Мрежата тясна за наш'та душа е*

Какво се случи? Какво предстои? Читателите на Dnes.bg коментират протеста
21 яну 2009 16:33, Екип на Dnes.bg
48
Мрежата тясна за наш'та душа е*
Снимка: Dnes.bg

В България освен газова криза януари развихри и криза на протестите.

Родното недоволство измести фокуса от ледената зима и замръзналите радиатори и се раздели на две вълни.

Едната реално се събра пред парламента на 14 януари. И бе разпръсната безцеремонно след заповед на софийския кмет Бойко Борисов за незабавно прекъсване на протеста.

Вялото присъствие в следващите дни на площада пред Народното събрание задуши и малкото неукрепнал ентусиазъм на шепата дръзнали да отстояват исканията си докрай.

Другата вълна се събра в Мрежата, където всъщност бе организиран протестът.

Какви са настроенията за днешния протест?

Хората пак се разделиха на две части: такива, които и днес не губят вяра и са на площада, и други – които не виждат смисъл нито в протестите, нито в държавата.

Ето и малка извадка от коментарите в Dnes.bg:

(От: boristodorov56):

Обединени блогъри за наша България

 Ние, група блогъри от различни градове в България, се обединяваме около каузата на протестиращите групи в страната ни. Ние заставаме с имената си зад следните искания:

 - Настояваме институциите да поемат политическата отговорност за масовите побоища в София. Ако министър Михаил Миков и членовете на правителството имат съвест, очакваме оставките им.

- Настояваме за незабавни мерки срещу тоталната корупция, която разяжда страната ни и влошава живота на българите. Настояваме за прозрачност.

- Настояваме за спешни и категорични мерки по въпроса с образователната и здравната реформа в България.

- Настояваме институциите да започнат да отговарят за действията си пред гражданите на България. Настояваме за пряко гражданско участие и контрол при вземането на важни решения.

Ще ви чакаме на протестите! Доведете и приятели!


 (От: Анонимен):

Невероятна декларация! С две ръце подкрепям написаното - Велико народно събрание, нова конституция, двукамарен парламент, силно гражданско общество, правителство, подчинено на интересите на народа, край на депутатските имунитети и привилегии, по-малък брой депутати, мандатност в съдебната система за всички длъжности, мажоритарни системи, адекватни данъци и санкции!

Ако всичко се направи, на никой няма да му се иска да протестира, защото ще знае, че държавата работи и всичко зависи от него самия, т.е. да ходи на работа и да живее спокойно и достойно със семейството си, а не само да се чувства като роб.

(От: Някой):

Аман от "протестиращи"!!!

(От: В. Б):

Българино, за нищо не ставаш, ако е за някоя глупост, тук щяха да се изпишат 4.5 страници... Ние заслужено си носим кръста, ако е в друга държава, досега нещата да се бяха оправили.


(От: Анонимен):

Държавата се изчерпа, какво протестирате? Няма смисъл. Корупцията е толкова масово явление, че никой няма пръста да си мръдне да я потуши. Не може никой да гласува затвор против себе си. Спасявайте си кожите поединично в чужбина, по-умните вече го сториха. Както са казали – всички за един, всеки за себе си.

(От: червената мухоморка):

Да гласуваме значи! Ми добре! За ГОЛЯМОТО ЗЛО, Доган и БСП ДА НЕ ГЛАСУВАМЕ! Правилно! А за кой? Ами за по-малкото ЗЛО! А кое е това по-малко зло? Мълчание! Трябва, значи, сам да се сетиш! Сигурно това са ДРУГИТЕ!? И кои са те? Ами ГЕРБ, нали така... Хм, ГЕРБ значи! Оня деполитизирания кмет, дето... Други? Ми Атака! Ония с хапчетата и 4 км!Други? Ковачки! Аха! Яне Янев! Тъй! Ами има земеделци, таквоз... Тях ги махни! Други!!! ВМРО! Мооооооля? Ми остава СДС! И ДСБ, естествено! ДСБ!?!?!? Костов ли бе, човек? Ами да, той Костов е ГОЛЯМ ПОЛИТИК, има опит, знае как се управлява, той... Чакай, чакай, за Костов ли е цялата работа, че нещо не вдявам!? Значи, преоблякъл се Алия, огледал се - пак в тия! Мерси! Предпочитам да почакам! И без това в чакането ИМАМЕ ОПИТ! :(

(От: Astarot):

С цялото ми уважение към хората, които жертват време, средства, а и здравето си, тези протести са напълно безсмислени и безцелни. Всички искаме да се махне това правителство, което е безпрецедентно корумпирано дори за България. Нагледахме се на толкова наглости последните 4 години, че направо претръпнахме. Пример е Р.Овч. който досега трябваше да излежава 3 последователни присъди, а вместо това все още е депутат и участва в какви ли не комисии. Ако имаше истинско гражданско общество, още тогава щеше да има хора обсаждащи парламента, а след това и съдебните зали, оказващи натиск, мръсната дърта комунистическа свиня, да е някъде, където околният свят се вижда през решетки. Вместо това, обратно на всякаква логика, един проблем на прогниващото ни общество и възпитание, се превърна в политически. А именно пияни младежи убиха друг пиян младеж. Кого точно шокира това, не знам.
Тъжната истина е, че дори по някакво чудо парламента и кабинета да подадат моментално оставки и да се свикат предсрочни избори, БЪЛГАРИЯ НЯМА АЛТЕРНАТИВА. По-голямата част от политиците са корумпирани и зависими от сивата икономика, а тези които не са, бързо биват асимилирани от масата. И в крайна сметка сме в същото блато. Така е било през всичките тези 20 години. Актьорите се менят, сериалът и сценаристите остават същите. Така и ще си остане, докато народът не вникне в сърцевината на проблемите и в това, че решенията на проблемите тръгват от нас, а не от 240 тикви в една сграда. И тук е трудният момент за българина. Да измислиш нещо креативно, а не деструктивно. Всеки вика и пише "Да избием този и онзи...", а никой не казва "Защо не решим този проблем по следния начин...". И ако тези студенти, които са бъдещето на България в политически, икономически и какъвто и да е аспект, прекарат времето си в намиране на решения на проблемите, вместо диви кючеци в общежитията, може би тази държава има някакъв шанс.


(От: Някойси):

Отново да сте живи и здрави всички, а ако нищо не стане, защото на площада сме малко, не искам после да чувам оплаквания от вас!

----------------------------------------- 

*Манастирът тесен за мойта душа е...

(Из стихотворението "Левски" на Иван Вазов от цикъла "Епопея на забравените")

Протестът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
МИ преди 15 години
Такова нещо като това заглавие-юридически обосновано да сте виждали в конституцията,Отражението му върху човешкият организъм и най-вече детският такъв,Достойно ест ли казаха завинаги по-умните в държавата?Не ме приканвай Господи във твоят храм да влизам,защото пълно е с невинни и неуки,а ти все свойта тайна изповед запазваш- от известен роман за голямата любов на Ромео и Жулиета,
46
0
 
0
 
! Отговори
Astarot преди 15 години
Признавам, сайтът ви има стил. Един ми копира коментарите в статии, а друг ги трие и след въпроса ми "Защо?", получавам бан по Р адрес (който и до сега не е махнат). Така се прилага цензурата в българските медии.
45
0
 
0
 
! Отговори
Comment преди 15 години
Какво ни е виновно Чешкото посолство! Не то или чехите ни унизяват! Ние сме се унизили сами! Останалото е само желание да ни се помогне да се оправим, доколкото това е възможно! Този символ, който чехите поставиха за нас показва, че те не са равнодушни! Напротив, опитват се да ни помогнат! Колко пъти ни казваха всичко това по далеч по-деликатни и политически начини! Е като не разбираме от дума, сега ни го казаха директно, в прав текст! Малчуганите понякога ги пошляпват, нали!
44
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
И аз като всички вас виждам, че сме затънали до гуша и сме отчаяни! Съгласен съм с мнението на повечето от вас, че тези управляващи трябва да се махат, но алтернативата я няма! Опозицията, такава каквато е сега не става! Цуг-цванг, както се казва в шахмата. Е добре, какво да правим тогава? Аз съм на 57 години и на базата на моя опитсъм стигнал до едно заключение, което искам да споделя! НЯМА НИЩО ПО-ДОБРО ОТ ИСТИНАТА! Запомнете това от мен, дано да ви помогне в живота! Не мога да разбера, защо всеки от нас не осъзнае своята отговорност пред нашата държава и не се съобрази със законите, такива каквито са! Добре приятелю! Първо, ти не желаеш да те управлява никой от горепосочените политически субекти, тези които виждаме сега, като управляващи и опозиция, парламентарно представена или извън парламента. Много добре! Второ, ти знаеш, че изборният закон е такъв, че отчита вота на избирателите, като процент от ПОДАДЕНИТЕ гласове, не от действителните! Трето, виждаш, че окопалите се в момента политици и администратори, най гьонсуратски не се трогват от никакви протести и със всички средства, най -вече незаконни провокират и провалят протестите, когато са по-мощни и многолюдни или дебелашки не им обръщат внимание или дори се гаврят с тях, когато са по тихи и слаби!Е добре защо тогава не направиш единственото логично и възможно в тази ситуация! *** и гласувай за родината си ИСТНСКИ, така както го мислиш! Гласувай с недействителен вот! Покажи, че не желаеш никой от предлаганите! Тогава, ако така направят всички, които наистина мислим така-около 70%, по закон изборите не се признават, се назначава се служебно правителство и се асвиква Велико Народно събрание, за което се назначават нови избори. Не е ли това в крайна сметка точно, каквото искаме в момента! Разберете приятели, друг път няма! Това е предвиденият от закона път, който ние сме приелуи да спазваме с предишните си гласувания! Останалото е поединично спасяване в чужбина, но това вече е разпад на държавата! Нека го оставим за краен изход, нали сме патриоти! Или се лъжа! Все още корабът не потъва! Мишките оше не са се разбягали! Все още стоят в парламента и правителството!
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Амин! Някой трябваше да го каже. България - красота, днешния Българин - ***. Заради този семпъл факт още 100 години няма да се оправим.Аре някой да почне война срещу някой от нашите съседи, защото май май само във война сме обединени, а? А не не - не само във война, също така във всеобщото разбиране "Всички за един, Всеки за себе си".*** е средно-статистическия българин. Знаем само да се оплакваме на маса със ракия и салата, да ядем кюфтета, и да ходим по кафета, същевременно оплаквайки се от безработица. Ама ако излезе няква схема за бързо придобиване на пари, скачаме веднага.Ей за тва ни мразят във Европа. Защото прекалено много от нас са такива. И щом не можем да оправим този национален проблем, какво остава за правителството...
42
0
 
0
 
! Отговори
Тодор преди 15 години
Докато българския народ не разбере,че единствената оправия е бунт на всички граждани и селяни и разтрел на най-видните политици заради които нямате пари и работа (за назидание на другиде да знаят кво ги чака и тях ако крадът ) докато това не се случи България няма да се оправи никога!В Америка дигат бензина със 50 цента и народа полудява дига се и веднага свалят цената ама там един галон 3 4 литра е долар и нещо .. тук вдигат парното със 50 вдигат тока със 20 30 и това постоянно,а вие *** само се псувате и карате и всеки мисли различно дори някой защитават власта..робската психика още не ви е отърсила и поради тази причина най-добре ще е май да се изнасям за европа тук работа нямам вече.
41
0
 
0
 
! Отговори
sssssss преди 15 години
kostov stani6ev vse taq .... opraviq nqma ....obre4eni ste ...... mislete kak da se spasqvate ne mislete za politicite te sa si dobre ......
40
0
 
0
 
! Отговори
sssssss преди 15 години
kaji be gospodin bez 1 lev ........ hodi da te mangala kostov ........ ne ti e vinoven stani6ev 4e ne si postignal ni6to v ne6tasniq si jivot.... i edva li i kostov dad doide na vlast kativa kato teb 6te uspeqt da napravqt ne6to .....
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
mnogo mi e 4udno,za6to za vsi4ko obvinqvate Kostov toi za 20 godini e bil 4 na vlast,mai zabravqte, videnovata zima,vis,sik i drugi podobni,mai zabravqte carq,koito vi izlyga s tezi 800 dni,hahaha sme6na rabota ste,sega stavame za smqh po sveta,ama na vas ne vi ,ne bydete tolkova jalki
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ti si prosto edna gre6ka na prirodata
37
0
 
0
 
! Отговори
sssssss преди 15 години
razumnite hora ne hodqt po protesti a si stoqt v ka6ti i tarsqt na4ini kakvo da napravqt te za da se opravqt ,a ne kak da svlqt dadena vlast s dryga za6toto drygata 6tqlada gi opravi ....
36
0
 
0
 
! Отговори
sssssss преди 15 години
koi vi e sabral tyk tolkova umnici na edno mqsto be ..... ot vsi4ko razbirate vsi4ko znaete , no nqmate edna stotinka v joba 6toto stani6ev vi bil vinoven 4e ste marzelivi i ne stavate za ni6to ..... darjavata ne vi davala 6ans da se razvivate ... ima re6enie hodete v evropa ...granici nqma ....otidete rabotete miite 4iniii ..pa sled tova nali ste umnici 6te se razvivate tam i edin den vsi4ki 6te uspeete ... istinata e 4e bulgarite sme gadni nagli marzelivi nekorektni nepo4tenni neblagodarni ....opraviq nqma .....i molq ne spomenavaite kolko obi4ate bulgaria i kolko mnogo iskate da jiveete tam...ami tam kade drygade nali samo tam se krade i laje na volq ......
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Правилно,само искам да допълня,благодарение на тачената от вас коминистическа партия сме заобиколени от мутри!Май забравяте след 89' за раздадените пари и появяването на групировките и техните босове,много ви е къса паметта!И всичко това става преди Костов да доиде на власт,колкото и да не ви се иска,това е реалноста,факти,които никой не може да пребори!
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
tiho,4e zamirisa ot teb,vzemi pro4eti malko knijki i se obrazovai maloumniko prost!blagodarenie na kostov 4orni e izgonen ot bg,i grupirovkite ne sa syzdadeni ot kostov ,a ot andre6ko,gocev i kompaniq,nedei pi6i izmislici kato ne si kompetenten
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ei kele6 ,q se syvzemi malko,az sym na 37 i s rykata na syrceto zaqvqvam,4e vsi4ko,koeto e napisal nomer 28 e vqrno!nedei zablujdava horata kato ne razbira6
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
napylno pravilno!,ne obry76tai vnimanie na tezi,koito sa protiv tova,za6toto tova e samata istina i faktite govorqt,vsi4ko,koto si napisal e vqrno,pozdravleniq
31
0
 
0
 
! Отговори
00359 преди 15 години
При целият този масив от информация, без съмнение подкрепен с факти уличаващи господин Костов, защо за Бога, не уведомихте прокуратурата? Къде е будната ви гражданска съвест?... Разобличете този демон в човешки образ! Майка България на такива патриоти разчита!Ще ме извините за сарказма, но започват да ми идват в повече истеричните философи-гюрюлтаджи като вас. Вие сте от онази категория люде, чието мнение се формира от такива титани на мисълта като Слави Трифонов. И изобщо, карайте я по-спокойно, изпийте два белергамина и лягайте да спите.
30
0
 
0
 
! Отговори
Изнервен софиянец преди 15 години
Приятелю,това същото твое мнение съм го чел много пъти в този форум,но под други имена.Поне малко го разбъркай,за да изглежда като нова мисъл /стига да можеш,разбира се/.Младите студентчета и вандалчетата може и да ти се връзват на неверните твърдения,но зрелите и мислещите българи помнят кой нанесе най-големите щети на страната ни.Да,точно той - твоят прехвален *** Иван Костов! Аз също повярвах в него през 1997 г.,но много скоро проумях колко много съм сгрешил! И не ми говори,че той е наследил мутрите! При неговото управление те избуяха и разцъфнаха! Спомни си само Косьо Самоковеца кой го създаде! И ако беше само той ! Костов ще го яде много здрав,ако Христо Бисеров,Йордан Цонев,Евгени Бакърджиев и много други някога решат да сключат сделка с прокуратурата и започнат да говорят! Ако някога върнат от Нова Зеландия и неговия ковчежник от Варна - Добрин Митев , дето не успя да го гръмне с флоберката,ще му се стъжни!Нали той лично му носеше безотчетните пари от Митницата,наркотиците и проституцията от морската ни столица. Не беше много отдавна и още се помнят зулумите на И.Костов , който излъга надеждите на седесарите,сред които бях и аз навремето.Кой в България не знае как той проведе приватизацията - предимно в свой интерес! И хич не е случайно,че е най-богатия българин. Да не говорим как бяха рекетирани бизнесмени и директори на предприятия да дават тлъсти пачки на фондацията на жена му - партийната секретарка Елена Костова. Имената на Грашнов и Майкъл Чорни да ти говорят нещо? И те са едни от малкото,за които излезе информация ! Така,че,не ми го хвали! Ядохме му попарата и на него!Благодаря!
29
0
 
0
 
! Отговори
emigrantkata преди 15 години
na kupon sme na 30.1 v Stuttgart Stadtmitte,6te peqt Azis,Maria,Ivana,Desislava i o6te dr.....
28
0
 
0
 
! Отговори
Съдник преди 15 години
Когато г-н Иван Костов стана министър-председател на Република България завари :1.Месечна инфлация 300%.2.Обезценена национална валута 3000 лева = 1 долар3.Валутен резерв на страната около 200 милиона долара,като при ниво 1,2 милиарда долара,Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг защото резерва е паднал "...под нивото на възможния минимум".4.Растяща безработица,дастигаща да 16 % официално и над 25% реално заради неработещите ,но нефалирани предприятия.5.Средна работна заплата 35 000 лв.=12 долара.6.Средна пенсия 18000 лв = 6 долара.7.Тотална изолация чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност в България по това време.8.Прекъснати връзки със светоните финансови институции - МВФ и СБ.9.Дългове към външни кредитори - над 13 милиарда долара.10.Пълен блокаж на държавата и разгул на "бригадирското движение " на мутрите.Власт на СИК,ВИС,***,777 и др.такива. Който не плащаше рекет,нямаше право на бизнес.От рекета бяха "освободени" само назначените от БКП/БСП" бизнесмени".Какво остави след себе си г-н Иван Костов?1.Месечна инфлация 0,2 % - годишна 3%.2.Национална валута - 2 лева = 1 долар.3.Валутен резерв - 3,7 милиарда долара4.Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане,което стана през следващите години.5.Средна заплта 250 лв = 125 долара.6.Средна пинсия 130 лв = 65 долара.7.Премахване на Шенгенската изилация и свободно пътуване из Европа.8.Възстановени връзки със световните финансови институции - МВФ и СБ,както и с Европейската банка.В резултат нарастнало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции.9.Външен дълг на България- намален да 9,5 милиарда долара.10.Прогонване на мутрите от живота на народа и държавата. Започва възстановяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина.ЗАПОЧНА ДА ИМА РЕД.