Думите на Левски звучат във Военноисторическия музей

Те ще бъдат и визуализирани чрез светлинна инсталация
18 фев 2016 10:44, Елка Василева
11
Думите на Левски звучат във Военноисторическия музей
Снимка: архив, Reuters

Националният военноисторически музей ще възкреси спомена за Апостола на свободата Васил Левски чрез неговото най-ценно наследство – словото, пресъздало идеала му за свобода.

На 19 февруари, когато отбелязваме 143-тата годишнина от смъртта на Васил Левски, думите му, записани в неговите писма и личното му тефтерче, ще звучат през целия ден и ще бъдат визуализирани чрез светлинна инсталация в залата, където се намират вещите му – косите, запазени от майка му, кръстчето от Божи гроб, подарък от вуйчо му, тасчето за вода, което е носил постоянно, личният му револвер „Гасер“ и веригите, в които, окован, потегля към бесилото и безсмъртието.

Посетителите на музея ще преоткрият Апостола чрез мислите му за лоялността и предателството, за честността и доверието, за революционната дейност, за тегобите на ежедневието, ще се срещнат с неговата чиста и предана душа в пореден опит да сверим часовниците си с най-чистия образ на любов към род и родина в историята ни.
Както всяка година, и сега гости на музея ще бъдат родственици на Левски от страна на сестра му Яна.

През целия ден със записалите се училища и ученици НВИМ ще реализира образователни програми на тема: „Васил Левски – вчера и днес“, които представят неговите идеи и дело като нов етап в националноосвободителното движение, разкриват присъствието му в спомените на съвременниците и наследството, което ни е завещал.
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Делото на Левски е велико и славно.За това ние българите го тачим и обичаме.Той отдаде себе си за България,така,както Иисус Христос за спасението на цялото човечество.Нека турците не злобеят,а по-добре да замълчат,от колкото да говорят глупости.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЛевски го обеси руския консул в Истанбул граф Игнатиев. Признателните българи кръщават на този руски извepг улици и селища.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм ЛеФски! Турците са много добри хора! Не ги накърнявайте, защото не ме предадоха те, а българите!
2
1
 
3
 
! Отговори
Либертоносец от НПО преди 6 години
Всекидневните ни убийства, потурчванията на грабнатите ни невръстни деца, обезчестяването на девойките и жените ни от турците са били всекидневно оплаквани с кървави сълзи пред европейските консули. На нашия прегракнал глас - никакъв отзив, отникъде помощ, напротив, стават учители против нас. Тогава где остава тяхното образование и човещина? vasil-levski.org/1-3.htm
1
0
 
8
 
! Отговори
НЕ Е ВЪЗМОЖНО преди 6 години
ИДЕАЛЪТ на ЛЕВСКИ и ТРАБАНТА на НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕДАТЕЛ ПАСИ под един покрив