Родният учител - жена на 47 години

Директори ще подават сигнал до 1 час след инцидент с ученици
Обновена: 16 яну 2015 07:11 | 16 яну 2015 07:11, Веселина Йорданова
33
Родният учител - жена на 47 години
Снимка: архив, БулФото

Жена на 47 години – такъв е профилът на типичния български учител. Това става ясно от Международното изследване за преподаване и учене в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Проучването за пореден път затвърждава, че учителската професия е силно феминизирана у нас – 81% от преподавалите са жени, пише "Монитор". 

В развитите държави дамите също преобладават, но все пак средният им дял е по-малък – 68%. Освен, че е със силно изразено дамско мнозинство, учителската гилдия у нас застарява с по-бързи темпове спрямо преподавалите в ОИСР. Средната възраст на учителите у нас е 47 години, спрямо 43 в развитите държави. Българският даскал обаче е отличник по отношение на образованието си.

100% от преподавалите у нас имат диплома от университет или друго еквивалентно висше образование, спрямо 90% средно за ОИСР. Нашите учители преподават в класове с около 22 деца и имат средно 21 години преподавателска практика.

Макар сред директорите на училищата у нас дамите отново да са много, делът на мъжете сред тях е по-висок. 29% от школските директори са представители на силния пол. Средната възраст на типичния български директор е 51 години, спрямо 52 години в държавите от ОИСР.

Българските школски шефове обаче управляват училища с доста по-малко ученици и учители спрямо колегите им от развитите страни. Директорите у нас работят в училища със средно 345 ученици и 26 учители. В развитите страни колегите им управляват школа със средно 546 деца и 45 преподаватели.

Най-голяма част от времето си учителите отделят за преподаване. Средно в страните от ОИСР преподавалите споделят, че около 79% от времето им е за това, в България този процент е по-голям (87%).

Педагозите у нас отделят около 9% от времето, за да осигуряват ред и дисциплина в час, срещу 13% средно в развитите страни.

Българските учители отделят 18 часа седмично за преподаване и 8 часа за планиране на уроците.

Директорите да подават сигнал до един час в регионалните просветни инспекторати при възникнали инциденти с ученици, пътнотранспортни произшествия, терористични действия и други извънредни ситуации. Това предвижда нова заповед на проф. Тодор Танев, която е разпратена до директорите на училищата в страната. За разлика от норматива досега, в новата заповед има конкретен срок – до един час.

През последните месеци станаха няколко инцидента в училищата, за които директорите не бяха алармирали. Най-тежкият случай беше с изнасиления петокласник в ОУ „Антон Страшимиров“ в село Дебелт.

След изясняване на обстоятелствата, свързани със съответния инцидент, директорите трябва да пратят и доклад в срок до 24 часа след съответната злополука.

В него трябва да са описани състоянието на пострадалите и предприетите действия за уведомяване на родителите и институциите, които имат отношение към случилото се. Шефовете на регионалните инспекторати от своя страна пък трябва да подадат сигнал до образователното министерство за съответния инцидент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: образование
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МАТематикаСлед 7 ми клас се кандидатства за изпит в средните училища, ти какви задачи очакваш?
24
0
 
5
 
! Отговори
дамн преди 9 години
безкрайно ще ми е интересен и профила на българския съдия. Може пък да се окаже че съвпада с този на "Родният учител - жена на 47 години"......Знае ли някой....WTF...
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е пазар- включително пазарът на работната сила. Елементарно: Ако тези, които не вършат качествена работа за 600 лева, намерете за колко лева можете да наемете качествени преподаватели, дайте им изпитателен срок с ясни критерии за покриване, ако не стават ги освободете. Обаче всичко опира до пари. И тъй като образованието е държавен "приоритет", сетете се какво става.
22
0
 
0
 
! Отговори
Любопитен преди 9 години
До АнонименКакво работиш?
21
1
 
9
 
! Отговори
Психограма преди 9 години
Започна се с психопатията , чувствата , емоциите.В БАН има по ниски заплати , а в МЕИ заплати за висше образование са със около 100 лв повече.В тази страна пари за образование не се дават.Това е факт.Факт е , че уличното влияние превръща децата и ги превръща в малки мутри.Факт е че медиите им промиват мозъците.Но е факт и друго.Няма друга крепост на разума ,освен училището и университета и когато в нея учителите са троянски коне , тази крепост става конюшня.
20
5
 
11
 
! Отговори
МАТематика преди 9 години
Хлапето е 7 клас.Помагам му по математика и физика .На седмица се сменя алгебра с геометрия и освен тази смяна се правят невероятни скокове в разглежданата тематика.След като му обяснявах сложна лихва , през банкерските ситуации , такива са задачите ,детето за математика не ще да чуе. Мълчат като овце учителите и са съпричастни към варварството в образованието, наложено от днешните ***. Днешното не са учители.
19
0
 
15
 
! Отговори
истината преди 9 години
Много сбъркана представа имат някои за функциите на училището- прибрани, нахранени безплатно, обучавани и възпитавани в ценности,които нямат никаква стойност в българското общество.Чудеса стават само в приказките.Ние живеем в реалност, която няма нищо общо с понятия като човещина, отговорност, принципност, честност,почтенност ..да продължавам ли още?Училището е проекция на болното ни общество, а ние си прехвърляме вината едни на други.Става ли ви по-леко от това?
18
0
 
4
 
! Отговори
№ 2, преди 9 години
До АнонименПо селските училища. Които училища ли са не е много ясно. В големите градове класовете са от по 30 деца. Вкл. т.нар. "елитни гимназии", в които винаги има по някой парашутист. И тази възраст не е проблем, тя не е толкова висока. Проблемът е в мат'ряла- и при децата, и при родителите, и при учителите.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заплата на учител без стаж почва от 400.00 лв. Спомням си когато почнах първата си работа през 2006 г. взимах 360 лв ( на половин ден), майка ми беше учителка и взимаше 300 лв. С над 25 г. Трудов стаж пенсията и сега е по-малко от 300 лв, а аз взимам над 1300.
16
2
 
2
 
! Отговори
Математик преди 9 години
Поставих задача, отговаря ми се с омраза към живота. Много са им парите, не работят, заплатите са по-високи, за делигиран бюджет чувал ли съм и т.н., но отговор на задачата не давате. Друг въпрос: В много държави на неработещите се дават социални помощи, с които може да се оцелее, дори да се създаде семейство. Ми то според вас не трябва да им дават НИЩО, щом тук 300 евро е много. Но има и хуманност и човещина, не само икономическа ефективност. Или?
15
3
 
11
 
! Отговори
ученика преди 9 години
Средна възраст за учител 47 не е някакъв проблем. Проблема е че учителите ни са изостанали, а още по - лошо не искат да усъвършенстват, просто чакат пенсия. Странно защо прозира аналогия с лекарите в България
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С тези ниски заплати в образованието няма как да се привличат млади хора. Остават само истерясалите, които нямат шанс да си намерят друга работа. Още си спомям една подобна даскалица, затънала до ушите с кредити, която в разговор по телефона ми каза- "ще дух*те супата". И после тази ще учи децата и ще ги образова. Друг въпрос е, че днешните деца вече не са нормални. Живеят в развалени семейства, без присъствие на родителите, трупат омраза и агресия.
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като изоставихме образованието, сега ще си берем плодовете на простотията. Комунизма и посткомунистическото общество "направиха" чудеса. Мутро-чалготията доведе до тук обществото ни. Масова дебилизация и простотия.
12
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за работата която вършат /нито обучават , нита възпитават/ и 600 са им много - децата са масово неграмотни , а учителите пишат НЯКАКВИ оценки , че да си задържат децата ,които им носят делегирания бюджет- поклон пред МОИТЕ УЧИТЕЛИ , КОИТО НИ УЧЕХА- сегашните са лигли които другаде не са ги приели да учат....
11
15
 
9
 
! Отговори
до 10 математика преди 9 години
Стига си писал глупости .....600 лева взема новоназначен учител , на училище с малко деца.....за делигиран бюджет чувал ли си...знаеш ли че според броя на учениците и часове по извънкласни дейности заплатата на учител никак не е малка...
10
1
 
1
 
! Отговори
Лоли преди 9 години
"Макар сред директорите на училищата у нас дамите отново да са много, делът на мъжете сред тях е по-висок. 29% от школските директори са представители на силния пол."Това, какво значи - че силния пол са жените ли....т.е. 29% силния пол и 71% нежния пол?????
9
3
 
21
 
! Отговори
Математик преди 9 години
Задача: Ако едно жилище струва 45 000 лв, а заплатата на учителя/не само!/ е 600 лева, колко години трябва да не се храни, за да си го купи? Отговори от сорта, че без да се храни не може да оцелее са вярни, но ние разглеждаме нещата не от релна житейска страна, а чисто теоретично.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
злите човечета са станали от рано да коментират
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Образованието е най-важното за един народ. От него започва всичко - и съдебна система и икономика, буквално всичко, защото то създава човешкия ресурс. Това състояние на образователната система обяснява и състоянието на държавата по един безапелационен начин.
6
1
 
9
 
! Отговори
11 преди 9 години
Заповедта на министъра да се допълни с още две точки:1.Информацията на директора да съдържа и сведение за това имало ли е учител на мястото на инцидента в училището и ако не -обяснение защо.2.Директорът и неговите помощници да се занимават с административна дейност в строго определено от РИО време.Предругата част от работния си ден да извършват педагогическа работа като отговорност за такава носят и през другото време. И нещата ще тръгнат!