Унищожените досиета: 144 253

За пет години 112 445 са проверени за картончета от ДС
21 фев 2012 22:04,
54
Унищожените досиета: 144 253
Архивите на ДС. Снимка: Булфото

144 253 досиета са били унищожени от службите, обяви шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, който днес отчете работата на комисията по време на форум в София.

"Тези документи са били унищожени тенденциозно по времето, когато министър на вътрешните работи е ген. Атанас Семерджиев", каза той, но не пожела да навлиза в подробности как е достигнал до тази цифра.

Евтимов обаче отчете, че от 5 април 2007 г. до 1 декември 2011 г. за принадлежност към тайните комунистически служби са проверени 112 445 души.

През петте години от работата на Комисията са проверени 63 835 от хората, участвали в изборите, а от тези на публични длъжности са 41 798, пресметна той.

Още по темата

"Темата за разкриване на досиетата разбуди общественото внимание още след промените през 1989 г., защото имаше съмнения, че чрез мрежата от тайни зависимости се е редяла политическата карта на България, а това ни вредеше за ЕС", посочи Евтимов като причина за създаването на Комисията по досиетата.

В експозето си той проследи как в годините на прехода е вървяла темата за досиетата и законово, и като съпротива, и като използването й за шантажиране на публични личности, включително и журналисти.

В този контекст Костадинов подчерта действията на бившия вътрешен министър Румен Петков от 2006 г. за омърсяване на някои журналисти. Тогава МВР шефът извади на бял свят картончетата на Кеворк Кеворкян, Иван Гарелов, Иво Инджев и Георги Коритаров.

"Комисията не е съд, както изискват някои да бъде – тя публикува фактите, както е записано в закона. Той не е лустрационен, моралната оценка е на обществото. Това е тема за анализ, но това не е правомощие на комисията. Има и недоброжелатели, които казваха, че омаскаряваме хората, особено от засегнатите. Те имат право да отидат в съда срещу комисията", отсече Костадинов.

Законът е добър, но има някои несправедливости, каза той и настоя и за разширяване на обхвата на проверките.

Костадинов посочи, че е необходимо да се разшири обхватът на проверките. Най-невралгичен е член 26 от Закона за комисията, в който се посочват хората, на които задължително да се направи  проверка. В него е записано, че това са лицата на публични длъжности след 1989 година, но не се включват тези, които заемат публични длъжности след влизането на закона в сила. Логично е периодът да се разшири до времето на проверката, каза той.

Като пример той даде и имената на кредитните милионери.

"Законът не позволява да бъдат обявени имената им. Законът ни дава правомощия само да установим принадлежността им", подчерта Костадинов.

Той обяви, че не приема упреците, че комисията вреди на националната сигурност на страната.

"И при двата случая с публикуването на имената на дипломатите и висшия клир с досиета ние спазвахме закона. Ние обявявахме месеци преди това, че ще бъдат публикуване тези документи, включително и в парламента. Обществото трябваше да знае и затова и ние никога не сме допускали да бъдем под натиск. Не приемаме и обвинението, че крием информация", категоричен бе председателят на Комисията по досиетата.

Според него дискусията кои са били доносници и кои са работили за България все още не се е състояла в обществото.

По-рано днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че предстои процедура в парламента за избирането на нова Комисия по досиетата, тъй като мандатът на сегашната изтича на 5 април.

"Ще номинираме отново сегашния председател Евтим Костадинов за ръководител на комисията", обяви Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
doc. N. K. преди 12 години
Атанас Семерджиев е един от най-гадните и душевно нечистоплътни слуги на комунизма от сталински тип в България! Той е нанесъл огромни щети на държавата! Не е чудно че е унищожил повече от 144 253 досиета! Наказанието за тези му деяния трябва да е разстрел!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Споко, няма да излязат Боко и Цецко. Все пак ДС е набирала хора с интелект.
42
0
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ХА-ХА-ХАА...КОЕ НЕ Е ЯСНО?1. УНИЩОЖЕНИ СА ДОСИЕТАТА НА "НАШИТЕ" АГЕНТИ... - ДНЕС ТЕ ИМАТ ИКОНОМИЧЕСКАТА ВЛАСТ.2. ИМА ДОСИЕТА ЗА АГЕНТИТЕ "ВРАГОВЕ НА НАРОДА"..., КОИТО И ДНЕС, АКО МАЛКО СЕ ЗАМОГНАТ..., ВЕДНАГА СЕ РЕКЕТИРАТ ИЛИ ДЕСКРИДИТИРАТ С ДОСИЕТА ОТ... ПЛАТЕНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА ДС!- 144 253 досиета са били унищожени от службите. "Тези документи са били унищожени тенденциозно по времето, когато министър на вътрешните работи е ген. Атанас Семерджиев". - НА "НАШИТЕ" АГЕНТИ...!!! ХА-ХА-ХА.
41
3
 
3
 
! Отговори
борко преди 12 години
144253 досиета унищожени,а някои се чудят , че максим Разколника нямал досие,вътре е с двата крака та дрънка.
40
1
 
4
 
! Отговори
malart преди 12 години
"...агентурната дейност на Атанас Георгиев Семерджиев в качеството му на съдържател на явка под името "Славейчето". На 87 години е и е живо... Славейчето. Много от бедите на България са свързани с тоя екземпляр. Дано доживее сто години, че най-сетне наякой да го осъди.
39
0
 
3
 
! Отговори
Откраднати милиони преди 12 години
Вече толкова години имената на кредитните милионери не се оповестяват. Законът не позволявал! А позволяваше да се съобщят имената на толкова други, включително и на хората от външното ни разузнаване. Далече не всички от тях работеха за ДС и КГБ.
38
2
 
7
 
! Отговори
Въпреки Комисията преди 12 години
Ако не бяхме толкова бедни биваше да има такава Комисия, която да ни дава поводи за приказки по кръчмите. Но при една фалирала държава да държим Комисия която ни струва 4,5 млн.лв. годишно, това е гавра с повечето от нас. Питам, има ли някой да е забогатял с един лев след като е узнал, че Кеворк е доносник или Тренчев, например ? Има Държавен архив. Да дадат досиетата там и който иска чете и да забогатява. А говньовците като Костадинов и тези които ги избират да се запишат на трудовата борса.
37
6
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Не виждам смисъл от тази комисия,защото на абсолютно невинни хора са им лепнали етикета"доносник".По скоро самата комисия с нейния председател ми се струва,че заслужава да се нарекат "Д О Н О С Н И Ц И ".
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кажи ми, кажи, бедни народе, защо ДС те в таз робска люлка люлее?'По една от мазните телевизии оригинално се бъзикат с 'не сме народ а ***'. Там едно магаре се обръща към нас, които сме извън студиото, с 'народе мой'. И всякакви от 'елита' на 'не сме народ а ***' се вижда, че с удоволствие се кефят да са от народа на магарето. Но това подигравателно отношение към 'не сме народ а ***' явно е част от отношението на назначените за собственици на медии агенти на ДС. ' цитат
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, да, тази *** да отива в затвора или да полага обществено полезен труд, та да им дойде ума в главата! Ей, съсипаха народеца ми!
34
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Исках да кажа с три думи:''Невинен до излизане в опозиция".
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
българският управляващ се характеризира с три изричениия, не са мое произведение, прочетох го някъде и ми хареса: ''Невинен до излизане опозиция". Вие преценете тогава как се управлява тази държава. Чудно как сме живи още като народ!
32
3
 
9
 
! Отговори
Ф-1 преди 12 години
Възмездие в България за тази *** няма да има. Дано поне горят в АДА1
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разберете най-после! Държавна сигурност е навсякъде. Дори премиерът открито съжалява, че навремето не го приеле във факултет ДС на Симеоновската милиционерска школа. Няма държавно учреждение, в което десарите или децата им да не са на водещи позиции. Те контролират и силния частен бизнес. Тази комисия уж по досиетата само харчи народни пари, след като хората които известява, че са били от ДС не подлежат на лустрациоен режим! Всичко е една имитация, залъгалки за матриала.
30
0
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 12 години
Жалко, но абсолютен факт!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, прав е ... "нема такава държава" !!!
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А прочетохте ли новината, че 10 милиона лева Игнатов дава на частните училища. Как ще коментирате това? Друго, което търди министра е, че в частните училища са деца на интелектуалци. ХА-ХА. Интелектуалци ли за Иван, Алисия , Азис и т.н. бг. звезди. Вие преценете. Министър станал професор с една публикация. Този въобще не искам да го коментирам, но законите му ме касаят: мен и децата ми. За мен интелектуалците са хора, работещи на международната начуна сцена. Тези, които има предвид не се вписват
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
над 144 000 досиета унищожени при ген. Семерджиев. Това са досиета най-вече на военни. Семерджиев на доживотен затвор. Да се надяаме, че Гоце си тръгна, та няма кой да го помилва!
26
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подлецът си е подлец при всички обстоятелства. Има хора, които отказваха когато им беше предлагано да сътрудничат на специалните служби. И...нищо чак толкова лошо не им се случваше, защото живееха честно и достойно. А имаше и такива, които веднага се съгласяваха за дребни облаги и показваха свръхентусиазъм в топенето на близки и приятели, и съсипването на живота им. Не забравяйте, че те са много ценни и пазени, защото винаги могат да бъдат шантажирани и използвани за какво ли не. И днес!
25
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Милиционера,служител на ДС и член на БСП Евтим Костадинов отваря досиетата.Така както на комуниста и офицера Бойко Борисов,син на комунист и офицер от МВР,та дядо му бил убит от комунистите.Смех!