Ако не боядисате яйцата си днес – на Велика събота

Замесете днес козунака, но го печете утре, на Разпети петък
12 апр 2012 10:30, Златко Желев
34
Ако не боядисате яйцата си днес – на Велика събота
С първото червено яйце направете кръст на челото на детето. Снимка: Булфото

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък. Ако обаче не сте успeли, имате втори шанс – на Велика събота.

Първото яйце задължително трябва да е в червено.

С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие.

Следващото яйце отново е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ.

Как ще боядисате останалите яйца е въпрос на вкус и въображение.

От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта.

Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци.

След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Но се пекат на Разпети петък.

Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
До 30 преди 9 години
Всъщност датата си е била една, просто понеже Великден е подвижен празник, католиците и протестантите го изчисляват по друга формула.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Между другото, щастливеца, който има късмета да ми пожелае „христос воскресе“ на e-mail-а ще бъде блокиран завинаги :)) "

Спокойно, никой не иска да ти пише по какъвто и да било повод.
21
1
 
0
 
! Отговори
ДО 31 преди 9 години
На клавиатурата имаш един бутон, наречен CAPS LOCK.

Позаинтересувай се как работи, че тогава давай акъл на другите затова как да мислят.

Lamer...
20
0
 
2
 
! Отговори
галактика преди 9 години
В миналата неделя папата провъзгласи Христовото възкресение, у нас това ще стане в тази неделя.... Горкият Христос, съвсем ще го разпънат....
19
3
 
6
 
! Отговори
Maq преди 9 години
Е как не ви е срам да говорите всички тея глупости ??? Като не вярвате поне не си налагайте глупавото мнение на останалите вярващти християни. Глупаво е !


18
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
„Христос воскресе!“
Каква е цялата тази тъпня с тази мантра, която всички повтарят? Защо е този дразнещ анахронизъм, каква е целта му изобщо, не разбирам? Нужно ли е всичко това?! Ако ще говорите глупости, поне ги говорете на разбираем език... Да не говорим за отговора „воистина воскресе“, при което получавам световъртеж и пред-родилни контракции! На умниците, които обичат да повтарят като папагали, че христос бил възкръснал, можете да зададете следния въпрос-гатанка. Ако исус е умрял в петък през нощта и е възкръснал след 3 дни, тогава защо възкресението е празнувано в неделя, само 2 дни по-късно? Въпрос за 1 милион евро, на който църквата няма отговор :Р Много подходящ за фанатични бабички. След това ги питайте откъде идват боядисаните яйца и зайците :)
Между другото, щастливеца, който има късмета да ми пожелае „христос воскресе“ на e-mail-а ще бъде блокиран завинаги :))
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жертвоприношението на анге
Защо винаги се коли и яде агне на великден? Защо „светлата“ християнска религия продължава да подкрепя тези древни езически жертвоприношения?
Агнето е друг символ на великден в Централна и Източна Европа. То представя исус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на възкресението. Християнската традиция представя спасителя си като „божи агнец“. В много домове традицията повелява да се яде агнешко на първия ден след 40-дневния пост (в чест на Тамуз). Какво символизира всичко това? Ритуално поглъщане на плътта на исус. Аз самият не виждам никаква логика в това и никаква светлина. Вие виждате ли я? Това е глупост подобна на евхаристията и е чист орионски ритуал нямащ нищо общо с проповядваното в новия завет. Знам че това е една от инфилтрациите в новия завет и ви предупреждавам за нея (на тези, на които им пука за новия завет).
И като казах пости... По време на постите вие трябва да се откажете от нещо, което обичате за 40 дни. „4“ е закотвяне във физическата реалност. Какъв е символизма? Закотвяте във физическата реалност мисловният модел, че се отказвате от нещо, което обичате. Imprint-ове има във всякакви подобни символи и ритуали. Гледайте зад тях и разчепквайте значенията на реалността.
16
1
 
9
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 9 години
Яйцата,козунаците,зайчетата и другите измишльотини нямат нищо общо с Разпятие и Възкресение Христово !
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъпнята, че червеното яйце символизира кръвта на христос
Да оставим настрани жалостта на това твърдение и да приемем за миг, че е вярно. Защо според вас това трябва да е „ок“ и защо това е нещо хубаво? Дори да приемем, че сте в началните нива на духовното си развитие (което е повече от очевидно) и смятате исус за вашия спасител – какво хубаво виждате в ритуала да боядисате яйцето в „кръвта на христос“ и още повече – да си мажете тялото под формата на кръст с това яйце, както правят бабите с първото боядисано яйце на внучетата си? Първо, кръстът е символ на робството, да не говорим, че самата му неправилна форма, чисто енергийно създава огромни пробиви в полето на човек (за разлика от индианския кръст с равни страни, който усилва полето). Червеното от своя страна символизира физическия свят и ниските човешки страсти. Нека помислим какво послание изпраща червен християнски кръст. Закотвяне в грубите физически планове и робство. И това на едно дете. Чудесен старт. Това е ритуал за белязване от нисшия астрал.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато Озирис (Нимрод) бил разкъсан на многобройни части и го разхвърляли по всички страни на света, Изида (Семирамида) сама тръгнала да събира тези части. Успяла да събере всичко, освен половите органи, които били погълнати от крокодил – зъл дух, обитаващ Нил.
За събрания на части и съживения си с магия мъж, Изида заповядала да се изработи изкуствен златен лингам – това е фалосът, животворящата сила на която трябвало да възвръщат ежегодните човешки жертвоприношения. Всяка година на великден, поредният, специално избран, отшелник в разгара на култовото действие, пред очите на оглупялата тълпа, сам си отрязвал *** и я хвърлял на олтара на Изида. Найс, а?
С времето този ритуал започнал да предизвиква чувство на омерзение у народа и свещенослужителите пред олтара на Изида го трансформирали в жертвоприношение на отъждествени фалоси от тесто – това, което в днешно време в църквата наричат козунаци. Съответно намазването с белтък на козунака отгоре и украсените кокоши яйца довършват цялата картина. Можете да кажете на бабичките в църковния двор дъвчещи сладкия хляб с изкуствените си ченета, че това са *** от тесто. Едва ли ще ви разберат, но поне ще сте опитали :))
Въпреки че християните виждат в кръстосаните козуначни хлябове символ на разпъването на христос на кръста, те всъщност произхождат от англосаксонците, които приготвяли кръстосани хлябове в чест на Остара. Тези кръстове представлявали четвъртините на луната и връзката със земята. Козунакът като такъв е приготвен за първи път във Франция през 7 в. Днес, самият аз станах свидетел, как се „плете“ козунак по кръстовиден модел, което е пагубна енергийна матрица, която после поглъщате и допускате доброволно в енергетиката си. Удивих се докъде стигат нещата и под колко невинна форма те са се запазили до днес. За това imprint-ване обаче – по-късно.
13
9
 
9
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 9 години
Задължително спазете тези архаични традиции.

Ако не ги изпълнявате безропотно и автоматично, току виж сте излезли от модела на поведение, който ви се задава от религията и станете независими, мислещи и непредвидими.
12
1
 
8
 
! Отговори
Борисов преди 9 години
Че кой има пари за златни яйца?
11
1
 
16
 
! Отговори
Мира преди 9 години
А за замесването на козунаците от предния ден е възможно,аз съм правила и си станаха трепач.И за другите теста почти винаги ги оставям една вечер в хладилника и на другия ден ги използвам,няма никакъв проблем,даже стават по-добри изделията.Светли празници на всички християни!
10
4
 
8
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Какъв *** трябва да си само с подобни изказвания като номер 2 и 9!
9
24
 
5
 
! Отговори
valeri преди 9 години
Моите ги боядисаха още вчера, мадамата си беше сложила много червило.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как точно ще замесиш козунака в четвъртък, а ще го печеш в петък? Освен, ако не седиш по нощите да месиш и печеш.

А какво правели перси, гали и разни други няма нищо общо с най-светлия християнски празник!
7
15
 
4
 
! Отговори
зъл преди 9 години
Ще боядисам камъни и ще ви разбия главите с тях в неделя!
6
4
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Има, но са заети:)))други им ги боядисват
5
5
 
9
 
! Отговори
123 преди 9 години
Като имате мръсно подсъзнание каквото и заглавие да ви сложат пак ще сте недоволни. Поне на този свят ден недейте се излага с подобни коментари, моля!
4
2
 
4
 
! Отговори
до жена преди 9 години
е някой колега няма ли около теб? ;)