Матурите през май 2022-а: МОН публикува примерни задачи

Те са в помощ на зрелостниците, но не изчерпват въпросите
0
Матурите през май 2022-а: МОН публикува примерни задачи
Снимка: БГНЕС

Примерни задачи за матурите през 2022 г. са публикувани в помощ на зрелостниците на интернет страницата на Министерството на образованието и науката.

Всяка от задачите е илюстрация на конкретни умения, които се проверяват. Посочен е и максималният брой точки при вярно решение. Задачите са само примерни, не изчерпват възможните типове въпроси и не е задължително само такива да бъдат включени в тестовете, уточняват от МОН.

На сайта на МОН може да се види и съответната учебно-изпитна програма. В нея са посочени очакваните резултати от обучението, които ще се оценяват, както и типовете задачи.

В края на тази учебна година ще завърши първият випуск, чиито усвоени знания и придобити умения ще бъдат оценявани по новите учебни програми, въведени след приемането на Закона за предучилищното и училищното образование през 2016 г.

Както и досега, за да получат диплома за средно образование, всички зрелостници трябва да положат успешно два задължителни изпита. Първият е по български език и литература, а вторият - по един от изучаваните профилиращи предмети или за придобиване на професионална квалификация.

По свое желание всеки зрелостник може да се яви и на два допълнителни изпита върху изучаваното учебно съдържание за придобиване на профилирана или на общообразователна подготовка в зависимост от обучението си.

Ето примерните задачи ТУК


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари