Депутатите пак пуснаха по улиците таксита и на 15 г.

Никъде в ЕС няма изискване за възрастта, мотивират се в НС
Обновена: 9 юли 2014 12:42 | 9 юли 2014 12:03, Камелия Цветанова
48
Депутатите пак пуснаха по улиците таксита и на 15 г.
Снимка: архив Булфото

Вече и коли, които са произведени преди 15 години, ще могат да бъдат ползвани за таксиметрови автомобили. Това стана, след като парламентът прие окончателно промените в Закона за автомобилните превози, с които отмени ограничението за 10-годишна възраст на такситата.

„В нито една страна от ЕС няма ограничение за възрастта на автомобилите, които се ползват като таксита“, мотивира промяната Георги Свиленски от БСП, който е сред авторите на нормативните поправки.

Според него възрастта на автомобила не може да е критерий за техническата изправност, защото и сега има случаи, при които коли на по 3-4 години не са сигурни.

„Сега даваме глътка въздух на много хора, защото 10 000 автомобила трябваше да излязат от употреба само през юни и юли, а голяма част от шофьорите нямат възможност да си купят нови коли“, добави Свиленски.

С промените в закона депутатите отмениха и изискването от 1 юли всички междуселищни автобуси да имат касови апарати.

Така превозвачите ще могат да избират дали да поставят касови апарати, или да продават билети, както досега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
ЛазарOFF преди 9 години
Който е в бизнеса с таксита знае за какво става въпрос. Куцо и сакато станаха таксиметрови водачи. Лизинговата МАФИЯ държи бизнеса и определя правилата. Сега са развързали кесиите и ходят по медии да пускат платени репортажи и статии, че промяната за дигането на годините ще ощети пътниците и сигурността им. НИЩО ПОДОБНО!!! напротив...ще ощети лизингодателите и конкретно фирмите ОК Супертранс и Йелоу. Не може да сравнявате нова Дачия със 15 годишна С класа Мерцедес или друг висок клас автомобил!
31
0
 
0
 
! Отговори
Свилен преди 9 години
Защо правят такива глупости?!? Живея в Мюнхен и тук няма изискване към такситата, ама колата като стане на 5 години и ходят да си купят нова. Знам, че има огромна разлика между стандарт на живот, заплати, пътища и т.н., но все пак сигурността на хората е на преден план. Та в тази връзка това няма как да се случи, самите клиенти си избират в какво да се качат, но и тарифите са унифицирани и не помпят сметките.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като ви е страх да се возите на 15 годишни таксита ходете си пеш ,тъй е и по здравословно !
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
моето такси е на 19 години па си го карам като нема дръжава
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и такситата са еднааа мафияяя голяма ама нема дръжава и полиция и данъчни
27
3
 
8
 
! Отговори
vesko преди 9 години
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ КОИТО ПРИЕХА ТОЗИ ЗАКОН ОТ МАЛЪК ГРАД СЪМ КОЛАТА СЪМ СИ Я КУПИХ ЧИСТО НОВА ОСТАВАШЕ И ЕДНА ГОДИНА А Е В ПЕРФЕКТНО СЪСТОЯНИЕ ВЕЧЕ СЕ ЧУДЕХ В КОЯ СТРАНА ДА ЕМИГРИРАМ СЕГА С ТОЗИ ЗАКОН ЩЕ ОСТАНА В РОДИНАТА СИ И ЩЕ СЕ ЗАМИСЛЯ ПАК ДА СИ КУПЯ НОВА КОЛА ЗА ТАКСИ ЗЯЩОТО ТАКА СИ СТРУВА ДА Е ОТ МАГАЗИНА
26
0
 
3
 
! Отговори
БГ ДЕПУТАТИН преди 9 години
....... Що да не ги пуснем по улиците , бря ?!?! ......... Вие се возите по тия жълтурковци и им давате по сума ти кинти за "НАПОМПАНА СМЕТКА"....... :) ;) :) Ние си имаме луксозен автопарк...... с климатик и личен шофер............... Които , разбира се , вие ни го плащате с тая , така наречена "ПАРТИЙНА СУБСИДИЯ" :)))))))))))))).......... но това вече е една съвсем друга тема де! И няма да се спирам на нея....... :) ;) :)
25
3
 
14
 
! Отговори
MIKI преди 9 години
Какво толкова ви пречат таксиметровите шофьори, че ги обиждате, бакшиши и тем подобниИма от тях много които си поддържат колите. Помислихте ли още колко семейства щяха да гладуват, ако не бяха приели тези промени.
24
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 9 години
Плюете такситата, а защо не плюете по обществения транспорт. Тези нови минибусчета, които купиха в Пловдив да не са по-добре - стоящи места 12, климатик - йок, отваряеми прозорци, също йок, шофьора кара, пуши, слуша чалга и говори по телефона едновременно.... Аз избирам старото такси!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Митьо, има една депутатка от ГЕРБ, дъщеря, мисля, й беше убита от кола (преди тя да стане депутат), и тя доколкото знам винаги гласува за строги правила по пътищата и налагането им, но една птичка пролет не прави... За съжаление.
22
1
 
13
 
! Отговори
Pin преди 9 години
Преди години големите фирми са си платили да се въведе наредбата за да премахнат конкуренцията на малките фирми. Днес, когато новозакупените автомобили вече са остарели наредбата им пречи и купените депутати премахват тази наредба. Перфектно работеща система за справяне с конкуренцията! Това "свобода на инициативата",... "свободен пазар" са глупости за наивниците.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може и да няма, но такива бракми за таксита също няма искам да ви кажа.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставят и наглия закон за фаровете през деня.
19
5
 
2
 
! Отговори
Панталеев преди 9 години
До ГрозденаПо добре си дай задните части за скрап
18
2
 
19
 
! Отговори
Гроздена преди 9 години
Имам една астричка на около 20 години... Мислех да я давам за скрап, ама щом може да я карам като такси...
17
12
 
0
 
! Отговори
Панталеев преди 9 години
Какви 15 години да ги забранят такситата завинаги ,да го няма този скапан бранш,искам само вишисти да ни отравят
16
6
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 9 години
До vladyЗабравяш, че 18годишния мерцедес не е започнал като таксиметрова кола, и амортизацията му не е като на такси. Аз лично предпочитам старият мерцедес да ме вози, а не 3годишната Дачия, която ще се разпадне всеки момент. Добър е законът, сега остава и техническите прегледи да са европейски.
15
5
 
12
 
! Отговори
сашко преди 9 години
Закона е до 15 години а не над 15. Защо не мрънкате за автобусите те возят по 40 човека на дълги преходи а са над 20 годишни едно хубаво нещо да измислят от бсп браво
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО НА ДЕПУТАТИТЕ. Някой май пак е взел пари за това.
13
1
 
10
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
Това за такситата съм г/д съгласен, но нека техническия преглед да стане наистина преглед! Да в Европа няма ограничение, но прегледа им е един път! Ако ще колата да е на 50г, мине ли преглед значи е ОК! Но за касовите апарати в автобусите.... Пак ще бачкат на черно! Не стига че за 25км до моето село ми взимат 3лв и кусур, возят ме с автобус на 100г който едва ли би минал преглед, ами и директно в джоба ще си ги слагат! Това ако не е в интерес на "батко и братко"....