Съдът не контролира решенията на Синода!

ВАС остави без разглеждане жалбата срещу избора на кандидат-патриарсите
Обновена: 22 фев 2013 14:50 | 22 фев 2013 14:50, Веселина Йорданова
7
Съдът не контролира решенията на Синода!
Снимка: архив, Булфото

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата срещу решението на Светия синод, с което бяха определени тримата митрополити - кандидати за патриарх.

Според съда решението на Светия синод, а и Законът за вероизповеданията не дават право съдебната власт да осъществява контрол върху решенията на Синода, предаде БТА.

Съдебният състав се позовава на Конституцията, според която религиозните институции са отделени от държавата. Така на практика жалбата срещу избора, направен на 15 и 16 февруари от Синода, няма как да възпрепятства избора на патриарх на 24 февруари.

Още по темата

Тя беше подадена от четири физически лица, сред които са столичният свещеник Димитър Амбарев и композитора Хайгашод Агасян.  Законът обаче дава право на четиримата жалбоподатели да оспорят пред петчленен състав на ВАС отказа от днес.

На 15 февруари Светият синод на БПЦ избра Старозагорския митрополит Галактион за един от кандидатите за патриарх с 10 гласа, а на 16 февруари Синодът определи другите кандидати - Русенския митрополит Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил, с 9 гласа подкрепа.

От сдружението „Приятели на православието” определиха този избор "като неканоничен, защото нарушава устава и решение на Светия синод за избор на тримата кандидати с 2/3 подкрепа, или с 10 гласа".

Още тогава от Светия синод и юристи опровергаха информацията, че заради жалбата Патриаршески избирателен събор тази неделя няма да има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: ВАССвети Синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
14
 
! Отговори
айде преди 11 години
по бързо го избирайте тоя патриарх че поне да има кой да се моли за нас. то другои няма вече.
6
1
 
16
 
! Отговори
някой преди 11 години
А трябва! Заради липса на контрол Синодът е докарал Църквата до това дередже.
5
0
 
23
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
На 24-ти февруари,ще бъде избран новият патриарх.Това е факт,който не подлежи на преразглеждане.Хилядолетната БПЦ ще продължи да бъде стожер на онеправданият от...политиците,български народ
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
---Ники ---РОЛЕКСА,Киро БЕНЦА ......,А Бг-ЦЪРКВА ----ТЪНЕЛА В МИЗЕРИЯ ,.....АЙДЕ ДЕ ?
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно изречение!Светците носят ВНОСНИ ДРЕХИ,поповете СМЪРДЯТ НА ---РОМ !САМО в Бг!
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крайно време е Църквата да вземе активна роля в живота на Българите, Да пази моралните ценности, да закриля слабите , да насърчава и утешава и т.н.. Да дойдат достойни водачи - истински вярващи. В тези трудни времена Народа има нужда от действаща Църква.
1
1
 
19
 
! Отговори
Попадия с лимузина преди 11 години
Явно Синода контролира решенията на съда в такъв случай.