Панагюрското златно съкровище отново у дома... в Панагюрище

Оригиналът ще остане в града за един месец, след това го заменя дубликат
Обновена: 16 апр 2012 13:56 | 16 апр 2012 13:24,
30
Панагюрското златно съкровище отново у дома... в Панагюрище
Снимка: архив, Булфото

След 63 години днес, на Велики Понеделник, в Панагюрище беше официално отпразнувано завръщането на оригинала на Панагюрското златно съкровище.

Експонатът е изложен в специална зала-трезор, построена за случая. Неин спонсор е почетният гражданин на Панагюрище и изпълнителен директор на „Асарел- Медет” АД, д-р инж. Лъчезар Цоцорков.

Оригиналът на златното съкровище ще остане в града за период от един месец, след което ще бъде заменен с негов дубликат.

През този период освен от модерната охранителна система на новия трезор експонатът ще бъде и под постоянното наблюдение на местната полиция.

На тържественото откриване почетни гости бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, която официално преряза лентата, вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и заместникът му Иво Маринов, както и министърът на културата Вежди Рашидов, който неколкократно повтори, че благодарение на неговия подпис събитието става реалност.

Първи оригинала на съкровището видяха официалните гости. От 14:00 часа експонатът ще бъде достъпен за гражданите на Панагюрище, както и за всеки посетител на града, в продължение на един месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
me преди 11 години
originalat go prodade Ludmila v Japan, tova shte da e copie na org.?
20
1
 
4
 
! Отговори
мечо преди 11 години
незнам за панагюрци,ама за мен тези близо 5 милиона лева,вложени в едно подземие,, никога няма да си върнат себестойността. след 1 месец ще го използват 100% като склад на експонати, които нямат никаква стойност- по-точно архивите на Асарел Медет.
19
1
 
6
 
! Отговори
Тракиец преди 11 години
Те такова животно като ГЕРБ няма!Ще си счупят ръцете кой да пререже лентата и да открият - откритото...Световна новина - ГЕРБ откри най-официално Тракийско съкровище с прерязване на лента открито преди 62 години от някакви си братя Диневи. Те това е от днеска започва да тече ново летоброене за Панагюрското златно съкровище - открито от ГЕРБ.Да се готви за откриване Рогозенското съкровище, да приготвят лента, може и Бойко да дойде да го открие.Срам братя тракийци...
18
2
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 11 години
По принцип смятам, че няма партия, която да не е официално проявление на клон от организираната престъпност. Та в тая връзка ми се иска да попитам: Кое правителство и от коя партия до сега откри и вкара някой крупен престъпник в затвора. Не говоря за кокошкарите, с които са пълни пандизите.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е само тя - почти цялото Политбюро са се облагодетеслствали от такива находки. Вероятно не знаем за 99% от тях.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още през комунизма е откраднат оригинала, най-известният иманяр е била Людмила Живкова!Честито!
15
1
 
9
 
! Отговори
Боби преди 11 години
Ленторязането е остро заразно заболяване. Нарцисизмът на някои неопределили се етнически субекти - също, а и е много опасен. Затова - и за едните, и за другите - ВЪН!
14
1
 
9
 
! Отговори
do 16 преди 11 години
БГ съд са им дали 30 годишен срок за концесия.., защо го няма то ва никъде по новините?
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не казавате нищо за това че до месец се подписва концесията за златния рудник Хан Кръм при Ада Тепе до Кръмовград, където има залечеи за около 27 тона злато, оценени на 1.5 милиарда долара?!?!!?!? Защо мълчите когато *** от ГЕРБ давата националното ни богатсво, което по конституция е принадлежност на държавата и нейните граждани на частна канадска фирма Dundee precious metals?Влезет им в сайте и вижте, от 4 добива в света 2 са им в България,другия е Челопеч!Днес.бг *** сте и вие
12
2
 
14
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
Цялата банда *** от Гроб се изсипа да реже лентички в Панагюрище.В каква роля виц. президентът и мин. на вътрешните работи са дошли в града??!Явно това са най-важните им задачи за деня,а с тази дейност се изчерпват задълженията на Тиквата.За рязане на лентички Гроб щедри,но за вдигане на заплати и пенсии не ги търси
11
8
 
11
 
! Отговори
У-у-у преди 11 години
Тия дето са го намерили ...с кой акъл са го дали на тааа мащиха, родина мила просто не ми го побира главата !!!!
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май вече никой не вярва, че оригинала на панагюрското съкровище е в държавни ръце. Никой не може да ме убеди, че не е присвоено и продадено още преди години. Самият Божидар Димитров каза, че официално са направени 4 копия с високо качество, няколко за подаръци с по - ниско качество, за които има документ. Но през 90-те години всичко е било безконтролно и само може да се гъдае колко 100% - ви копия на оригинала са направени.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
63 години не си го прибрахме,тези,в чийто ръце е било едва ли ни връщат оригинала ,има ли са време да направят копие.Като се знае,колко държим на истотията си и българщината лесно е да ни прецакат.
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз преди малко сменях един контакт защо никой не дойде да му отреже лентата.
7
5
 
18
 
! Отговори
байо от село към 8 преди 11 години
Хванал го е ишиас от рязане на ленти.
6
4
 
18
 
! Отговори
панагюрка преди 11 години
Цоцорков можа да даде 4 милиона за златото,ама да оправят нещо в града не дава пари...Само да е по-добър от Ангеловите...
5
5
 
16
 
! Отговори
КРИС преди 11 години
ПОДГОТВЯТ ГОЛЯМАТА ИЗМАМА,ЗА ОРИГИНАЛА.ТОЙ НАИСТИНА ГО НЯМА ОТДАВНА В БЪЛГАРИЯ.СЕГА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДЪЛГОГОДИШНИ ИСЛАДВАНИЯ,ПРОУЧВАНИЯ,ИЗДИРВАНИЯ И ДОКАЗВАНИЯ НА НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ ТЕОРИИ.ПРИЧИНАТА Е ЧЕ ЗЛАТНОТО СЪКРОВИЩЕ Е НАПРАВЕНО МНОГО ПО РАНО,ОТ ВРЕМЕТО КОГАТО ТЕ ТВЪРДЯТ,ТО Е МОЖЕ БИ И ЕДНА ОТ ПРИЧИНАТА ЗА СМЪРТА НА ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА ! !
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От ТИКВАРИТЕ,нищо не можеш да опазиш!
3
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То изобщо няма оригинал в момента в България.Има само копия, едно от които е доста близо до оригинала, но все пак е фалшификат.
2
7
 
9
 
! Отговори
Harmony преди 11 години
Защо изобщо има фалшиво ?