Наградиха патриарх Неофит в Москва

Отличие получи и сръбският президент Томислав Николич
10 мар 2016 08:06, Петя Славова
28
Наградиха патриарх Неофит в Москва
Снимка: архив, Булфото

Българският патриарх Неофит беше награден с премията за 2015 г., която Международният обществен фонд "Единство на православните народи" му присъди за "принос към единството на православните народи и за утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото", предаде ТАСС.

Церемонията се състоя в голямата зала на храма "Христос Спасител" в Москва, пише БТА. Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е на петдневно официално посещение в Москва до 11 март по покана на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, и на ръководството на Международния обществен фонд "Единство на православните народи".

Освен патриарх Неофит премията получиха сръбският президент Томислав Николич и председателят на руската Държавна дума Сергей Наришкин.

Наришкин подчерта, че народите на Русия, Сърбия, България и други братски страни са тясно свързани и дейността на православната църква подчертава дълбочината и нерушимостта на тези връзки.

"Днес можем и сме длъжни да противодействаме на нови заплахи", свидетел на които стана днешното поколение, заяви председателят на руския парламент.

"Новите варвари на 21 век, наричащи се "Ислямска държава", зверски унищожават хора и шедьоври на световното културно наследство, като при това опитват да се прикрият със знамето на една от най-древните религии, към която, разбира се, нямат никакво отношение", добави Наришкин.

"Толкова по-важно е сега да се задействат в пълен обем съзидателния потенциал и съзидателния фундамент на традиционните вероизповедания, да се стремим към конструктивни съвместни действия даже при съществуването на спорове и разногласия", подчерта той и даде за пример срещата между руския патриарх Кирил и папа Франциск.

"Уважаеми приятели, никакви провокации, никаква човешка глупост или амбициите на недобросъвестни политици никога няма да са по-силни от естествения стремеж на всеки човек и на всички народи на Земята към мир, към добро, към идеали, опиращи се на вяра, на морал и на многовековна история", заяви Наришкин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственното добро на този патриарх е че отряза другия поп - Николай, че не можело да се празнува Великден и денят на Априлското Въстание заедно и се опитваше да измести деня на Априлското Въстание. Да не забравяме, че и Християнството и Исляма произлизат от една друга вредна за България религия - юдаизма. И трите не са български религии. Както и израелската демонологиоя и сатанизма - също не са български религии. Единственната българска религия е вярата в Тангра.
15
1
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 8 години
Известният турски поет Хюсеин Хайдар публикува стихотворението "Извинение пред великия руски народ". Повод за написването му е сваления руски "Су-24". И него ли ще обявиш за мурzилка, плитк0умнико?
14
0
 
1
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
В делегацията е и НВ Симеон Втори, който е върнал иконата, подарена на Цар Борис Трети при неговото кръщение ( Николай Втори). Мотивът е че тя принадлежи на Русия, и трябва да е там. Всички са станали на крака в знак на признателност. Аз мисля че НВ е постъпил много правилно. Досега е успял да опази тази ценна реликва, но като знаем у нас какви обири стават- е за предпочитане иконата да се намира на сигурно място. Царят е мъдър, винаги съм била убедена в това.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен11ходжите ли стават
12
4
 
1
 
! Отговори
Върл комунист преди 8 години
еХ ГОСПОДИН пАТРИАРХЕ, ЩО ТИ ТРЯБВАШЕ НА БАИР ЛОЗЕ. сЕГА мЕТОДИ аНДРЕЕВ И СИЕ, ЩЕ ТЕ ОБЯВЯТ ЗА ВЪРЛ КОМУНИСТ. ЧАКА ТЕ ЗАТВОР И ГОЛЯМА СУМА ПАРИЧНА ГЛОБА. ЕХ, ПАТРИАРХЕ, ПАНРИАРХЕ.
11
6
 
3
 
! Отговори
ГЕРБО-ГЕРБЕРАСТИНА преди 8 години
Награди по време на процеса срещу Савченко... Тия ги разправяйте на "православните ценности" Сайдеров и Чуколина!
10
3
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
...естествения стремеж на всеки човек и на всички народи на Земята към мир, към добро, към идеали, опиращи се на вяра, на морал и на многовековна история", заяви Наришкин, докато вождът Вова инспектираше новите ядрени глави и установки и лично пробваше осемнайсто поколение армата
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не стават нашите попове .А Неофит макар да има правилно мислене е обкръжен от един посредствен кръжец на сребролюбци и доносници . Може ли някой да обясни защо един приятел на Дънов е светец,а Васил Левски - не е . Или най -високите джуджета са руските ,а най -големите светци са руснаците.
8
5
 
2
 
! Отговори
Храма Христос Спасит преди 8 години
Съборен от неуспелия свещеник Джугашвили .После Хитлер дойде да освободи християните от болшевизма и макар да не успя му дължите орден ,че спаси руската Църква.
7
1
 
2
 
! Отговори
ОФ преди 8 години
Сърдечно поздравяваме българският патриарх Неофит с премията, но за нас е важно да знаем какви са неговите думи на благодарност към Международния обществен фонд "Единство на православните народи" и какво той лично мисли за естествения стремеж на всеки човек и на всички народи на Земята към мир, към добро, към светли и нравствени идеали.
6
3
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Не ставаш. Опитай в друга ниша.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кирил почва да каканиже, да разкара гърка и да стане православният Папа. Добре е да го поканим тука и да се награди за принос в разпространяването на Българското православие и писменост сред угорските народи.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 2 Драги ми илитерате, пише се "украинец" ! Хвърли си дипломата за средно и партийната книжка!
3
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това с награждаването е доста жалка история. Сещам се и за награждаването на белия пудел. Бих предпочел официално да признаят, че сме им дали християнството и азбуката-това би било достойно, но не !
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До стихчети си украйнец ами *** там!
1
15
 
14
 
! Отговори
стихче преди 8 години
-Дядо Неофите де така-Бързам чедо за канонизацията ...........Ама вие да не сбъркате сега ,че тоя е на Петър Дънов май жена..........-Не думай чедо ,дедо Серафим е луд светец ,а Дънов е просто зъл подлец .-Добре де дядо Неофите ,а за медала от Москва защо така.....-Писна ни от европейски правила и си искаме Московията ......