Алма матер сред първите 5% от университетите в света

Той е на 952-ро място от над 20 000 университета в света
15 май 2023 18:48, Стела Стоянова
21
Алма матер сред първите 5% от университетите в света
Снимка БГНЕС

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е сред най-добрите 4,7% университета в света.

Това става ясно от обявената днес класация на Center for World University Rankings за 2023 г. . Той публикува най-голямата академична класация на световните университети. В тазгодишното издание на рейтинга участват 20 531 висши училища.

Алма матер е на 952 място сред тях и на 366-то сред университетите в Европа. За България Тhe Center for World University Rankings класира Софийския университет на първо място.

Методологията на Тhe Center for World University Rankings включва седем показателя, групирани в четири области. Това са качество на образованието, измерено с броя на университетските възпитаници, спечелили големи академични отличия, спрямо размера на университета (25%); заетост на възпитаниците, измерена с броя на възпитаниците на университета, които са заемали висши ръководни длъжности в големите компании (25%); качество на преподавателите, измервано от броя на преподавателите, които са спечелили големи академични отличия (10%). Четвъртият е ниво на научните изследвания и включва продукция на научни изследвания (измерени чрез общия брой научни статии (10%); публикации (измерени чрез броя на научните статии, публикувани в списания от най-висок клас (10%); влияние на научните изследвания (измерено чрез броя на научните статии, публикувани в силно влиятелни списания (10%); цитирания (измерени чрез броя на високо цитирани научни статии (10%).

СУ от години е и първи в класацията на българската рейтингова система на университетите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
няма значение преди 1 година
В кой свят, в третия ли?
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16 "Сеърталището на комунистите и в днешно време ..." - ц. Не в днешно - ВИНАГИ е било свърталище на безродните и продажни български интелектуалци... които на 14.12.1989та помогнаха за подмяната в сДС.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция има 9 университета по-напред...
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да Да
14
1
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Свърталището на комунистите и в днешно време на доносниците и занимаващи се с подкупи и измами . Гордейте се с това още... Продължавайте в същия дух и ще ви гледам саира .
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На посочената в статията класация и позиция на СУ-София,България /952/е North Dakota State University- USA?!Проверих внимателно 2 пъти цялата класация от началото до 2000-та позиция-няма го нашето СУ,по-назад-не търсих.
12
0
 
5
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До Британски учЕн, я виж какъв е процентът на успеваемост в тези университети :) Самият факт, че са били приети е достатъчен! Не е задължитено да са го завършили. Това са гении! В БГ ..... колко такива има, а? Такива, които имат твоето мислене дори не могат да стигнат до кандидатстване в подобни..... камоли да влезете! Започнете да мислите с тези кратуни! Не са ви дадени само за да балансирате!
11
1
 
6
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Чувах за топ 500, но за топ 1000 не бях до сега
10
3
 
3
 
! Отговори
Наско ментата преди 1 година
Друго си е да си завършил рабфаг в Харвард,я министър председател,я министър,пък пък баджанак може да станеш.
9
3
 
6
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 година
Няма значение какво учите, и Стив Джобс и Марк Зукерберг са напуснали елитни университети за да си развият идеята до печеливш продукт.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо особено.
7
4
 
9
 
! Отговори
Към номер 5 преди 1 година
СУ е класи над ТУ.Примерно от ФМИ всички фирми от ИТ сектора търсят и наемат студенти още от втори курс.Доста студенти в 4 курс взимат заплати над пет хиляди лева.А това е предпоставка,че има качествени деца точно тук.Медицинските университети едва ли могат да достигнат това ниво още като студенти.Там доста по-късно се случват подобни нива.А другите университети за мен около 80% са за закриване.Там просто всички са на хранилка.Без никакво качество на образование.Бълват просто дипломи.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Гешев и Тулупа там ли са завършили?" - Завършили са школата на МВР, където завършват всички полицаи и пожарникари в България. Гешев няма юридическо образование, нищо че го сложиха да е шеф на всички прокурори в България.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото реклама да правите, ни завършилите СУ си знаем, че са в последните 5% на всички университети, а не в първите.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев и Тулупа там ли са завършили?
3
4
 
10
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Първо: Алма Матер не е за всички! Сменете я тази плоча и научете смисъла на този израз! Второ :) 952 място е срамно за най-добрият ни(уж) университет! Дано се осъзнаете. А за коментиращите: България НИКОГА не е била 5 :) по образование! НИКОГА! Онова, с което ви промиваха мозъците си беше чиста пропаганда :) Няма начин да се сравнявате с Харвард, Кеймбридж, Оксфорд, MIT и подобни! Не мога да си представя, че за 33 години не ви се оправиха изкривените мозъци!
2
5
 
9
 
! Отговори
Глупости! N1 е! преди 1 година
Хайде посмалете. Има си престижни класации и там сме най-отзад на опашката :-)
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По бай Тошово време бяхме 5-ти в света бе сеяндурски тарикати!