Липсвали пари за лекарства за домашно лечение от септември

Пациентски организации искат парите за НЗОК да са 328 млн. лв.
Обновена: 17 юли 2014 13:45 | 17 юли 2014 13:45, Веселина Йорданова
16
Липсвали пари за лекарства за домашно лечение от септември
Снимка: архив, БулФото

От септември милион и половина болни ще останат без лекарства за домашно лечение, прогнозират представители на четирите национално представени пациентски организации.

Те изразиха тревога, че в актуализацията на бюджета на НЗОК, гласувана днес от комисии в НС, не са предвидени средства за лекарства за домашно лечение, които би трябвало да са в размер на 96 млн. лв.

Още по темата
Здравната каса няма да има възможност от септември да плаща на аптеките за лекарства за домашно лечение, които от своя страна няма да могат да се разплащат с дистрибуторите, каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, цитиран от БТА.

По думите му възможно е малки аптеки да фалират или да спрат да работят със Здравната каса. Костов обясни, че пациентите ще се насочат към големите аптеки, но и там няма да могат да получат лекарствата си, защото аптеките имат лимит за обслужени рецепти, а и лекарствата ще се изчерпват бързо.

Пациентските организации настояват актуализацията на бюджета на Касата да бъде с 328 млн. лева, а не с 225 млн. и допълниха, че не са предвидени средства и за медицински изделия.

Те изразиха изненадата си, че държавата ще се опита да осигури милиарди за решаване на ситуацията около Корпоративна търговска банка, но няма 100 млн. лв. за здравеопазване.

От пациентските организации изразиха мнение, че политиците си купуват предизборно спокойствие, давайки 200 млн. лв. на болниците и туширайки евентуални лекарски протести.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: НЗОКздравеопазване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доста неща станаха да липсват от септември. Просто за БСП календарната година е 12 месеца приходи и 9 месеца разходи. Тия са баси мазните долни лицемери. Да ги изметем на изборите. Тях и ДПС. Как ли. Като всички , повтарям всички гласуват, няма значение за кого, само не за тях. И накрая ще бъдат с по 5-6 % в парламента, и на никого няма да му дреме за тях. Това е.
9
0
 
24
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Има 1.4 миниона за нови депутатски коли, а няма за здравеопазване. Добре дошли в БГ.
8
1
 
21
 
! Отговори
Лора преди 9 години
днес.бг - 1-ва страница - "Липсвали пари за лекарства за домашно лечение от септември" хмммммм.... и веднага отдолу под него другото заглавие - "Дават 1,4 млн.лв. за нови коли на властта"Българийо моя, родино мила! "Дий, воле, дий! С трънак и плевел се бори... Така си мреш,така сме ний,така - поглеж!Дий...Дий, краста, дий!"
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Познавате ли някой, който получава лекарства за домашно лечение? Аз лично - не. Нито от мострите, които фармацевти оставят по кабинетите, нито от джипи съм видяла такива лекарства. Чудно ми е тези 96млн къде са се изразходвали?
6
5
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ДОКОГА БОРИСОВ ЩЕ ВИНИТЕ ЗА ВСИЧКО??? КАКВО ПРАВЯТ КОМУНИСТИТЕ ОТ 1944 ГОДИНА ДОДНЕС??? ВЛАСТТА Е В РЪЦЕТЕ НА ТЕХНИТЕ ДЕЦА, ВНУЦИ И ПРАВНУЦИ...
5
0
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
--Искам да ви попитам драги форумци- между вас има и "капацитети" -Та ) - Кажете ми коя друга европейска държава плаща пенсии и социални помощи като взима парите от !!??? _ Здравната си каса !!! ----Питам ви и отговор не искам ) !!
4
1
 
22
 
! Отговори
КЪДЕ СА??? преди 9 години
ПИТАЙТЕ БОРИСОВ КЪДЕ СА ПАРИТЕ А АКО ИСКАТЕ ПОПИТАЙТЕ ДЯНКОВ СТИГА СТЕ ИЗНУДВАЛИ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО СЛЕДКАТО ЗНАЕТЕ КЪДЕ СА ПАРИТЕ - НАПРАВЕТЕ РЕВИЗИЯ НА ВСИЧКИ ЗДРАВНИ КАСИ В ГРАДОВЕТЕ И ЩЕ ВИДИТЕ КОЛКО ОЩЕ НЕЩА ЩЕ ОТКРИЕТЕ УСПЕХ!!!!
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако се спрат парите за ***, в размер на 3 милиарда всяка година, ще има пари за всичко.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трий,казах ааааааааааааа
1
0
 
26
 
! Отговори
3 преди 9 години
това не е по важно от новите коли на депутатите