Симеон Сакскобургготски – Цар или не?

Няма право да се титулува така, смятат 40% от читателите на Dnes.bg
14 май 2015 17:25, Красимир Ангелов
198
Симеон Сакскобургготски – Цар или не?
Симеон Сакскобургготски се отказва да бъде споменаван като цар в богослуженията. Снимка: Булфото

Едно решение на църквата разбуни сериозно духовете в страната в последните 2 седмици -  Симеон Сакскобургготски да бъде споменаван като цар на българите в литургиите във всички български църкви и манастири.

Президентът Росен Плевнелиев реагира остро на решението и предупреди, че то може да доведе до разделение на обществото.

Още по темата

"Като държавен глава заставам твърдо зад Конституционния ред в държавата. Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци“, предупреди тогава държавният глава.

В крайна сметка с писмо до Светия Синод Симеон Сакскобургготски обяви, че се отказва да бъде споменаван като цар на българите в богослуженията.

В разгара на дискусията Dnes.bg реши да попита своите читатели "Цар ли е Симеон Сакскобургготски?“ В анкетата участие взеха над 4060 души, които изразиха своето мнение.

За 40% от участвалите настояват, че бившият премиер няма никакво право да се нарича цар, защото вече е имало референдум, който е решил България да стане република. На обратното мнение е всеки четвърти (24%), според когото Симеон Сакскобургготски е бил цар и това му дава право да се нарича така и днес.

За 7% от анкетираните не е проблем Симеон да се споменава като цар, защото приемат това просто като прозвище, което е станало нарицателно за патрона на НДСВ.

Голям е процентът на тези (22%), според които тази тема е напълно излишна и цели само да се създава напрежение в обществото. За 7% от хората пък далеч по-важен проблем са ремонтите в София, които създават отново проблеми с трафика преди лятото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
0
 
! Отговори
кали станкова преди 8 години
В държавата има хиляди българи които са изконно българи и желаят да подрепят българският цар . Уважават прабългарската история . Поклон пред тези почтенни българи .
125
1
 
2
 
! Отговори
до И. Ласкин преди 8 години
Ако не мислеше с мъдурите си, щеше да осъзнаеш, че няма монархия, която да е зле. А че Симеон не е никакъв цар, си е друг въпрос.
124
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крадлив испански алкохолик това е той.
123
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рептил гаден!!!
122
2
 
7
 
! Отговори
Да преди 8 години
Цар е ми, как да не е! Цар на безочието!
121
2
 
5
 
! Отговори
Незнайко преди 8 години
Кой е този неприятно изглеждащ човек от снимката и защо трябва да ни занимавате с него ?
120
2
 
7
 
! Отговори
И Ласкин преди 8 години
Дреме ми на мъдурите за тоя нехранимайко "цар" Симеон и царските ***. Да умират всички царски изчадия , изедници обрали Родината. Това не са достойни хора , а интересчии , камо ли да ги споменава Църквата в молитвите. Смърт за Кобургите до 9 -то коляно , да живее Републиката на В.Левски !
119
3
 
5
 
! Отговори
1492 преди 8 години
Царя си е Цар. Това , че Църквата е решила да го споменава в литургиите, не е проблем на тези които не ходят на Църква..А българския народ ходи само на Великден след 00:00 ч и 90% не знаят за какво обикалят...
118
1
 
7
 
! Отговори
до 157 преди 8 години
С демокрацията дойде СДС и ограби и съсипа промишленоста, после дойде БСП ?!?!Аман от заблудени или опитващи се да заблуждават!Ами нали СДС е проект на ДС на БКП-БСП!Демокрацията беше един сценарий на КГБ, който беше изпълнен в всички соц. страни по един и същи начин: подготвени хора със създадено алиби на десиденти, създадоха демократични партии в соц. страните под контрола на тайните служби с цел да приватизират държавните предприятия и комун. управници да се превърнат в богати капитал
117
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 7% от анкетираните не е проблем Симеон да се споменава като Цар на .....Крадците!!!
116
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Царя , не може , да се манипулира , като палячовците плевнелиев , радан кънев , иван костов , и за това , всеки човек , който не се дирижира от американското посолство , веднага се оплюва .От всичките личностни качества и контакти на Симеон , само това с горите се дъвче , а за имотите на плевнелиев в Гърция , които са с укрити данъци , там никоя медия , не коментира , защото такива са им нарежданията от американското посолство.
115
2
 
9
 
! Отговори
1221 преди 8 години
Гледайте гледайте царят е съвсем гол! извика едно дете. Да да царят е съвсем гол! извика най сетне целия народ.
114
2
 
7
 
! Отговори
Yakov преди 8 години
С демокрацията дойде СДС и ограби и съсипа промишленоста, после дойде БСП и ограби и съсипа енергетиката, след нея дойде НДСВ и ограби и съсипа горите и продължават още да ги съсипват. След това дойде ГЕРБ и съсипа банките. Еее, какво му остава на Българина? Един среден пръст. Това ще ни оставят лакомите политици и управляващи! Нали? Ако не е така, изтрийте ми поста!
113
1
 
1
 
! Отговори
kilif otoman преди 8 години
taman da idva i sina na efendi Suleiman da iska i toi da e tuka sultan na stastlivite bulgari :-)
112
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та той дори не е българин.Освен това е получавал издръжка по време на изгнанничеството си от червената партия.
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да беше истински БЪЛГАРИН, да му сложим короната, НО чужденец, дърводелец за цар на най старата нация в Европа/нашо име/ми идва малко повече и ми притъмнява И ми минават разни нетипични за мен мисли.да изчезва от родината ми и да не се връща.
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1chovekКато го смяташ за цар, що не му се хвърлиш в краката да му се закълнеш вв вярност?! Аз съм "за" републиката! Още по времето на Френската революция по-умната и напредничава часто от човечеството е отрекло монархията като форма на управление.
109
9
 
2
 
! Отговори
1chovek преди 8 години
тези 40% са неграмотни, за съжаление. Няма такова нещо като отнемане на титла. Има отнемане на власт, корона, трон, не и на титлата.Също така комунистическият зверски преврат е бил в тотално погазване на тогава действалата Търновска Конституция. Така че от гледна точка на църквата той си е с тази титла, цар. Това е. Цар на българите. И няма никакъв проблем да бъде споменаван, дори има такова задължение. Просто народа масово не разбира за какво става въпрос и се вълнува (от глупости в случая).
108
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато го посрещахме с радост по площадите 1996 г. за мен беше Цар, Символ и Надежда.Сега е г-н Никой.
107
2
 
15
 
! Отговори
иванов преди 8 години
най-големите далавери се правиха по негово време. ако бяхме нормална държава този човек трябваше да е в затвора