В Европа сме първи: Наши ученици спечелиха три медала по биология

Челните места по традиция се заемат от Китай, Сингапур и Индия
13 юли 2023 09:39, Анисия Иванова
21

Над 320 ученици от 80 държави участваха в най-престижния турнир по природни науки за годината в света. Българските ученици донесоха три медала от Олимпиадата, която се проведе от 2 до 11 юли в Обединените арабски емирства.

"Преди два дни се върнах от международната Олимпиада по биология. Взех трети златен медал. Участвах в състезанието и по време на пандемията. Обикновено на такива олимпиади печелят първите 10% от участниците", каза златният медалист и общо трикратен златен медалист от Олимпиадата Петър Жотев в студиото на "България сутрин".

Яна Атанасова, която взе награда за достойно представяне, сподели, че състезанията за нея са забава, а задачите не са твърде предизвикателни.

"Трудни си бяха, но по хубав начин", добави Атанасова.

В подготовката на олимпийците участва голям екип и заслугата е на много хора, обясни техният ръководител проф. Албена Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

"Имам удоволствието да бъда представител на всички тях. Като ръководител на отбора - много се възхищавам на победите на нашите младежи. Задачите бяха много интересни. Ние ги превеждахме в продължение на три денонощия. Освен над 400 теоретични задачи - те трябваше да направят и четири практически задачи в областта на биохимията, молекулярната биология, екологията", коментира проф. Йорданова.

Практическите задачи са най-често правене на експеримент и записване на резултатите от него, разкри Жотев. "В молекулярна биология - на растенията пускахме електрофореза", даде пример медалистът.

Интересът на Яна към биологията се появява в ранна възраст. "Като малки обръщахме камъни, за да гледаме буболечките под тях. Продължихме да обръщаме камъни и натам", коментира Атанасова.

По думите на проф. Йорданова конкуренцията на Олимпиадата е била много сериозна. "Челните места по традиция се заемат от китайци, отбора на Сингапур, Индия. В Европа ние сме начело. Аплодисменти за целия отбор. Усещането, ръководителите на отборите от Германия, Великобритания, да идват и да ни поздравяват е наистина прекрасно", обясни тя.

Според медалистите тези състезания носят не само медали, но и добри познанства.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Браво!!! преди 9 месеца
И това го постигнаха,въпреки разрухата в образованието и ярката кафява след оставена от Шорош Денк0ФФ и НПО-та!Браво,деца!
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
После са безработни и няма смисъл. В БАН са фирми за цигли и дограма а заплатит са като за чистачки. ВУС са станали само каси за такси.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има хора и тук, и навсякъде, които като аргумент за качество споменават количеството. В частност: като аргумент за качество на научното образование - количеството на чуждестранни струденти в определени страни. Тук стана даума за Кеймбридж. А каква е подлотовката на младите хора, каква е грижата за научното им развитие? Не за кариерно израстване! Защото мярката за кариера сега е публикации на английски език. Не полезност и перспективност на дейността. Алабализми в световен мащаб. За лапнишарани.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
1.Поздравления за участието на учениците;2.В състезанието са участвали 297 ученика, което не е порече от 320от 79 страни;3."В Европа сме първи",казва професорката.В коя Европа сте първи?Русия(преди сегашните военни действия)е 42% от тер. на Европа и на състезанието са взели 3 златни и един сребърен медал,т.е.всички участници с медал.Профеорката е зле с общата култура, да политугоднярка.4.Защо младежите се насочват за висше към страни със слаби резултати?Що за тюрлюгюреч е Природни ноуки в Кембр
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В статията са забравили да пишат, но...възпитаници (основно)на математически гимназии*, печелят медали по биология. *Всъщност става въпрос за елитни учебни заведения, които не са представителни за нивото на масовото образование, а съм сигурен и че далече не отиват да се състезават само с подготовката в клас.
10
5
 
4
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 месеца
Евроатлантиците не харесват това!!!
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ти да видиш!При тази всеобща функционална неграмотност имало и бисери.Браво!
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо посред лято ги водите в арабия бе, заведете ги в Осло или някъде на хлад
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дано упеят ТЕ да открят лек за Ковид-19, САРС-2 и Корона вирус, че да ни спасят и да се приключи с етя уойкдауни млокдуни ...
6
2
 
4
 
! Отговори
do 3 преди 9 месеца
много рано те е напекло слънцето, взимай мерки кал.ъф!!
5
7
 
3
 
! Отговори
някой ден преди 9 месеца
ще бъркат факсини и ще ни поучават
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е,и?
3
12
 
3
 
! Отговори
Тия 100% са преди 9 месеца
Бустерирани и Вярват, че КОВИД Съществува! А ги Мислят за Умни?!
2
4
 
3
 
! Отговори
Питайки ги преди 9 месеца
КОВИД Изолиран ли е и къде е Изолата?!
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво!