Протестът днес: Задължителният вот – "Вот Без Хомот"

Това щяло да увеличи субсидиите за партиите, твърдят недоволни НПО-та
24
Протестът днес: Задължителният вот – "Вот Без Хомот"
Снимка: Булфото, архив

Граждански организации се организират в социалната мрежа Facebook за протест тази вечер пред парламента заради приетата на първо четете промяна в Изборния кодекс, с която се въвежда задължителното гласуване.

Още по темата

За да стане факт обаче разпоредбата трябва да мине и на второ четене, което все още не се е случило и не е изключено въобще да не бъде приета.

Въпреки това избирателите ще покажат недоволството си на жълтите павета тази вечер.

Задължителното гласуване ще субсидира купения вот, смята Стоян Панчев, един от организаторите на протеста под наслов: "Вот Без Хомот".

"На практика ще имаме едно аутсорсване на това, което по принцип правят политическите партии - да съберат подкрепа, да закарат някакви хора до избирателните урни",  коментира той пред БНР .

Според него  по този начин допълнително ще се увеличи субсидирането на партиите, защото гласуващите ще са повече.

Галина Лачева от Мрежа "Бъди промяната" смята, че задължителното гласуване ще доведе до криминализация на най-уязвимите в обществото.

"Ще се случи една окончателна криминализация на най-уязвимите в обществото, защото ще бъдат на практика притиснати между избора да се лишат от социално подпомагане, или да се поддадат на изкушението да пуснат платен вот", каза тя.

Според нея, за да има реален ефект, би могло протестният вот да бъде отчитан, като например - процентът на протестни бюлетини да се отразява на партийните субсидии и депутатските места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
4
 
! Отговори
Иванчо преди 8 години
До 4- явно се бъркаш. При комунизма НЕ беше задължително гласуването. Друг е въпроса , че всички ходиха под строй , по ред други причини. Но никога не е било задължително по закон. Но сега сме такива времена в които трябва да го задължим.
14
2
 
15
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
НЯМА ДА ГЛАСУВАМ, КО ШЕ МИ НАПРАВИТЕ? ДОЛУ ВСИЧКИ!!!!!
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За задължителен вот не лобираше ли и Слави трифонов? Това е престъпно предложение, което само ще легитимира сегашната престъпна власт. Т.е вие си гарантирате, че това статукво никога няма да се промени
12
9
 
4
 
! Отговори
Враг на народа преди 8 години
Съвършено сигурно задължителното гласуване не е изгодно за малцинствата и тези които ги използват . Иначе гласуването за не е задължително. Като си опозиция на всяка власт пускай празна бюлетина. Бъди гражданин а не селянин за гъби.
11
2
 
4
 
! Отговори
а преди 8 години
Долното го копирах от фейса на това "НПО". Хубаво пишат за студентите ама що ли са забравили да руския погром през 1968 ???? Извода си го правете вие.
10
2
 
1
 
! Отговори
а преди 8 години
За чехите 17 ноември е особен ден. Преди всичко, датата е от историческо значение по две причини Международния ден на студентите в памет на заловените при нацистки атаки над чешки университети студенти през 1939 г.; и падането на стария "комунистически" режим и Нежната революция от 1989 г. Особеното днес е в зародилата се традиция от последните години да се организират многобройни протести, които превръщат Прага във врящ котел от разнородни демонстации. Общото между тях тази година без изненада беше темата за бежанците
9
5
 
3
 
! Отговори
да преди 8 години
естествено,че са против..защото знаят,че по тая линия ако се започне рано или късно ще усетят дебелия край
8
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако една страница във фейсбук е равна на НПО значи за 10 мин мога да направя пет НПО-та. Още като им видях логото "Живот след капитализма" и ми станаха ясни....
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Футболните ни национали на агитките отказват да играят в Лвов Украйна заради недоразумението Плевнелиев!
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гласуването е право, а не задължение.В България по принцип са сбъркани понятията и ценностите.Затова сме и там, където сме - на опашките на всички класации.Просто народът е *** и това е ключът към всички злини.
5
3
 
11
 
! Отговори
1212 преди 8 години
Аз пък продължавам да не вярвам, че наистина ще въведат задължително гласуване. Защо ли? Защото тогава ще нарасне значително процента на протестния вот, т.е. ще се гласува масово за по-малки партии и статуквото ще се разклати. И като влезнат в Парламента 10-12 партии, колко мислите, че ще е живота на такова събрание?
4
20
 
11
 
! Отговори
Кафе преди 8 години
До 4Нека тогава баби и роми да излизат да гласуват и да ви определят управниците! Твърдо ЗА задължителното гласуване!
3
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом пищят тези,значи е правилно))
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гласуването за последно беше задължително при комунизма............По действията им ще ги познаете.рИфУмЪтУрИ = КОМУНИСТИ!
1
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приемат задължителното гласуване - протест...Не приемат задължителното гласуване - пак протест...*** ги разбери сега племето Булгари?!