знам, на други места как е, но в нашия клас покрай пролетната вълна 7 или 8 деца бяха на дистанционно по желание на родител и така си завършиха годината.
41
5
 
9
 
! Отговори
1234 преди 2 години
"Децата в предучилищните групи и детските градини ще са без маски по време на учебния процес в зелена зона. Ако минем в жълта, червена зона, всички ще са с маски."- ти нормален ли си бе?! Кой и как ще наложи на деца от 3 до 7г да стоят с маски по цял ден?В градините се спи на обяд - и в спалните ли ще са с маски?По време на закуските и обяда, предполагам няма да дишат, за да не излиза вирусът от тях!Олигофрения до шия!!!
40
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не иска тестване да си стои дома и да си гледа детето. Ама после да не ревете че нямало кой да ви гледа децата, защото една част гледате да пратите децата на училище само и само някой да ви гледа цял ден децата.
39
3
 
8
 
! Отговори
до 41 преди 2 години
Абе кой ще те пита бе медузо - щом си даваш детето на училище, училището ще предприеме всякакви мерки да защити децата и учителите, пък квото искаш си прави ти. Като не ти оттърва "ходи пеша бе" и ходи си обучавай детето сама в къщи.
38
1
 
6
 
! Отговори
Не преди 2 години
няма да се тестват....При това положение няма да се ходи присъствено на училище...
37
7
 
9
 
! Отговори
Садисти! преди 2 години
Вие си бъркайте с тия шишове там където не изгрява слънце. Аз моето дете не давам да го тормозят. Ония глупендари даскалите ни заразяват децата, а тях ги карате да страдат.
36
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днеков - първо трябва да се тестват родителите на децата за психични антиваксърски отклонения, защото всичко започва от родителя - радател на безотговорността и разхайтеността.
35
0
 
6
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 2 години
Абе нещо много калпави се оказаха служебните кадри на Фигуранта? Алчни, некадърни и обслужващи антинационални интереси, иначе рейтингови. Според контролираните медии. При лошия и корумпиран Бойко това дали щеше да се случи, а?
34
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашизма го прокарвате ВИЕ антиваксъри, ВИЕ които сте против всякакви мерки и превенция, ВИЕ радателите за свободА, ВИЕ промитите мозъци от конспирации и дезинформации!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой казва,че образованието и цивилизацията носят напредък.Точно обратното,свободата изчезва ,а нашите деца биват осакатявани чрез образованието. Цивилизацията и образованието са враг на свободата.
32
1
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 2 години
Проблемът е, че МОН нямат учители за двата вида обучение. Нямат и в резервната банка учители. Списъка в резервната банка на МОН е от пенсионирани учители. Те няма да рискуват да влязат-да заместват болните учители. А са на възраст, където много малко от тях имат готовност да си правят уроци за онлайн. За един онлайн урок отнемаше по 6 ч. първите дни да се приготви.Хората се научиха.Напреднаха и в момента има учители за 2 ч. си правят онлайн подготовката.Но колко са те никой не знае.Няма учители.
31
1
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 2 години
Ако се иска присъствие, няма такъв вариант с молба детето ти да не ходи. Вариантът е да се тръгне към самостоятелна или неприсъствена форма на обучение, но това е друга процедура. Ако при този темп на ваксинация и засегнато деца се иска присъствие, МОН ще го отнесе сериозно за всяко тежко заразено дете. Така, че още преди 15-ти ще си вържат гащите. А тези новини с тестове, местове са за публиката и да кажат после: Направихме всичко възможно на недоволните.
30
3
 
13
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Денков, ти се дискредитира напълно. Продал си се на Бигфарма. Вижда се от 100 км., защото прокарваш медицински фашизъм и ваксърски политики в образованието. Ти си една противна отрeпка, която не заслужава дори да бъде заплюта в лицето. Социалният експеримент с маските в клас е позор за българските родители, които го допускат! Долу ръцете от българските деца!
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 26 Нали има вариант детето да е на дистанционно обучение по желание на родителите? Пусни си молба и действай, кво го мислиш. А който иска нека да ходи присъствено. Не виждам какъв е проблемът.
28
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе михлиузи едно време не ни питаха дори за ваксините - идва в часа училищния доктор с една кофа с спринцовки и набоцква всички от класа, а родителите някои и дори не разбираха ако не им каже детето. Сега за едни тестове се опъвате като магарета. Пр-озд народ ей, мнО, ама мноО крост
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои родители искат присъствено обучение щото аз не познавам такива. Всички които познавам а те хич не са малко искат онлайн обучение. Тези сеяндури правили ли са допитване до хората или си взимат рещенията по свое усмотрение. Децата в момента карат летен грип който е с гърлобол разтройство и температура до 37.8 градуса. Това за Корона вирус ли ще го пишат. Минава им точно за три дни. Ако отидат в училище там ще има такива деца които са ходили по Гръчко а там заразата е огромна и ще стане страшно
26
1
 
11
 
! Отговори
Денков да каже преди 2 години
Какъв е химическият състав на ваксините.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да ги тестват какво са научили по математика, те ще ги тестват за ковид. Извратена работа.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До номер 2 Училището е задължително и ако някой насила задължава учениците да са присъствено, точно по време на пик, когато вируса е опасен точно за децата, тогава ще има НАРОДЕН СЪД!!! Ще има и протести, защото това е гавра със здравето и живота на деца, насила да ги заразяват присъствено, нарича се ГЕНОЦИД!! Онлайн уч. година, особено за големите, точка!!
23
0
 
3
 
! Отговори
как кой преди 2 години
До Анонимен 16 Който плаща в момента ваксините