Москов към медиците: Искам да заспивате доволни!

Обеща им промяна на системата, която изисквала първо да са търговци
38
Москов към медиците: Искам да заспивате доволни!
Петър Москов. Снимка: архив, БТА

Здравният министър Петър Москов заяви, че познава ситуацията, в която работят медиците и амбицията на кабинета е за промяна.

Министърът се обърна към заетите в системата в днешния Световен ден на здравето.

Още по темата

"Не мисля, че се нуждаете от шаблонни благодарности за професионализма и отдадеността, проявявани по отношение на пациентите, защото съм наясно, че похвалите и честитките не дават здрав сън и достоен живот", посочва той в обръщението си по повод празника.

По думите на Москов добро е управлението, което осигурява социално-икономическа стабилност, а такава стабилност е възможна само в държава, която създава и охранява спазването на смислени и устойчиви правила за своите граждани. С това съзнание и с ясно дефинирани цели с екипа ми работим за стабилност и предвидимост, задължително минаващи през реформа в здравеопазването, допълва министърът.

Москов уверява: "Познавам непоносимостта на ситуацията, в която системата изисква от Вас да сте първо търговци и после лекари, а пациентите Ви обвиняват за това. Знам тежестта на бронята на цинизма, с която заменяме общественото уважение към професията – уважение, отнето от социалистическо или монетарно доктринерство, вменяващо ни ролята на интелектуални пролетарии, работещи на норма. Факт е, че за кадърните лекари и сестри оставането в България е икономически нелогично, на инат или като знак на почит към поколенията на нашите учители. Разписаната цел на правителството е да промени това".

По думите му амбицията на кабинета е работещите в здравеопазването да се гордеят с професията си, "да заспиват с удовлетворение, да имат условия за развитие и реализация, да имат трайното и реално усещане за достоен живот".

"Целта е да променим системата така, че пациентите да бъдат доволни от получаваните услуги, да имат доверие в лекарите си, да живеят по-дълго в добро здраве, да им бъде гарантирано европейско здравеопазване", пише още Москов. Според него, ако работещите в системата поискат промяна и направят нужното да я наложат, анахронизмите в здравната ни система ще останат лош спомен.

Това е истината и в нейното реализиране е празникът, а отвъд истината остават интерпретациите, разказът за рейтинги, арогантните опити за извиване на ръце и истерията за запазване на статуквото, от което пациентите страдат, а лекарите и сестрите бягат в чужбина, изтъква Москов.

В деня на професионалния си празник обаче частни и общински болници протестират заради лимитите за лечение, наложени от Здравната каса.

Протестът е с ленти и прекратяване на работа за определено време. Според медиците формирането на листи на чакащи и отказът на Касата да плати за извършено лечение не само ограничават достъпа на пациентите, но и нарушават основните им права, гарантирани от Конституцията.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
kali anesti преди 7 години
pak e vzemal raiski gaz gratis?!
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този го познавам, той е син или герой на Фреди.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Alo Moskov parvo trabva da sa lekari...a posle targovci.kato polagache Hipokratovata kletva...za pari li misleche azak uvagavah te...veche Ne
26
2
 
5
 
! Отговори
Ред Арми преди 7 години
Москов, защо не вземеш да подадеш оставка за да успокоиш медиците и те наистина да заспиват спокойно?
25
5
 
5
 
! Отговори
пациент преди 7 години
Честит професионален празник на министър Д-р Москов и на личната ми лекарка.Господ здраве да им дава и дано успеят в добрите си начинания!
24
2
 
3
 
! Отговори
съвет преди 7 години
Мислете !!! Спрете да отивате в лекарски кабинет ,за да ви препратят някъде!Припомнете си как се съобщават оплаквания т е симптоми! Оформянето на диагнозата започва от оплакванията на пациента...........подай разбъркани оплаквания и ще получиш неточна оценкаИ когато Сте на ниво като втората неотменна част в екипа лекар- пациент ! едва тогава критикувайте и моля ви ,нека тази критика да е аргументиран и съзидателна!Може ли поне да опитате!!!???
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Doktor Moskov, vse oshte Vi naicham taka, zashtoto zasluzjihte doverieto na horata sas smelostta si. No nedejte sas sedesarska zjar da vinite sotsa za otvratitelnija vampirizam na "demokratichnoto" zdraveopazvane. SRAVNETE SMURTNOSTTA! Lekari i lekarski NPO sazdadoha segashnata genotsidna, chovekomrazna sistema. Koj napravi 340 CHASTNI BOLNITSI - pochti vsichki bezpolezni PECHALBARI. Ne mozje zdraveopazvaneto i obrazovanieto da sa chastni. Chastnikut e alchen i nepochten. A v meditsinata e SMURT
22
1
 
3
 
! Отговори
Дебел Собственик;) преди 7 години
dnes.bg май имате нещо против определена партия? Забелязва се тенденция в начина на отразяването на новинки.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Osobeno "OTDADENOSTTA"! Ot 10 godini imam progresirashto surdechno sudovo zaboljavane - visoko kruvno - veche 190-210 (kak se izdurzja?), postojanno "izlizane ot ritum", razshirena kamera, anevrizma na aortata, postojanni bolki v grudnija kosh, veche ne moga da vurvja poveche ot 10 m. A "OTDADENITE", OTIDA LI PRI TJAH - GLEDAT PREZ MEN KATO SEDNAL STUDENT PREZ TRAMVAEN PROZORETS. Njamam dispanserizatsija. NJAMAM PLAN ZA LECHENIE ILI PONE ZA NABLJUDENIE! Spasenieto - "HLOFAZOLIN-CHE", a doktore?
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя си е смукнал от райския газ и морето му е до оная работа,евала обаче добър анестезиолог е успешно успива целокупния български пациент,пациентския му дирник пое сума ти рестрикции,а нашият се радва на министъра сякаш яйца му бели
19
3
 
9
 
! Отговори
дР преди 7 години
От анестезиолог какво друго да очакваме... Пожелания за лек сън...
18
3
 
7
 
! Отговори
СТАРШИНАТА преди 7 години
ОСЪДИХТЕ 25 год. НАРОДА НА ГЕНОЦИД ---- САМО ДО СТЕНАТА И ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА ДОЛНА КРАДЛИВА СМРАД ИЗВЕРГИ НЯМА ДРУГА НАЦИЯ
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москов,към медиите:Искам да заспивате доволни!
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този къде ни праща? От какво да сме доволни? До кога ще спим ? Правят ни на будали защото ние сме заспал народ.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ОБЕКТИВЕНГлупав.
14
4
 
6
 
! Отговори
Homer преди 7 години
Дела трябват господин Москов, а не само празни думи!!!!!!!!!! Защо ли ми напомняте на лъжливото овчарче?.......
13
4
 
15
 
! Отговори
турчин преди 7 години
Москов вие ги направихте лекарите търговци с приемането на закона в 99 година. Плащате на калпак, създавате всякакви пречки за здравното обслужване на хората, плащате за измислени здравни пътеки т. е. канали за източване и пълнене на партийни каси. Накрая нямаме нормално здравно осигуряване.
12
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москов, ами лекарите и сега са търговци, но повечето търгуват с живота и смъртта на хората. Нека взимат пари, но не по този начин-" Да дойдат близките ви да поговорим" и докато близките не снесат кинтите, няма операция нито внимание. Най корумпираната система в държавата!!!
11
4
 
15
 
! Отговори
. преди 7 години
До Анонимен ТО И ОБРАЗОВАНИЕТО НА ДЕЦАТА НИ НЕ Е СТОКА, НО СИ ГО КУПУВАМЕ.
10
7
 
23
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 7 години
НЯМА КАК ДА НЕ СА ТЪРГОВЦИ КАТО ВСЯКА СЕДМИЦА РАЗЛИЧНИ ФАРМАЦЕВТИЧНИ ФИРМИ ГИ ВОДЯТ БЕЗПЛАТНО ПО КУПОНИ. И ЛЕКАРИТЕ ИСПИСВАТ ЛЕКАРСТВАТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ ДАЛЕЧИНАТА НА ДЕСТИНАЦИЯТА ,А НЕ ОТ НУЖДАТА НА ПАЦИЕНТА.