Спрягат Калин Христов за премиер или нов шеф на БНБ

Преглед на по-интересните теми от печата за 23 юли
23 юли 2014 07:00, Александър Попов
50
Спрягат Калин Христов за премиер или нов шеф на БНБ
Снимка: Булфото, архив

"Служебният кабинет съставен от бивши министри и депутати", информира "24 часа". Екипът вече бил готов, а държавният глава е провел разговори лично с всеки от членовете на временния кабинет. Официално съставът му трябва да бъде обявен от Плевнелиев на 5 август.

Служебен премиер трябва да е подуправителят на БНБ Калин Христов, който в кабинета на Марин Райков бе министър на финансите. Христов е готвен и за министър на финансите по съвместителство, а му е предложен дори постът финансов министър в следващия редовен кабинет. Той обаче е единственият от поканените, който не бил потвърдил ангажимента си. Причината е, че Христов обмисля и възможността да смени Иван Искров, когато мандатът му изтече.

Ако Христов откаже, служебен премиер ще е шефката на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева, която в предното служебно правителство бе вицепремиер и регионален министър. Регионален министър щяла да е Йорданка  Чобанова, която съветва президента Плевнелиев по европейските въпроси. За вътрешен министър в публичното пространство се спряга депутатът от СДС в 38-ото, 39-ото 40-ото и 41-ото НС  Йордан Бакалов. За социален министър в служебното правителство е бил поканен бившият шеф на НОИ Йордан Христосков. Външният министър на НДСВ и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси е спряган за служебен министър на външните работи.

"В момента съм на море със семейството си и не мога да коментирам подобна информация", каза Паси вчера. Понеже той все още не е потвърдил окончателно, алтернатива за МВнР бил секретарят на президента и бивш посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев. Начело на правосъдното министерство пък щяла да бъде поставена съветничката на Плевнелиев по правните въпроси Наталия Киселова.

Начело на икономиката щял да е отново съветник на президента - Евгени Ангелов. За транспорта съгласие е дал Кристиан Кръстев, който вече бе такъв в служебния кабинет на Марин Райков.

Според в. "Сега" пък следващият премиер ще бъде председателят на БАН Стефан Воденичаров.

"Министрите масово плащат крупни суми за съмнителни консултации", съобщава "Сега". Министерствата възлагат и щедро плащат на анонимни консултанти за дейности, които би следвало да са част от работата на администрацията. В някои от случаите са  сключвани граждански договори със завидно възнаграждение за "устни консултации".

Министерствата продължават да изплащат и крупни бонуси за добри резултати в сектори, в които има драматични проблеми. Това показват официалните справки от ведомствата, изискани от ГЕРБ като част от процедурата за парламентарен контрол. Партията е поискала информация за раздадените бонуси на политическите кабинети, на държавните служители, сключените договори за външни услуги, наетите специалисти на граждански договор, договорите с медии.

Предизборната платформа с конкретните обещания на БСП към българите ще се пише от новия лидер на партията. На конгреса в неделя ще бъде одобрен само манифест от 4 страници, конкретизира "Труд". В документа не се очаква да бъдат разписани конкретни обещания със срокове за тяхното реализиране, а само няколко от насоките, които БСП ще изпълнява, ако вземе властта. Без изненада Столетницата ще се обяви за социална политика и справедливост. В интервю за ежедневника Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката, зам.-председател на БСП и кандидат за лидер на партията, казва: "Наименованието "Коалиция за България" няма да ни донесе полза за следващите избори. БСП може да се яви сама или с обединение на леви партии, в чието наименование БСП да фигурира."

Пред "Стандарт" Михаил Миков, председател на Народното събрание и един от основните претенденти за лидер на БСП, споделя: "Напливът от спасители на БСП ме плаши. Партията не е в идейна криза, но има проблем с мотивацията, организацията и самодисциплината в преследването на леви идеи."

"Близо до ръба сме, от който само реформите могат да ни спасят. За всеки здравомислещ човек е ясно, че и след 5 октомври поне 2/3 от парламента ще бъде съставен от ГЕРБ, БСП и ДПС. Спасението е партиите да договорят 5 неща: здравеопазване, образование, управление на еврофондовете, демографската криза , конкурентноспособността на българското производство. Нетърпящ отлагане е въпросът с банковите проблеми около КТБ", прави анализ на настоящето и прогноза за бъдещето социологът Кънчо Стоев на страниците на "24 часа".

"България прилича на гето и лунапарк, в които има парцаливи шатри с подозрителни атракции. Уродливостта на политическата класа отразява слабостта на едно общество, което не може да намери себе си. На кого може да се вярва в тази държава? Цяло чудо е, че все още общността функционира. Ние ежедневно предоставяме на развитите страни в Европа възхитителни сюжети за това как не трябва да се живее. Ние сме като грозна пъпка в кожата на Европа", излага своята теза пред "Преса" социалният антрополог Харалан Александров.

Новината на вчерашния ден - заявената готовност за подаване на оставка от страна на управителя на БНБ Иван Искров, е отразена от всички издания днес. "Изберете нов и се оттеглям", е заглавието на "24 часа". "Искров готов да подаде оставка веднага. Условието му е парламентарните групи да постигнат консенсус за избор на нов управител на БНБ", доизяснява "Дума". "Труд" внася емоционален критерий: "Искров сърдит, готов с оставка". "Стандарт" определя: "Искров играе ва банк". Капитал Daily" прави обзор, цитирайки онези части от писмото на гуверньора до председателя на Народното събрание Михаил Миков, които изясняват мотивите за почти подадената оставка. Искров посочва "несъгласие на БНБ и нейният управител да бъдат използвани за предизборни политически цели чрез системни и неприемливи обвинения". Исканията на политици за оставка на управителя на централната банка той определя като "несъстоятелни".


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Веска преди 6 години
До мнениеЗащо си мислиш, че хората имат къса памет, пък и не могат да извличат информация?Не само красивите са умни.
33
0
 
5
 
! Отговори
Веска преди 6 години
А този заместник на Искров нищичко ли не е знаел за ставащото в КТБ? Пък и Искров се изкарва на ни чул, ни видял. Някой друг ги бил лъгал, а те горките - вярвали.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако посочените лица са клиенти на КТБ с кредит или депозит, жална ни майка.
31
0
 
6
 
! Отговори
Дойн преди 6 години
От цялата статия касаеща служебното правителство не ми става ясно кога е решено Орешарски да подаде оставка, кога ще се разпусне парламента - все пак си има конституционна процедура при оставка на правителството!?И кой отсега- днес решава кой ще е финансов министър в новия РЕДОВЕН кабинет!?В тази държава няма ли избори, че днес да знаем кой ще ги спечели, кой ще излъчи кабинет и едва тогава - кой ще влезе в него!? Или изборите са проформа...
30
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Евгени Ангелов министър на икономиката! Боже, ела си вземи вересиите. Брокер на имоти министър на икономиката!!!! Помооооощ!!Бедни ми бедни народе, кой те в тая люлка люлее!!!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля,че хора ,които са участвали в управление на отделни банки или БНБ трябва да бъдат изолирани от управлението на страната като цяло.А и повечето банкери са били на хранилка в ДС.Вяра им нямам,че мислят доброто на България.Собствените им интереси стоят над всичко.Нека не им даваме роля на изкупителни жертви на определени кръгове.Кръговете са самите те.Боже,помилуй ни.
28
1
 
10
 
! Отговори
Цион преди 6 години
Тоз двойникът на Иво Прокопиев ли беше ??
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре до изборите да няма правителство, защото като има само краде и вместо да подобрява нещата ги влошава.
26
6
 
4
 
! Отговори
MD преди 6 години
Тук е пълно с платени драскачи на комунистическата и турската ***!
25
2
 
9
 
! Отговори
Лисан преди 6 години
В момент, когато рейтингът на БНБ е около нулата, да слагаш човек от ръководството и за премиер е пример за ампутиран мозък и пълно безгръбначие - нещо характерно за офшорния ***. Да слагаш за външен министър откровен израелски агент е връх на цинизма и гьонсуратлъка.
24
5
 
13
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Убеден съм, че някои от коментиращите тук за пръв път чуват името Калин Христов, но вече решиха, че е "***" и "***". Според вас кой трябва да бъде служебен премиер, да вземат леля Пепа от кварталния магазин, че да е "човек от народа" и да сте доволни?
23
11
 
13
 
! Отговори
Коко преди 6 години
Егати президента!!! Толкова много съветници и той горкия все неподготвен
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименako iskash da produljava da te upravlqvat bsp i dps glasuvai si za tqh
21
0
 
11
 
! Отговори
23-ти юли преди 6 години
Прегледът на печата на 23-ти юли окончателно потвърди решението ми, повече да не си купувам вестници. Ще си купувам истинска тоалетна хартия!
20
5
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Калин Христов някак си не пасва с калинките съветници на Плевнелиев, които се спрягат за министри. Калин Христов , за разлика от тях си тежи на мястото и си е създал име в банковите среди. Напълно подходящ е за шеф в БНБ, вкл. и за управител, става и за финансов министър. За премиер не знам, в крайна сметка никой не се е учил за премиер, но при такива министри, е по-добре да се откаже.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с каква цел се прави?Да не излезе истината за КТБ?Там сигурно ще лъсне почти целия ни политически елит,схеми и далавери.Воля за да се разкрият нещата трябва,но всички са в кюпа май...Какъв е смисъла-Искров подава оставка,а заместника му премиер или шеф на БНБ.Единствената логика е -замитане на следите.Искров не се е провалил сам,оставка за него и цялото ръководство на БНБ,за някой и СЪД,а не примиерско или шефско място
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На смелчагата Орешарски мандатът свърши ли му?
17
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко, една хипотеза - ако случайно, както по времето на Бай Тодар, вземете 99,6% от гласовете на избирателите, ко праите тогава - царство, лично господарство или мутренска държава??? НЕ ДАВАЙ ГОСПОДИ!!!
16
5
 
14
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
На Борисов не му свърши мандата, но понеже е страхливец се уплаши от народня гняв и се скри в Правителствена болница, та се наложи да ходят да му бяат и Патриарха и ходжата.
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Борисов просто му свърши мандатът. Орешарски се наака още първата година. Великият експерт!