Ако не боядисате яйцата си днес – на Велика събота

Замесете днес козунака, но го печете утре, на Разпети петък
12 апр 2012 10:30,
34
Ако не боядисате яйцата си днес – на Велика събота
С първото червено яйце направете кръст на челото на детето. Снимка: Булфото

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък. Ако обаче не сте успeли, имате втори шанс – на Велика събота.

Първото яйце задължително трябва да е в червено.

С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие.

Следващото яйце отново е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ.

Как ще боядисате останалите яйца е въпрос на вкус и въображение.

От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта.

Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци.

След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Но се пекат на Разпети петък.

Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
До 30 преди 12 години
Всъщност датата си е била една, просто понеже Великден е подвижен празник, католиците и протестантите го изчисляват по друга формула.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Между другото, щастливеца, който има късмета да ми пожелае христос воскресе на e-mail-а ще бъде блокиран завинаги :)) "Спокойно, никой не иска да ти пише по какъвто и да било повод.
21
1
 
0
 
! Отговори
ДО 31 преди 12 години
На клавиатурата имаш един бутон, наречен CAPS LOCK.Позаинтересувай се как работи, че тогава давай акъл на другите затова как да мислят. Lamer...
20
0
 
2
 
! Отговори
галактика преди 12 години
В миналата неделя папата провъзгласи Христовото възкресение, у нас това ще стане в тази неделя.... Горкият Христос, съвсем ще го разпънат....
19
3
 
6
 
! Отговори
Maq преди 12 години
Е как не ви е срам да говорите всички тея глупости ??? Като не вярвате поне не си налагайте глупавото мнение на останалите вярващти християни. Глупаво е !
18
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Христос воскресе!Каква е цялата тази тъпня с тази мантра, която всички повтарят? Защо е този дразнещ анахронизъм, каква е целта му изобщо, не разбирам? Нужно ли е всичко това?! Ако ще говорите глупости, поне ги говорете на разбираем език... Да не говорим за отговора воистина воскресе, при което получавам световъртеж и пред-родилни контракции! На умниците, които обичат да повтарят като папагали, че христос бил възкръснал, можете да зададете следния въпрос-гатанка. Ако исус е умрял в петък през нощта и е възкръснал след 3 дни, тогава защо възкресението е празнувано в неделя, само 2 дни по-късно? Въпрос за 1 милион евро, на който църквата няма отговор :Р Много подходящ за фанатични бабички. След това ги питайте откъде идват боядисаните яйца и зайците :)Между другото, щастливеца, който има късмета да ми пожелае христос воскресе на e-mail-а ще бъде блокиран завинаги :))
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жертвоприношението на ангеЗащо винаги се коли и яде агне на великден? Защо светлата християнска религия продължава да подкрепя тези древни езически жертвоприношения?Агнето е друг символ на великден в Централна и Източна Европа. То представя исус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на възкресението. Християнската традиция представя спасителя си като божи агнец. В много домове традицията повелява да се яде агнешко на първия ден след 40-дневния пост (в чест на Тамуз). Какво символизира всичко това? Ритуално поглъщане на плътта на исус. Аз самият не виждам никаква логика в това и никаква светлина. Вие виждате ли я? Това е глупост подобна на евхаристията и е чист орионски ритуал нямащ нищо общо с проповядваното в новия завет. Знам че това е една от инфилтрациите в новия завет и ви предупреждавам за нея (на тези, на които им пука за новия завет).И като казах пости... По време на постите вие трябва да се откажете от нещо, което обичате за 40 дни. 4 е закотвяне във физическата реалност. Какъв е символизма? Закотвяте във физическата реалност мисловният модел, че се отказвате от нещо, което обичате. Imprint-ове има във всякакви подобни символи и ритуали. Гледайте зад тях и разчепквайте значенията на реалността.
16
1
 
9
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 12 години
Яйцата,козунаците,зайчетата и другите измишльотини нямат нищо общо с Разпятие и Възкресение Христово !
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъпнята, че червеното яйце символизира кръвта на христосДа оставим настрани жалостта на това твърдение и да приемем за миг, че е вярно. Защо според вас това трябва да е ок и защо това е нещо хубаво? Дори да приемем, че сте в началните нива на духовното си развитие (което е повече от очевидно) и смятате исус за вашия спасител какво хубаво виждате в ритуала да боядисате яйцето в кръвта на христос и още повече да си мажете тялото под формата на кръст с това яйце, както правят бабите с първото боядисано яйце на внучетата си? Първо, кръстът е символ на робството, да не говорим, че самата му неправилна форма, чисто енергийно създава огромни пробиви в полето на човек (за разлика от индианския кръст с равни страни, който усилва полето). Червеното от своя страна символизира физическия свят и ниските човешки страсти. Нека помислим какво послание изпраща червен християнски кръст. Закотвяне в грубите физически планове и робство. И това на едно дете. Чудесен старт. Това е ритуал за белязване от нисшия астрал.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато Озирис (Нимрод) бил разкъсан на многобройни части и го разхвърляли по всички страни на света, Изида (Семирамида) сама тръгнала да събира тези части. Успяла да събере всичко, освен половите органи, които били погълнати от крокодил зъл дух, обитаващ Нил.За събрания на части и съживения си с магия мъж, Изида заповядала да се изработи изкуствен златен лингам това е фалосът, животворящата сила на която трябвало да възвръщат ежегодните човешки жертвоприношения. Всяка година на великден, поредният, специално избран, отшелник в разгара на култовото действие, пред очите на оглупялата тълпа, сам си отрязвал *** и я хвърлял на олтара на Изида. Найс, а?С времето този ритуал започнал да предизвиква чувство на омерзение у народа и свещенослужителите пред олтара на Изида го трансформирали в жертвоприношение на отъждествени фалоси от тесто това, което в днешно време в църквата наричат козунаци. Съответно намазването с белтък на козунака отгоре и украсените кокоши яйца довършват цялата картина. Можете да кажете на бабичките в църковния двор дъвчещи сладкия хляб с изкуствените си ченета, че това са *** от тесто. Едва ли ще ви разберат, но поне ще сте опитали :))Въпреки че християните виждат в кръстосаните козуначни хлябове символ на разпъването на христос на кръста, те всъщност произхождат от англосаксонците, които приготвяли кръстосани хлябове в чест на Остара. Тези кръстове представлявали четвъртините на луната и връзката със земята. Козунакът като такъв е приготвен за първи път във Франция през 7 в. Днес, самият аз станах свидетел, как се плете козунак по кръстовиден модел, което е пагубна енергийна матрица, която после поглъщате и допускате доброволно в енергетиката си. Удивих се докъде стигат нещата и под колко невинна форма те са се запазили до днес. За това imprint-ване обаче по-късно.
13
9
 
9
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 12 години
Задължително спазете тези архаични традиции. Ако не ги изпълнявате безропотно и автоматично, току виж сте излезли от модела на поведение, който ви се задава от религията и станете независими, мислещи и непредвидими.
12
1
 
8
 
! Отговори
Борисов преди 12 години
Че кой има пари за златни яйца?
11
1
 
16
 
! Отговори
Мира преди 12 години
А за замесването на козунаците от предния ден е възможно,аз съм правила и си станаха трепач.И за другите теста почти винаги ги оставям една вечер в хладилника и на другия ден ги използвам,няма никакъв проблем,даже стават по-добри изделията.Светли празници на всички християни!
10
4
 
8
 
! Отговори
Мира преди 12 години
Какъв *** трябва да си само с подобни изказвания като номер 2 и 9!
9
24
 
5
 
! Отговори
valeri преди 12 години
Моите ги боядисаха още вчера, мадамата си беше сложила много червило.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И как точно ще замесиш козунака в четвъртък, а ще го печеш в петък? Освен, ако не седиш по нощите да месиш и печеш.А какво правели перси, гали и разни други няма нищо общо с най-светлия християнски празник!
7
15
 
4
 
! Отговори
зъл преди 12 години
Ще боядисам камъни и ще ви разбия главите с тях в неделя!
6
4
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Има, но са заети:)))други им ги боядисват
5
5
 
9
 
! Отговори
123 преди 12 години
Като имате мръсно подсъзнание каквото и заглавие да ви сложат пак ще сте недоволни. Поне на този свят ден недейте се излага с подобни коментари, моля!
4
2
 
4
 
! Отговори
до жена преди 12 години
е някой колега няма ли около теб? ;)