Бивш министър зове за реформи в "Български пощи"

Те обаче трябва да бъдат добре обяснени, смята Петър Мутафчиев
Обновена: 27 сеп 2013 15:23 | 27 сеп 2013 15:23,
5
Бивш министър зове за реформи в "Български пощи"
Снимка: БТА

В „Български пощи“ има нужда от реформи, които обаче да бъдат добре обяснени на хората, за да не остават страхове от скрита приватизация. Това обясни депутатът и бивш министър на транспорта от тройната коалиция Петър Мутафчиев.

"Накъде са бутани "Български пощи"? Те са държавна институция. Те са от малкото държавни предприятия, които имат досег във всяко едно населено място. Държавата трябва да ги развива, а не да се отказва от тях”, заяви Мутафчиев и допълни, че трябва да се работи така, че предприятието е адекватно на пазара и да му бъде избран добър мениджмънт.

Мутафчиев обясни, че за деветмесечието на 2009 година, когато приключи мандатът на тройната коалиция, пощите са били на печалба от 5 млн лева. На края на годината обаче те са били докарани почти до нула заради кредити.

Още по темата
2009-2010 година се изтеглиха кредити от порядъка на 20 млн. лева, което постави в сериозна финансова трудност предприятието, посочи бившият министър. Той припомни, че тогава се либерализираха пощенските услуги в изпълнение на европейски директиви. Утежняването на финансовото състояние обаче според него не се дължи само на либерализация, а и на лошо управление.

Голяма част от проблемите, които съществуват в „Български пощи“, са защото се забавиха реформите, категоричен бе той. По негови думи правителството е направило заявка в своята програма, че е твърдо решено да реализира тези реформи.

Според Мутафчиев „“Български пощи“ в момента има само 3 процента дял в куриерските услуги, а това е необяснимо, тъй като има необходимата база и транспортни средства.

"С какво повече са частните компании? Във всяко едно населено място има пощенски клон”, коментира той. Според Мутафчиев трябва да се работи по сключване на договори с банки, за да се изгради цялостна система за разплащане.

Бившият транспротен министър коментира още, че много трябва да се работи, за да се възстанови делът на държавното дружество в сферата хибридна поща - доставянето на сметките за ток, вода, телефон и т.н. пряко до гражданите. "Български пощи" загубиха голяма част от дяла, който имаха, обясни депутатът. По негови думи това може да донесе приходи от няколко милиона годишно.

“Ние бяхме разработили по време на нашия мандат система за реформи”, припомни Мутафчиев. В нея се предвиждало да се формират отделни малки дружества в "Български пощи", така че да се привлече частен капитал, но без да се губи напълно държавната собственост.

В момента е напълно нормално работещите да се страхуват от всичко, което им се казва, призна той. По думите на Мутафчиев пощите трябва да изпълняват държавните си функции и държавата да запази контролния си пакет, дори при създаването на “джойнт венчър"-и с публично-частно партньорство.

Може би някъде ще е необходима промяна в закона, но не кардинална. В търговския закон е ясно обяснено как се прави публично-частно партньорство. По-важно е да има яснота пред хората и да се каже какви ще бъдат тези реформи, за да няма опасение от скрита приватизация, поясни още Мутафчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо не пишат,че бивши шефове на пощите имат частни фирми и взимат клиентите на Държавната Поща....
4
1
 
3
 
! Отговори
бaт Здрaвко преди 10 години
Привaтизaция бaте, всичко друго е прaх в очите.
3
1
 
7
 
! Отговори
1244 преди 10 години
Еми как няма да фалират като се навъдиха секви изи-мизи пей и тем подобни както и 20 куриерски фирми с доста по-гъвкави и неангажиращи процедури. При добро желание от страна на ръководството нещата можеше да са коренно различни и това дружество да процъфтява.
2
0
 
8
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
Др. Мутафчиев е позабравил че тогава все още е имало какво да се крадне от пощите а сега вече няма.
1
0
 
4
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
Др. Мутафчиев е позабравил че тогава все още е имало какво да се крадне от пощите а сега вече няма.