Властта да реши проблема с бежанците, зове Манолова

Дебатът за охраната на границата е неуместен, отсече тя
Обновена: 13 яну 2015 11:26 | 13 яну 2015 11:25, Веселина Йорданова
40
Властта да реши проблема с бежанците, зове Манолова
Мая Манолова. Снимка: БулФото, архив

Депутатът от БСП Мая Манолова определи като неуместен дебата между представителите на властта за участието на армията в охраняването на българо-турската граница.

“Вместо да решават един от най-важните проблеми в обществото, бежанската вълна, наблюдаваме една неразбория, хаос, словесна прострелка. Законът е пределено ясен – охраната е роля на МВР и "Гранична полиция”, заяви Манолова пред БНТ.

Още по темата
Тя попита как едно министерство, което има 30 хиляди души, ще върши работата на друго министеррство, което има 50 хиляди.

Манолова критикува и вицепремиера Меглена Кунева, че не лобира достатъчно за помощ от страна на европейските институции за бежанския проблем в България, а “всеки ден продуцира странни идеи”, като това всеки бежанец да бъде санкциониран, ако нарушава законите у нас.

Депутатът коментира и свободата на словото в контекста на атаките над редакцията на вестник “Шарли ебдо” в Париж миналата седмица, като настоя за осветляване на собственоста на медиите. Тя призова още за разкриване на политическите и икономически зависимости на отделни медии и за подобни действия в политическите и съдебни среди.

Признак на смелост и на адекватност е да можеш да търпиш критика, да бъдеш обект на карикатури и на сатира, коментира депутатът случилото се във Франция.

По отношение на съдебната реформа Манолова заяви, че актуализираната стратегия е изключително важен документ, а ще влезе в парламента скоростно и ще бъде приета „буквално за 15 минути“, за което се готвели управляващите. "Острието“ на левицата предположи, че се бърза заради предстоящия доклад на ЕК в областта на правосъдието.

Според Манолова разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегиии е стъпка, но не можем да очакваме, че тя ще промени качествено ситуацията в съдебната система.

Тя коментира и ситуацията в БСП, като призна, че критиките към партията, че не се държи достатъчно ясно и категорично като опозиция, са основателни.

Не става дума да критикуваме на всяка цена, а за това, че българите имат нужда както от добро управление, така и от силна опозиция, посочи Манолова.

По думите й пред социалистите има две задачи – да се държат като коректив на властта и да използват времето в опозиция, за да реформират и променят сериозно партията. Това няма да стане чрез размахване на пръст, защото БСП има нужда от водачи, които да увличат, а не от партийни лидери, които да размахват пръст на местните структури, подчерта тя.

Според депутата тази дискусия тепърва предстои и е жизненоважна за БСП.
 


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.